Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

SİT Uyarıları: Korumaktan Vazgeçemezsiniz!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye genelinde 2 bin 430 doğal sit alanı ve Tuz Gölü’ne ilişkin yaptığı gözden geçirme çalışması, yankı uyandırdı.

yapi.com.tr
SİT Uyarıları: Korumaktan Vazgeçemezsiniz!

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Uzmanlar görüşlerini şöyle dile getirdi:

Baran Bozoğlu (Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Türkiye’nin bu alanları iklim değişikliği, kuraklık, biyoçeşitliliğin azalması sorunlarını göz özününde bulundurarak değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle yeraltı su kaynakları başta olmak üzere su kaynaklarının korumaya alınması çok önemli. Tuz Gölü kurudu deyip korumaktan vazgeçemezsiniz. Burası 1. derece sit alanı. Halihazırda Şereflikoçhisar’ın kanalizasyon suları arıtılmadan Tuz Gölü’ne veriliyor.

Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası Genel Başkanı): Çalışma gerçeklik kazanırsa tarihi sit alanları, özel çevre koruma bölgeleri, anıtsal sit alanları, arkeolojik sitler, kıyılar tahribata uğrayacaktır. Yüksek yoğunluklu inşaat izni verilmesi demektir.

Orhan Sarıaltun (Şehir Plancıları Odası): Böyle bir değişikliğin özel şirketlere verilerek yapılması çok endişe verici. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışma yapılmalıydı. Doğal alanların korunmasına yönelik açtığımız çok sayıda dava var. Yeni koruma alanlarına ilişkin bu kararlara da dava açacağız. Yürütmenin durdurulması ve kararların iptalini isteyeceğiz.

Prof. Doğan Kantarcı (İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekolojisi Anabilim Dalı eski Öğretim Üyesi): Sit kavramını değiştirebilirsiniz, mutlak koruma alanı yapabilirsiniz. Ama bir orman yandı diye sit kapsamı dışına çıkaramazsınız. Tuz Gölü’nü çalıştım ben. Göl niye küçüldü, çünkü Aksaray’ın oraya baraj yaptılar. Suyu verdiğinizde yeniden eski haline gelir. Özelliğini kaybetmiş bir alanı kapsamdan çıkarmak yerine özelliğini sürdürmesi için koruma kapsamına almak gerekir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sit-uyarilari-korumaktan-vazgecemezsiniz_152346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!