Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Stadyumun Faturasını Alışveriş Merkezine Ödetiyorlar

ABD'de futbol takımları kendi göbeklerini kendileri kesiyor. Devlet bu takımlara stadyum bağışlayamıyor. Stadyum yaptırmaları için dolaylı destekler veremiyor. O zaman da özel sektör, her konuda olduğu gibi stadyum yaparken, faturayı ödeyecek kaynağı da kendi yaratıyor.

Milliyet Gazetesi/Güngör URAS



tadyum konusunda son gelişmeleri özetleyeyim: (1) Stadyumu büyük şehirlerin yakınında, ucuz arsa üzerinde inşa ediyorlar.(2) Stadyum için çok büyük arsa satın alıyorlar. (3) Ulaşım için öncelikle ana yola yakınlığına önem veriyorlar. Buna ek olarak stadyum çevresinde cok geniş otopark alanı ayırıyorlar. (4) Stadyum inşa etmenin faturası büyük. Haftada 2 - 4 oyun için büyük yatırım harcamaları yapmak ekonomik sayılmıyor. Devlet dolaylı olarak halkın kesesinden faturayı ödemez ise artık stadyum yapmak imkansız. (5) Yeni formül, stadyumu, bir alışveriş merkezi içinde planlayarak inşa etmek. Stadyumun faturasını alış veriş merkezine ödetmek.

Bunları neden yazıyorum? (1) Bizdeki stadyumların tamamı devlet parasıyla (devletin halkın cebinden aldığı paralarla) yapıldı. (2) Stadyumlar şehirlerin içinde sıkıştı kaldı. (3) Stadyumların şehir dışına taşınması için devletin faturayı halka ödettirmesi gerekiyor. (4) Şehir dışına taşınması gereken stadyumlar gene de yerleşim bölgelerinin içine oturtuluyor. Ulaşım ve otopark sorunu dikkate alınmıyor. (5) Haftada 2 kullanım için büyük faturalar ödeniyor.

Kaynak yaratmak
Sıra geldi örnek projeyi anlatmaya. Kraft Ailesi 1.4 milyar dolar varlıkları ile ABD'nin en zenginler listesinde 361'inci sırada yer alıyor. Ailenin zenginliği kağıt ve ambalaj sanayiine dayanıyor. Bu ailenin genç üyesi Robert Kraft, 1994 yılında "Patriot" futbol (Amerikan futbolu) takımını satın aldı. Bu takım için New England'da Foxborough şehrinde 350 milyon dolar harcayarak Gillette Stadyumunu yaptırdı. Foxborough 15 bin nüfuslu küçük bir yerleşim bölgesi. New York'dan Boston'a uzanan 1 Numaralı ana yol üzerinde. Kalabalık yerleşim bölgeleri olan Boston'a 48 km., Providance'e 32 km. uzaklıkta.

Robert Kraft haftada 2 gün kullanılan bir stadyuma 350 milyon dolar bağlamanın ekonomik bir yaklaşım olmadığını görerek hem stadyumun daha fazla kullanılmasını hem de faturasının bir şekilde ödenmesini sağlayacak bir proje geliştirdi.

İş bilenin...
Küçük yerleşim bölgesindeki boş arazilerin büyük bölümünü satın aldı. Stadyumu da içine alan bir proje geliştirdi. Şimdi stadyum çevresinde 1.500 dönüm arazi bir alış veriş, spor, sağlık ve eğlence merkezine dönüstürülüyor. 350-500 Milyon dolar harcama ile sinemalar, konferans salonları, oteller, sergi salonları, mağazalar, lokantalar, yapıldı. Yapılıyor.

Futbol kulübünün adı ile "Patriot Place" (Patriot merkezi ) diye adlandırılan bu alış veriş, eğlence, sağlık ve spor merkezine on yıl sonra yılda 20 milyon ziyaretci geleceği hesaplanıyor. Merkez, stadyumun futbol takımının maçları dışında devamlı kullanımına imkan verecek.

Hem stadyumun hem futbol takımının faturasını bu proje ödeyecek. ABD'de futbol takımları kendi göbeklerini kendileri kesiyor. Devlet bu takımlara stadyum bağışlayamıyor. Stadyum yaptırmaları için dolaylı destekler veremiyor. O zaman da özel sektör, her konuda olduğu gibi stadyum yaparken, faturayı ödeyecek kaynağı da kendi yaratıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/stadyumun-faturasini-alisveris-merkezine-odetiyorlar_58070.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!