Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ŞPO ‘Rant’ Dedi, Mahkeme Kabul Etti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi kampanya malzemesi olarak kullandığı Güneykent Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, yargı tarafından “Bir grup veya zümreye özel imar rantı sağlamaya yönelik” olduğu gerekçesiyle iptal edildiği ortaya çıktı. İptal kararında projenin hemen altındaki Gölbaşı ilçesinde, yeraltı sularını göle aktararak gölün

Cumhuriyet Ankara
ŞPO ‘Rant’ Dedi, Mahkeme Kabul Etti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi kampanya malzemesi olarak kullandığı Güneykent Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, yargı tarafından “Bir grup veya zümreye özel imar rantı sağlamaya yönelik” olduğu gerekçesiyle iptal edildiği ortaya çıktı. İptal kararında projenin hemen altındaki Gölbaşı ilçesinde, yeraltı sularını göle aktararak gölün beslenmesini sağlayan alanda imar emsalinin 10 kat arttırılması etkili olduğu anlaşıldı. Erdoğan’ın yerini açıklamadığı projenin, Eymir ve Mogan’ı da kapsayacak şekilde Mühye köyü-İmrahor Vadisi’ne kadar genişletilmesinden de korkuluyor.

Güneykent’te süreç şöyle gelişti:

Emsal değeri 10’a katlandı: Melih Gökçek’in başında bulunduğu Anakent Belediyesi Güneykent Kentsel Dönüşüm Projesi’ni, alan inşaat yoğunluğunu arttırıp, emsal değerini 10 katına çıkartarak, 2009 tarihinde onayladı. Çevreyolunun arkası, Gölbaşı’nın üstü: Güneykent’in Gölbaşı ilçesinin Tulumtaş, Hacılar ve Koparan köylerinde yaklaşık 38 milyon metrekare alan üzerinde yapılması planlanıyor.

Yapılaşma yoğunluğu 10 kat arttırıldı: Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2008 tarihli bir görüşüne göre Gölbaşı ilçesinde, yeraltı sularını göle aktararak gölün beslenmesini sağlayan bir jeolojik yapı olan “akifer” sahasında imar emsali 0.15 olarak belirlendi. Oysa Güneykent Projesi imar planında alan emsali 10 kat arttırılarak 1.50’ye çıkarıldı.

Bir zümreye rant sağlayacak: Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, 10 katlık emsal artırımının, “Ankara’nın mevcut emsallerinin üstünde” olduğunu belirtti. Bu kararın “Belirlenmiş yoğunluk kararlarının üzerinde, eşitlik ilkelerine aykırı, bir grup ya da zümreye özel imar rantı sağlamaya yönelik, açıkça şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı” olduğu gerekeçesiyle 13 Temmuz 2009 tarihinde Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Mahkeme iptal etti: Mahkeme davacı odanın gerekçesini uygun bularak 30 Ekim 2009 tarihli kararı ile yürütmesini durdurduğu projeyi 19 Nisan 2010 tarihinde aldığı karar ile de iptal etti.

Erdoğan seçim kampanyasında kullandı: Ancak, 12 Haziran seçimleri öncesinde İstanbul’da iki yeni kent projesini açıklayarak tartışma yaratan Başbakan Erdoğan, Güneykent adı altında “Ankara’da 500 bin kişilik yeni bir kent” kurulacağını açıkladı.

Güneykent, Yeni Güneypark mı? Başbakan Erdoğan’ın “yerini açıklamayacağını” söylemesine karşın aynı adı taşıması, Başbakan’ın açıkladığı projenin Gökçek’in Güneykent Kentsel Dönüşüm Projesi olduğu izlenimini güçlendirdi. Ancak uzmanlar bu projenin, Mühye köyü bölgesinde, İmrahor Vadisi’ne cepheli, Mogan ve Eymir gölleri manzaralı bir alanı kapsayan Yeni Güneypark Projesi olabileceğini de belirtiyorlar. Korkulan ise bu iki alanın birleştirilerek Mogan ve Eymir göllerinin yapılaşmaya açılması.

Erdoğan’dan ipuçları: Erdoğan, “Bu projeyle Ankara’ya, 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırmış olacağız. Sadece konut, uydu kent olarak değil, Ankara’nın önemli bir merkezi, bir yaşam alanı olarak bu şehri tasarlıyoruz. Çalışmalarımız büyük oranda tamam, 12 Haziran’ın hemen ardından bu çalışmaları somutlaştırmaya başlayacak ve bununla birlikte uygulama projesine hemen bir yılı müteakiben başlamış olacağız” dedi.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/spo-rant-dedi-mahkeme-kabul-etti_87731.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!