Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Smintheion Tapınağı İlyada’yı Yaşatıyor

Gülpınar ve Behramkale’de, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi yatıyor. Uzun yıllardır devam eden, M.Ö. 300 yılındaki katmanlara ulaşılan kazılar, Troya Savaşı’yla ilgili izlerin ve pek çok medeniyetin ortaya çıkmasını sağlamış. Efes Pilsen, 15 yıldır, arkeolojik buluntuların çıkarılmasına katkı sağlıyor.

Cumhuriyet Dergi
Smintheion Tapınağı İlyada’yı Yaşatıyor

Assos ve çevresinde devam eden kazılar, Antik Çağ medeniyetleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Halen Gürpınar ve Behramkale’de devam eden ve uzun yıllar sürecek olan kazılar, maddi olarak desteklenirse turizm açısından Assos'u çok önemli ve değerli bir konuma taşıyacak. Efes Pilsen, 1995 yılından bu yana Assos / Behramkale’de ve 1998’den beri de Çanakkale / Gülpınar’da sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarını destekliyor. Tamamı 40 bin metrekare olarak tahmin edilen alanın 6000 metrekaresinde kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Her iki kazı alanından sorumlu arkeologlar Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve Prof. Dr. Nurettin Arslan maddi imkânsızlıklardan, bugüne dek yapılan tahribatlardan, yetersiz tanıtım ve kamulaştırılamamadan şikâyetçi. Kazılar başlamadan önce ve sonrasında civarlarındaki köy ve bahçelerdeki onarım yüzünden gerçekleşen tahribat ve köylülerin alıp götürdükleri taşlar, hem kazıları yavaşlatıyor hem de tarihe dokuya zarar veriyor. Özgünel, bize Smintheion Tapınağı’nı gezdirirken “Burada gördükleriniz Pompei’de olsa kapısında her gün binlerce insan olur” diyor.

M.Ö 2. yüzyılın ortasında yapılan tapınağın bulunduğu alan, 1785-86 yıllarında Jean Baptiste Lechevalier tarafından keşfedilmiş. 1866’da Robert P. Pullan, Society of Dilettanti (İngiliz Amatör Arkeologlar Derneği) adına kazmaya başlamış. 100 yıl aradan sonra 1966’da Hans Weber yeniden kazmaya başlamış. Ancak 1964’te yapılan birtakım onarım ve yeni zeytin ambarları inşası sırasında büyük bir tahribat olduğu biliniyor. Tapınak 1945 yılına kadar çeşitli kişilere ait bahçelerin altında kaldığından yok olmaktan kurtulmuş. Bahçelerin sahipleri zorluk çıkarınca kamulaştırmaya gidilse de halen mahkemelik bahçeler bulunuyor. 1980'de Prof. Dr. Coşkun Özgünel çalışmalara başlamış. Özgünel, bölgede Troya Savaşı ve gerçek hikâyesi açısından değer taşıyan Apollon için yapılmış Smintheion Tapınağı’nın gün ışığına çıkarıldığını belirtiyor.

Özgüner, alanın turizm açısından önemine dikkat çekerek, “Burası yalnızca iki ay açık. Kültür Bakanlığı buraya bir arkeolog atasa, sürekli kapıda bilet kesilse, hediyelik eşyalar yapılsa, turizm gelişecek. Burası çok değerli. Bu frizler Avrupa’da herhangi bir yerde, Pompei’de olsa önünde metrelerce kuyruk olur. Avrupa'daki çocuklara ilk okutulan yapıtlardan biri İlyada” diyor. Tapınakta bulunan sütunlara ayrıntılı bir biçimde işlenen Troya Savaşı ve İlyada Destanı parçaları tapınağın önemini daha da arttırıyor. Friz blogları tapınakla aynı alanda olan ve eskiden Ali Şengören’e ait yağhanede sergileniyor. Özgüner ve ekibi yağhaneyi restore ederek butik bir müzeye dönüştürmüş. Müzede olmayan frizler, Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde de bulunuyor.

Biz defineci değiliz

Behramkale’nin şehir yerleşkesi “Aleksandria Troas” 1879’da iki genç ABD’li mimar Joseph Thatcher Clarke ve Francis Henry Bacon tarafından keşfedilmiş. Amerikan Arkeoloji Müzesi Enstitüsü kazmalarını istemiş. İkinci yılda mimar ve arkeolog Robert Koldewey kazıya dahil olmuş. Boston Fine Arts Müzesi 1883’e kadar kazıları sürdürmüş. 1981 yılında Ümit Serdaroğlu kazıları yeniden başlatmış ve antik tiyatroyu çıkarmış. 2005’te Serdaroğlu vefat edince 2006’da Prof. Dr. Nurettin Arslan üstlenmiş. Efes Pilsen’le birlikte Amerikan Arkeoloji Müzesi de kazıları destekliyor.

Assos kazı çalışmaları sonucunda, Assos Antik Tiyatro ayağa kaldırılmış. Nekropol alanında açılan bölümlerde M.Ö. 6 ile 4. yüzyıla kadar uzanan küp ve lahit mezarlar çıkarılmış, Behramkale’de ise Athena Tapınağı’nı da kapsayan ören yerinde “Aleksandria Troas” adlı, sosyolojik açıdan değerli ve Antik Yunan’da yaşamı öğrenmek için kaynak niteliğindeki şehir yerleşkesi bulunuyor. Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Athena Tapınağı, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Buradan çıkarılanlar Louvre, Boston Fine Arts Museum, İstanbul Arkeoloji Müzesi Assos Salonu’nda ve Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor” diyor. Arslan, Kültür Bakanlığı'nın kazı zamanı çalışacak işçilere verdiği paranın da azlığından şikâyetçi. Alan yalnızca iki ay kazılabiliyor. İşçilerin sigortası ödenirken kalacakları yer ve yemekleri ödenmiyor, bu da işleri haliyle yavaşlatıyor. Birlikte gezdiğimiz bölgenin büyüklüğünü ve görkemini görünce “burası tamamen kazılsa” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Ancak Arslan, “Biz defineci değiliz. Arkeoloji aynı zamanda tahribattır. Çıkarttığınız her şeyin tahrip olma riskini arttırıyorsunuz. Acelemiz yok, defineci değiliz. Önemli olan buradan öğreneceklerimiz” diyor.

Troya Savaşı sütun tamburlarında

Apollon Smintheus tapınağının en önemli unsuru friz ve figürlü sütun tamburlarında betimlenen İlyada konulu tasvirler. Akha-Troia savaşı Anadolu’da ilk kez bu kadar görkemli bir şekilde görülüyor. Mitolojik betimlemeli sütun tamburlarında, Apollon, Zeus, Leto, Artemis ve Musalar, Rahip Khryses’in Agamemnon’dan kızı Khryseis’i istemesi, Apollon’un Akha donanması üzerine veba salgınını yollaması, Odysseus’un Khryseis’i getirmesi, Thetis’in Zeus’a yakarışı betimlenmiş. Tapınağın üst mimari yapısında, Akhalar ile Troyalılar arasında geçen Troya savaşlarını anlatan mitolojik sahnelerin işlendiği friz blokları bulunuyor. Tapınak frizlerinde Akhilleus’un eğitim için Khiron’a getirilişi, Patroklos’un cesedinin savaş alanından alınışı, Patroklos’a ağıt yakılması, Akhilleus ile Hektor’un mücadelesi, Zeus’un karar vermesi, Akhilleus’un Hektor’un cesedini Troia surları etrafında sürükleyişi, Priamos ve ailesinin Troia surları üzerinden Hektor’un ölümünü izlemesi, Priamos’un Akhilleus’tan Hektor’un cesedini almaya gidişi, Andromakhe’nin Hektor için yas tutması konu edilmiş.

ETİKETLER: gayrimenkul
http://www.yapi.com.tr/haberler/smintheion-tapinagi-ilyadayi-yasatiyor_81563.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!