Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulu Han Esnafı Kaygılı

Sulu Han Çarşısı, önümüzdeki günlerde başlatılması planlanan Ulus Tarihi Kent Projesi'nden en fazla etkilenecek yerler arasında bulunuyor.

Cumhuriyet ANKARA
Sulu Han Esnafı Kaygılı

b>Sulu Han Çarşısı, önümüzdeki günlerde başlatılması planlanan Ulus Tarihi Kent Projesi'nden en fazla etkilenecek yerler arasında bulunuyor. Sulu Han Çarşı Esnafı Başkanı Ahmet Özdemir , projenin yaşama geçmesi ile birlikte, çarşının çevresinin harabeye dönüşeceğini belirterek, ''Harabeye dönen bu çevreye müşteri gelemeyecek'' dedi.

Ulus'taki Sulu Han, takı malzemesi satan dükkanların yoğun olduğu 2 katlı tarihi bir yapı. Günümüzde çarşı haline getirilmiş olan Sulu Han'ın geçmişi 16. yy.'a kadar dayanıyor. Han'ın boncukçularından Yücel Çetinkaya , çarşıda, her çeşit takı malzemesinin bulunduğunu söyledi. Boncuk fiyatlarının 50 YKr ile 5 YTL arasında değiştiğini belirten Yalçın, müşterilerin malzemeleri buradan alarak takı haline getirdiklerini ve dışarıda sattıklarını anlattı. Kültür Bakanlığı'nca korumaya alınmış olan Sulu Han'ın Çarşı Esnafı Başkanı Ahmet Özdemir, yapının Ankara'nın kaleden oluşan küçük bir kasaba olduğu dönemlerde Hasan Paşa tarafından 'Aşağı Düz' diye anılan bölgesine kervansaray olarak yaptırıldığını belirtti.

Özdemir, ''Gelen konukların soygunlara karşı güvenliklerini sağlayan, beslenme, temizlik, ibadet ihtiyaçlarının karşılandığı, hayvanlara da beslenme ve barınak sağlayan Sulu Han, 17. yy.'da büyük bir yangın geçirmiş'' dedi. Tarihi hanın 1970-1984 yılları arasında çarşı haline getirildiğini söyleyen Özdemir, takı malzemelerinin yoğunlukta olduğu çarşıda, yazın serin bir ortamda çay keyfi de yapılabileceğini dile getirdi. Sulu Han'ın tarihi ile yakından ilgilenen Özdemir, şu bilgileri verdi:

''Orjinalinde birinci avluda altlı üstlü 63 oda, ikinci avluda ahır ve samanlıklar, restorasyon esnasında bazı değişikliklerle 110 dükkan ve depo haline gelmiş. Bazı esnafın 2-3 dükkanı olduğunu hesaba katarsak, esnaf sayısının 70-75 arasında olduğunu söyleyebiliriz. 1984 yılında her koridora ayrı bir esnaf yerleştirilmiş fakat zamanla bu sistem bozulmuş.''

Günümüzde çarşı işlevi gören Sulu Han'ın, tarihte çok çeşitli amaçlarla kullanıldığını dile getiren Özdemir, şunları aktardı:

''Ulus'taki ilk TBMM'nin açılışına gelen yabancı basın mensupları bu handa misafir edilmiş. Daha sonraki yıllarda Ankara'nın başkent olmasıyla şehir dışarıdan aşırı bir göç almış. Bu dönemde ekonomik durumu iyi olmayan dışardan gelen kimseler buraya temelli sığınmışlar. Bir düzen ve disiplin yok, kim nereyi işgal etmişse orayı kullanmış. 1956 yılında devrin başbakanı restorasyon gayesiyle burayı polis ve asker gücüyle zorla boşaltabilmiş fakat 1960 ihtilali olunca bu iş sürüncemede kalmış. 1970-1971 yıllarında çok harap durumdaki hanın sadece duvarları kalmış.''

Özdemir yakın süreçte başlatılması planlanan, Kentsel Dönüşüm Projesi konusundaki kaygılarını da dile getirdi. Özdemir, şunları söyledi:

''Bu projenin fayda mı yoksa zarar mı getireceği tartışılıyor. Bu çevrenin düzenlenmesi, daha iyi hale getirilmesi ileriye dönük olarak çarşı esnafının yararına olabilir, fakat burada 10-15 kişi dışındaki bütün esnaf orta halli bir gelire sahip. Dolayısıyla bu proje kapsamındaki 5-10 yıl sürebilecek yapılandırma nedeniyle harabeye dönen bu çevreye müşteri gelemeyecek ve bu kadar süre esnafın dayanma gücü olmayacağı için, esnaf kendisi çekip gidecektir. Modern Çarşı örneğinde olduğu gibi neyin rant, neyin fayda getireceğini öngöremiyoruz.''

Özdemir, diğer şikayetlerini de şöyle dile getirdi:

''Yanındaki Sobacılar Çarşısı'nın düzensiz yapısı ve caddeye göre çukurda kalması nedeniyle çarşımız dikkat çekmiyor. Batıdaki arasta yıllardır restore edilemiyor. Çarşının bu bölümü de değerli bir tarihi eser niteliği taşıyor ancak faydalanılamıyor. Çarşının kapalı bölümlerinin çatılarının onarıma ihtiyacı var. Doğu tarafından rutubet alıyor.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulu-han-esnafi-kaygili_49363.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!