Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sürünerek Girilen Roma Çeşmesi’nde Heyecanlandıran Keşif

Adıyaman’da 2 bin yıllık tarihi Roma Çeşmesi’nin içine ilk kez giren yetkililer, yaklaşık 30 metre sürünerek ilerledikten sonra tonozlu bir yapıyla karşılaştı.

yapi.com.tr
Sürünerek Girilen Roma Çeşmesi’nde Heyecanlandıran Keşif

Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden Perre Antik Kenti’nin yanında bulunan 2 bin yıllık Roma Çeşmesi’nin içinde yeni bir yapı tespit edildi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından olan Roma Çeşmesi'nde bulunan yeni yapı tarihçileri heyecanlandırdı.

NTV’de yer alan İHA kaynaklı habere göre; mahalle sakinlerinin, “Çeşmenin içinde başka yapılar var” ihbarı üzerine Müze Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, beraberinde Roma Çeşmesi yanında kazı çalışmasını yürüten Arkeolog Mehmet Turan, Gazeteci Ahmet Arslantaş ve mahalle sakini Hasan Aşık ile birlikte Roma Çeşmesi'nin kaynağına girdi.

Dar kanalda su içerisinden sürünerek ilerlendi. Yaklaşık 30 metrelik zorlu yolculuğun sonunda önce sütunlar, daha sonra kesme taşlardan yapılmış tonozlu yapıya ulaşıldı.

Vatandaşların daha önceleri girdiği tonozlu yapıyı yetkililer ilk kez gördü.

Yaklaşık 12 metrekare olan tonozlu yapının da ardında başka bir yapı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, zor bir yolculuğun ardından muazzam bir yapıya ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, “Burada eskiden beri yaşayan insanlar, bize bu çeşmenin içinde çeşitli yapılar olduğunu söylediler. Biz de yapının içerisine girme kararı aldık. Çeşmenin içine sürünerek girdik. Yaklaşık 30 metre gittik ve 12 metrekarelik tonozlu bir yapıya denk geldik. İçeri sürünerek girdik ama bu zorluğa değdi” diye konuştu.

Alkan, Roma Çeşmesi yanındaki kazıların yaklaşık 100 gündür sürdüğünü ve kazılarda mimari yapı ve tapınak altı döşemelere denk geldiklerini aktardı.

Kazı çalışmalarında görev yapan Arkeolog Mehmet Turan ise, “Roma Çeşmesi’yle ilgili köylüler çeşitli iddialarını dile getirdi. Küçükken girdiklerini söylediler. Biz de kazı yaptığımız için çeşme yapısına girdik. Dar bir koridordan sürünerek ilerledik. Bölyece arkadaki tonozlu yapıya kadar ulaşabildik.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/surunerek-girilen-roma-cesmesinde-heyecanlandiran-kesif_187303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!