Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Spor Kulüplerine İmar Ayrıcalıkları

Son zamanlarda spor kulüplerimiz futbol ligleri ve Avrupa kupalarındaki performanslarından çok, talep ettikleri imar ayrıcalıklarıyla konuşuluyorlar.

Sabah EMLAK
Spor Kulüplerine İmar Ayrıcalıkları

on zamanlarda spor kulüplerimiz futbol ligleri ve Avrupa kupalarındaki performanslarından çok, talep ettikleri imar ayrıcalıklarıyla konuşuluyorlar. Galatasaray Yöneticisi Adnan Polat'ın yaptığı konuşmalar, kulüplerimizin sadece futbol karşılaşmalarında değil imar ayrıcalığı talebinde de birbirleriyle nasıl rekabet ettiğini ortaya koydu.

Kulüplerimiz Türkiye ve Avrupa'da rekabet çıtalarını yükselttikçe yeni kaynaklar yaratmak zorunda kalıyorlar. Milyonlarca dolarlık futbol pazarında kendilerine sağlam bir yer edinebilmek için futbolun endüstrileşme seviyesi yeterli bir ölçüye gelmediğinden, kulüplerimiz İstanbul'un değerli arazilerinde imar ayrıcalığı yarışına girmekte sakınca görmüyorlar. Galatasaray'ın Seyrantepe'de yapılacak yeni stat için TOKİ'yle yaptığı anlaşma bu anlamda çok konuşuldu.

Ali Sami Yen'in yerinde yapılacak karlı bir yatırıma karşılık TOKİ "üst kullanım hakkı" Galatasaray'a ait olan Seyrantepe'deki araziye stat yapacak. Böylelikle hem Ali Sami Yen Stadının yerine Galatasaray yeni bir stada kavuşacak hem de Mecidiyeköy'de hayli karlı bir ortaklığa zemin hazırlanacak. TOKİ burada kamu kaynağını yatırım için kullanacak.

Yine Galatasaray'ın Riva'daki arazisi için iki yıl önce emsal artışı talebinde bulunması da hala hafızalarda. % 15 yapılaşma hakkı olan arazi için kulübün % 25 talebi yetkili kurumlar tarafından uygun bulunmamıştı. Bu gelişmeler yaşanırken, acaba Galatasaray lehine haksız rekabet koşulları mı yaratılıyor diye düşündüğümüz bir aşamada Fenerbahçe'nin imar istekleri gündeme düştü.

Önce Riva'da kulübün satın almayı planladığı bir arazi için elverişli imar haklarının verilmesi girişimlerinin yapıldığı haberleri yayıldı. Beykoz imar planlarında Fenerbahçe lehine bazı düzenlemelerin yapılacağı haberleri basında yer aldı. Başbakanın "tüm kulüplerimize benzer kolaylıklar sağlansın" talimatı da bu gelişmelere eşlik etti.

Daha Galatasaray Adasındaki tartışmalı imar düzenlemeleriyle sağlanan fırsatlar yargı sürecini tamamlamamışken, şimdi de yeni bir tartışma Şükrü Saraçoğlu Stadının yanı başındaki Kenan Evren Lisesi için yaşanacağa benziyor. Fenerbahçe'ye tahsisiyle birlikte imar planında "küçük bir değişiklik" yapılması da söz konusu.

Okulun yerine "otopark, alışveriş, spor ve kültür merkezi" yapılmasının önünü açacak bu plan değişikliği Büyükşehir Belediye Başkanına da eşine az rastlanır bir "takdir yetkisi" verecek. Topbaş'ın uygun göreceği büyüklükte yapılacak spor, kültür ve alışveriş merkezi, 55 bin kişilik stadın ve çevredeki ticari yoğunluğun yarattığı ulaşım problemlerine yeni bir halka eklemeye aday görünüyor. Bir de okul alanındaki tescilli kültür varlığı binalar var ki, onların bu projede nasıl değerlendirileceği daha doğru düzgün düşünülmüş durumda bile değil.

İmar ayrıcalıkları sıralanırken Beşiktaş'ın adının geçmemesi kimseyi yanıltmasın. Beşiktaş'ın Fulya tesislerinin de imar kurallarını ne derece zorladığı hafızalarda. Ayrıca tescilli tek stadımız olan İnönü'deki bazı eklentilerin Koruma Kurulu tarafından pek sıcak karşılanmadığı da biliniyor. Mali kriz içindeki kulüplerin futbol pazarındaki aşırı pahalılık karşısında kaynak yaratamadıklarını biliyoruz.

Barselona kulübünün forma reklamı almaya tenezzül etmeyecek kadar büyük kaynaklar yaratabildiği bir pazarda kulüplerimizin biraz desteklenmesi makul görülebilir. Ama kulüplerimizin de ticari rant amaçlı plan değişiklikleriyle kentimizi daha fazla içinden çıkılmaz problemlerle yüz yüze bırakmamasını bekliyoruz.

Erhan DEMİRDİZEN

http://www.yapi.com.tr/haberler/spor-kuluplerine-imar-ayricaliklari_49587.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!