Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulukule Aslına Uygun Yeniden İnşa Edilecek

Kamuoyunda eğlence hayatıyla tanınan Sulukule, şekil değiştiriyor. Roman vatandaşların ağırlıklı yaşadığı Sulukule, yıkılıp yeniden yapılıyor.

Zaman Gazetesi



amuoyunda eğlence hayatıyla tanınan Sulukule, şekil değiştiriyor. Roman vatandaşların ağırlıklı yaşadığı Sulukule, yıkılıp yeniden yapılıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi, âdeta kurtarılmış bölge haline getirilen mahalleyi tarihî dokusuna uygun olarak yeniden inşa etmek için tek tek mülk sahipleriyle anlaştı.

Sur Koruma Bandı içinde yer alan ve 80 dönümü kapsayan proje 571 aileyi ilgilendiriyor. Alan bakımsız ve müdahale edilmeyen yapılarıyla çöküntü bölgesine dönüşmüş. Burada 17’si sivil mimarlık örneği, 5’i anıt eser olan 22 tescilli eser de bulunuyor. Sulukule’nin Fatih’teki 4 yenileme alanından biri olduğunu ifade eden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgedeki kiracı ve mülk sahiplerine yönelik problemleri çözdüklerini belirtiyor. 1,5 yıl önce çalışmalara başladıklarını kaydeden Demir, tapu ve muhtarlığa kayıtlı olmayan kişileri tespit ettiklerini ve bire bir görüşmeler yaptıklarını söylüyor. “Küçük bir ev içinde 15 kişi yaşıyor.” diyen Demir, tüm çalışmaları detaylandırdıklarını ve projelendirdiklerini vurguluyor.

TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle yürütülen proje çerçevesince 233 kiracıya toplu konutlardan çekilişsiz kurasız ev sahibi olma hakkı verilecek. Mülk sahibi kimseleri parsel bazında değerlendireceklerine işaret eden Fatih Belediye Başkanı, 433 parsel sahibine Sulukule’de yapılacak 75 ve 95 metrekarelik evlerden hak sahibi olma fırsatı verileceğini kaydediyor. Parsel sahipleri yine evlerini devretme ve TOKİ’ye satarak karşılığında ev alma hakkına da sahipler. 2 ve 3 katlı olacak evler, Osmanlı-Türk mimarisini yansıtacak. Sokakları da cetvelle çizilmiş gibi düz olmayacak. Projeler, bir iki haftaya kadar oluşturulacak. Yenileme Kurulu’nun onayından geçerek uygulamaya başlanacak.

Evlerin değerinin arsa payı ve enkaz olarak değil de rayiç bedeline göre belirleneceğini vurgulayan Başkan Mustafa Demir, çalışmaları tespit komisyonunun yürüttüğünü söyledi. Vatandaşların, “Buraya lüks konutlar yapacaksınız ve bizi mağdur edeceksiniz.” şeklindeki sözlerini hatırlatan Belediye Başkanı, konutların maliyetinin; arsa, inşaat ve müteahhitin yüzde 20’lik kârı hesaplanarak yapılacağını söyledi.

“Orada oturanlar isterlerse alsınlar, isterlerse satsınlar, isterlerse ortak olsunlar.” diyen Demir, şöyle devam etti: “Ama hiçbir şey yapmak istemiyoruz derlerse 5366 sayılı yasayla fiyat tespit komisyonun belirlediğinin yüzde 20’sini bankaya yatıracağız ve evi yıkacağız. Mahkemenin belirlediği fiyatı 5 yılda ödemek üzere taksitlendireceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulukule-aslina-uygun-yeniden-insa-edilecek_47005.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!