Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sivil Toplum Örgütleri Formula 1 Pisti İçin Yer Seçimine Karşı Çıktı

11 meslek odası ve sivil toplum kuruluşu, İstanbul’un içme suyunun yarısını karşılayan Ömerli Barajı yakınında yapılması planlanan Formula 1 tesisl

Zaman



b>11 meslek odası ve sivil toplum kuruluşu, İstanbul’un içme suyunun yarısını karşılayan Ömerli Barajı yakınında yapılması planlanan Formula 1 tesislerinin çevreyi tahrip edeceğini açıkladı.

Ortak deklarasyonda, pistin yer seçiminin yeniden ele alınması istendi. Sivil toplum kuruluşları, Zaman’da 16 Aralık 2002 günü yayınlanan “Formula 1 pisti için yer seçimi yanlış” başlıklı haberden sonra konuyla ilgili araştırma başlattı. Harita ve Kadastro, Makine, Orman, Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri ve Mimarlar Odası, Doğa ile Barış, Doğal Hayatı Koruma Derneği, TEMA ve ÇEKÜL Vakfı, S.O.S Çevre Gönüllüleri Platformu’nun katıldığı araştırma sonuçları rapor haline getirildi. Rapora göre Formula 1 için belirlenen arazinin tamamı Ömerli Barajı su toplama havzası içinde. Ayrıca arazi 6831 sayılı Orman Kanunu’na tabi vakıf ormanı. Ömerli İçme Suyu Havzası Koruma Planı’na göre söz konusu arazinin büyük çoğunluğu barajı besleyen Değirmen Deresi’nin yakın koruma alanında ve öncelikle kamulaştırılması gerekiyor. Formula 1’in yapılacağı parseller turizm alanı ilan edilse bile tesislerin yapılmasına İSKİ Yönetmeliği ve havza planı imkan vermiyor.

Raporda; Formula 1 yarışlarının, bu arazide düzenlenmesinin bölgeyi rant merkezi haline getireceği, yoğun ulaşım sebebiyle gaz emisyonlarının artacağı, doğanın tahrip olacağı vurgulandı. Formula 1 pistinin yapımı için 2 milyon 250 bin metrekarelik tamamının kullanılması gerektiği, yaklaşık 2,5 milyon kişinin yarışları seyretmek için su toplama havzasına gireceği de raporda yer aldı. Formula 1 yarışlarının şehrin doğasına zarar vermeyecek bir arazide düzenlenmesi istendi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sivil-toplum-orgutleri-formula-1-pisti-icin-yer-secimine-karsi-cikti_3270.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!