Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Sulukule'de Kentsel Dönüşüm Rantı'

Guardian muhabiri Constanze Letsch imzalı haber, Sulukule'deki kentsel dönüşüm projesiyle Romanların yıkılan yaşamlarını ve yaratılan rantı ele alıyor. Yüzlerce Sulukulelinin evlerinden edilmesiyle boşaltılan alanda inşa edilen yeni villaların satışa çıktığına dikkat çeken Guardian muhabiri, tarihteki en eski kalıcı Roman yerleşimlerinden

BBC Türkçe
'Sulukule'de Kentsel Dönüşüm Rantı'

Guardian muhabiri Constanze Letsch imzalı haber, Sulukule'deki kentsel dönüşüm projesiyle Romanların yıkılan yaşamlarını ve yaratılan rantı ele alıyor. Yüzlerce Sulukulelinin evlerinden edilmesiyle boşaltılan alanda inşa edilen yeni villaların satışa çıktığına dikkat çeken Guardian muhabiri, tarihteki en eski kalıcı Roman yerleşimlerinden Sulukule'deki projenin 2005 yılında uygulamaya geçildiğini hatırlatıyor. Dünya çapındaki protestolar, UNESCO'dan gelen uyarı ve projenin durdurulması için açılan davalara karşın, zorla tahliyelerin ve yıkımların 2008'de başlatıldığı kaydediliyor.

Şimdiyse, bin yıldan uzun süredir Roman toplumuna ev sahipliği yapan yerde 640 "Osmanlı tarzı" villa inşa edildiği belirtiliyor. Projeyle 3,400 Romanın evlerini metrekaresi 500 liradan satmaya zorlandığı, yerlerine inşa edilen yeni evlerin ise metrekaresi 3,500-4,000 liraya satıldığı söyleniyor.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, aylık gelirleri 300 lira olan eski semt sakinlerinin bu evleri satın almasının imkansız olduğunu belirterek, ''Zaten başından beri kentsel yenileme değildi bu projenin amacı, rant elde etmek, Romanları kent merkezinden uzaklaştırmaktı'' diyor. Haberde Sulukule'yi terk edip, Toplu Konut İdaresi'nin Taşoluk'ta yaptığı dairelere taşınan eski Sulukule sakinlerinin yaşadığı sıkıntılardan örnekler de veriliyor.

'Kiracılar düşünülmüyor'

40 yıldan uzun süre Sulukule'de oturan Sami Zogun'un Taşoluk'taki yeni evine gitmek için 1,5 saatlik otobüs yolculuğu yapması gerektiği, seyahat, kira ve faturalar için ayda 550 lira harcamak zorunda kaldığı söyleniyor. Zogun'un oğlunun, masrafları karşılayabilmeleri için kendi evini satmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Zogun, "Benim evim olsaydı bir çivisini bile satmazdım. Benim için ahşap evimiz cennet gibiydi. Yeni TOKİ evleri altın kafese benziyor. Hayat yok, yapacak hiçbir şey yok" diyor.

Haberde görüşlerine yer verilen İstanbul Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı ise Türkiye'de kentsel dönüşüm projelerinin ev sahiplerine odaklandığını belirtiyor. Yapıcı, "En kötü etkilenecek durumda olmalarına karşın, kiracılar hiç hesaba katılmıyor" diyor. Yapıcı şöyle devam ediyor;

"Evsizlik İstanbul'da hiç ciddi bir sorun olmadı. Ama yıkımlar ve zorla tahliyeler gidecek bir yeri olmayan insanların sayısını arttırdı. Şu an bir doğal felakete karşı daha güvende değiller. Deprem ihtimaline karşı bir çare olarak sunulan kentsel dönüşüm projeleri aynı sosyal ve ekonomik hasarı yapıyor. İnsanlar zorla tahliye edildiklerinde kendi mahallelerindeki evlerini, işlerini ve sosyal bağlarını kaybediyorlar".

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulukulede-kentsel-donusum-ranti_89660.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!