Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Simgesel Gökdelenlerin Mimarı Öldü

Manhattan'daki Citicorp Center, Reagan Başkanlık Kütüphanesi ve Japonya'nın en yüksek binasının mimarı Hugh Stubbins Jr, geçirdiği zatürre nedeniyle 94 yaşında hayata veda etti.

The New York Times
Simgesel Gökdelenlerin Mimarı Öldü Citicorp Center


Manhattan'daki Citicorp Center, Reagan Başkanlık Kütüphanesi ve Japonya'nın en yüksek binasının mimarı Hugh Stubbins Jr, geçirdiği zatürre nedeniyle 94 yaşında hayata veda etti.


1912'de Birmingham'da doğan Stubbins, 1932 yılında Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden mezun oldu. Ayrıca, Üniversite yıllarında, Olimpiyat kadrosuna aday olacak kadar başarılı bir atlet olan mimar, sakatlanarak bu alandan çekilmek zorunda kalmıştı. 1935 yılında, Harward tasarım Okulu'ndan Lisansüstü eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Stubins ve kurduğu firma, sekiz ülkede, aralarında pek çok eğitim yerleşkesinin de bulunduğu, 800'den fazla mimari tasarıma imza attı.

Stubbins'in tasarladığı birçok bina, dünyanın önemli şehirlerinde birer simge haline gelmişti.


The Landmark Tower

The New Yorker gazetesinin mimarlık eleştirmeni ve Parsons Tasarım Okulu'nun dekanı Paul Goldberger, New York'ta bulunan Citicorp binası için, "Yalnızca seçkin ve anıtsal biçimiyle değil aynı zamanda tabanında şehirle kurduğu ilişki nedeniyle, belki de 1970'lerde New York'ta inşa edilmiş en önemli yapı. Şehrin kendi kumaşından dokunmuş bir gökdelen modelini bize gösterdi" yorumunu yapıyor. Oldukça dik eğimli bir çatıya sahip, 278 m yüksekliğindeki bina 1978'de tamamlandı. Tabanında bulunan geniş açık alan, restoranlar, dükkanlar ve etkinlik merkeziyle işlevsel bir kamusal alan yaratarak şehir hayatıyla birleşen ilk yapılardan birisi oldu.

2. Dünya Savaşı'nın ardından, Amerikan hükümeti tarafından, Berlin'in batı yarısında, Berlin Kongre Merkezi ile bir tiyatro ve sergi salonu tasarlamak üzere görevlendirildi. Doğu Almanya'dan rahatlıkla izlenebilecek biçimde konumlandırılan yapı grubu, dönemin Batı Almanya'sındaki Amerikan varlığının bir sembolü olarak tasarlanmıştı.

Bir modernist olarak değerlendirilse de, Stubbins bu akıma katı biçimde bağlı değildi. Örneğin, Simi Valley'deki Reagen Kütüphanesi'nde görülen tasarım, alçı kaplama ve kırmızı kiremitli çatısıyla misyon stilini hatırlatır.

1993'de, tasarladığı son yapı olan Yokohoma Kulesi tamamlandı. 60 katlı yapı günümüzde Japonya'nın en yüksek binasıdır.

İngilizceden kısaltarak çeviren: Tufan SAĞNAK

http://www.yapi.com.tr/haberler/simgesel-gokdelenlerin-mimari-oldu_47026.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!