Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Sulukule Başa Sardı

STOP sözcülerinden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Erbatur Çavuşoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le Sulukule'nin geleceğini konuştuk. TOKİ ile görüşmelerde bulunan Çavuşoğlu, Sulukule'de mevcut projenin değiştirilmesi konusunda TOKİ ile mutabakata varılabileceğini belirtirken,

Yeni Şafak Cumartesi
Sulukule Başa Sardı

Kentsel yenileme çalışmaları sonucunda büyük ölçüde yıkılan ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran Sulukule'de mevcut planlamaya karşı hazırladığı alternatif projelerle dikkat çeken Sınır Tanımayan Otonom Plancılar (STOP) adlı kuruluşun geçtiğimiz haftalarda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yaptığı görüşme Sulukule'yle yakından ilgilenen sivil toplum örgütleri ve mahalledeki hak sahipleri arasında heyecan yarattı. Taşoluk'taki toplu konutlara yerleştirilen Sulukuleli Romanların yeniden mahalleye dönüşünü öngören ve Roman kültürünün korunmasını amaçlayan sivil toplum örgütleri daha önce de Fatih Belediyesi ile görüşmüş ancak iki proje arasında bir mutabakat sağlanamamıştı.

STOP yaptığı açıklamada Ankara'da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve ilgili daire başkanları ile yapılan görüşmede TOKİ'ye mevcut proje yerine gönüllü uzmanlar ve danışmanlar tarafından sivil toplumun katılımıyla yeni bir proje yapılabileceğini belirttiklerini duyurdu.

STOP sözcülerinden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Erbatur Çavuşoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le Sulukule'nin geleceğini konuştuk. TOKİ ile görüşmelerde bulunan Çavuşoğlu, Sulukule'de mevcut projenin değiştirilmesi konusunda TOKİ ile mutabakata varılabileceğini belirtirken, Başkan Demir, STOP'un hazırladığı projenin hukuksal alt yapısının olmadığının ve Sulukule'de çok yakında inşaatların başlayacağının altını çiziyor.

Otel ve alışveriş merkezinden vazgeçilebilir

TOKİ'nin kendileriyle görüşmesindeki en önemli sebebinin hem Türkiye'de hem de dünyada Sulukule'yle ilgili duyarlılık olduğunu belirten Çavuşoğlu görüşmenin detaylarıyla ilgili bilgi verdi: “ TOKİ kamuoyundaki duyarlılık nedeniyle Sulukule'yi yeniden ele almak istiyor. Bizimle de bu temelde görüştüler. Sulukule'de bir prestij proje yapmak istediklerini belirttiler.” Sulukule'de yıkımlar tamamlandığı için daha önce Fatih Belediyesi'ne verdikleri alternatif projeyi yenilemek amacıyla TOKİ'den süre istediklerini belirten Çavuşoğlu, projenin tamamlanması ardından vakit geçirmeden TOKİ ile yeni bir görüşme yapacaklarını söyledi. Üzerinde çalıştıkları yeni Sulukule projesiyle ilgili de bilgi veren Çavuşoğlu şunları söyledi: “TOKİ ile görüştükten sonra yaklaşık 200 sivil toplum örgütüyle birlikte bir çalışma yaptık. Projemiz öncelikle Sulukule'nin bir rant bölgesi haline getirilmesinden vazgeçilmesini öngörüyor. TOKİ ile mutabakata varmak istediğimiz temel konu bu. Madem ki burayı bir prestij projesi haline getirmek istiyoruz. Beş yıldızlı otel, pahalı mağazalar gibi unsurlar burada olmayacak.”

Hem yerleşim hem sosyal planlama

TOKİ'nin bu düzenlemelere sıcak baktığını belirten Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün varolan projede 60 metrekareden 130 metrekareye kadar konutlar var. Kontular için metrekareleri yeniden düzenledik. Buna göre 25 metrekare ile 60 metrekare arasında konutlar düşünüyoruz. Biz Roman vatandaşların yaşayabileceği konutlar üretilsin istiyoruz. Zaten TOKİ'nin kuruluş amacı da dar gelirli vatandaşlar için konut yapmak.” 2005 yılından bu yana Sulukule üzerinde çalıştıkları için burada oturan ve taşınan vatandaşlarla ilgili veri tabanına sahip olduklarını belirten Çavuşoğlu TOKİ ile mutabakata varılması halinde Roman vatandaşların Sulukule'ye dönüşünü de planlayabileceklerini belirtiyor. Sulukule'de yalnızca konut projesi yapmadıklarını beirten Çavuşoğlu mahallenin sosyal dönüşüm planı için de şunları söyledi: “Mahallede toplumsal gelişme için dört yatırım projesi düşündük. Bir tanesi çok amaçlı eğitim merkezi. Bu merkez mahalle halkının meslek edinmesi ve çocuklarının eğitimi görevlerini üstlenecek. Ayrıca sağlık hizmetleri için ayrı bir birim kurulacak. Diğer yandan mahalledeki çok yoksul haneler için ücretsiz yemek verecek bir mahalle lokantası yapılacak. Tüm bu birimlerin ve hizmetlerin koordinasyonu için de bir mahalle koordinasyon merkezi kurulacak. Surun hemen dibinde yer yalan Kaleboyu Caddesi'nde ticari ve turistik amaçlı standlar kurulacak.”

Hukuki altyapı yok

STOP'un yaptığı girişimlerin ve hazırladıkları projenin hukuki altyapısı olmadığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, hazırladıkları projenin Koruma Kurulu'ndan onay aldığını, hukuki tüm çalışmaların tamamlandığını çok yakında ihalelerin başlayacağını belirtti. TOKİ'nin STOP yetkilileriyle yaptığı görüşmenin yalnızca bilgilenme amaçlı olduğunu belirten Demir şunları söyledi: “Şimdiye kadar Sulukule ile ilgili bütün eleştirileri ve katlara açık olduk. Biz projemizi hazırlarken dünyadaki önemli üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin de katkısına açtık. Örneğin İngiltere'de Univercity Cultur London adlı İstanbul Üniversitesi ayarında bir üniversite var. Bu okulda dünyanın her yerinden gelmiş doktora öğrencilerinden oluşan 17 kişilik bir grupla çalışmalar yaptık. Her öğrenci kendi açısından projeye destek vermeye çalıştı. Biri sosyal açıdan baktı biri kültürel açıdan biri mimari açıdan katkılar yaptı. 15 sonra bize bir sunum gerçekleştirdiler.

Mülk sahipleriyle mutabakat tamam

Sulukule'deki mülk sahipleri bakımından herhangi bir problemleri olmadığını da vurgulayan Demir tüm tapuların TOKİ'ye devredildiğini Sulukule'de mülk sahipleriyle yapılan anlaşmaların dışında bir tasarruf olamayacağını söyledi. İstanbul Taşoluk'taki TOKİ konutlarına yerleştirilen Sulukuleli kiracıların da ev sahibi olmaları için her ay belediyeden yardım verildiğini söyleyen Demir, günlük ücretsiz servisten kira yardımına kadar her türlü konuda yardımcı olduklarını vurguladı.

STOP projesi uygulanamaz

STOP'la daha önce de bir araya geldiklerini belirten Demir, Sulukule'de yapacakları sosyal projelerin STOP'un çalışmalarıyla çakıştığını ancak önerilen konut metrekarelerinin uygulanamayacağını söyledi. Demir sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu projeyi 19 defa revize ettik. Kuruldan geçmeden önce verilseydi STOP'un da düşüncelerini alırdık. Ama onlar kuruldan geçene kadar hep projenin hayata geçirilmemesi için uğraştılar. Proje yoluna girince, uzlaşmalar olunca bu sefer yeni bir proje getirdiler. Orada mülkünüz varsa mülk sahibini muhatap alırsınız. Mahallenin tüm kiracılarla birlikte muhafaza edilmesi isteniyor ama bunun hukuki alt yapısı yok. STOP'un yaptığı alternatif projede 18 metrekarelik, 40 metrekarelik evler var. Ortak çamaşırhane ortak mutfak banyo öneriliyor. Bunlar gümüz şartlarında ne kadar uygun.”

UNESCO ile sorun yok

UNESCO ile Sulukule konusunda herhangi bir pürüz olmadığnıı belirten Demir sözlerini şöyle tamamladı: “UNESCO İstanbul'daki kültürel mirasa dikkat ediyor. İtiraz konutlara, lokasyona değil. Orada oturan Roman vatandaşların zaman içinde tasfiye olmasından endişe ediyorlar. Benim de böyle endişelerim var. Ama biz oradaki Roman vatandaşların mevcut durumlarını muhafaza etmeleri için projede gereken her şeyi yaptık. Projede iki katlı evler var. Ön tarafında taşlık var arkada yeşil alan var. Kendi müziklerini icra edebilecekleri kültür merkezleri var. Burada bir otel projesi bulunuyor. Gerçekleşirse burası tursitk bir bölge olacak. Bu alanda Roman vatandaşların istihdamı için çalışmalar yapacağız. Restorasyonda ara eleman olabilmeleri için AB projesi getirdik. Yurt dışına çıktığımızda bu konu gündeme geldiğinde bütün detaylarıyla anlatınca Avrupa'daki kurumlar da bir problem olmadığını anlıyorlar.”

Sulukule Roman Kültürü Derneği Başkanı Şükrü Pündük

2010'da İstanbul'u temsil ederiz

TOKİ'nin sivil toplum örgütleriyle mutabakata vararak mahalleye dönüşün önünü açarsa örnek bir adım atacağını belirten Sulukule Roman Kültürü Derneği Başkanı Şükrü Pündük: İlk görüşmede alternatif bir proje yapmamız istendi. Bir ay içinde biz hazırladık. Şimdi biz onlardan haber bekliyoruz. Projeyi TOKİ'ye götüreceğiz. 400 ailenin buraya dönmesi için her şeyi yapacağız. Anaokulları çocuk, kadın atölyeleri yaparak Sulukule'yi eğlence ve alışveriş merkezini yaparak buradaki insanların maddi sıkıntılarını çözecek bir ortam hazırlayacağız. Eğerbunları gerçekleştirebilirsek 2010'da İstanbul'u en iyi şekilde teslim ederiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulukule-basa-sardi_71897.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!