Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Süs Bitkileri Pazarı Hedef Büyüttü

Dünyada 100 milyar dolara ulaşan üretim değeri ve istihdam olanakları ile süs bitkileri sektörü, bitkisel üretim sektörleri arasında önemli bir konumda bulunuyor. Türkiye’de 20 yıl önce başlayan süs bitkileri ihracatı; her yıl düzenli bir şekilde gelişim göstererek, 2012 yılında toplam 73 milyon 176 bin dolar ihracat hacmine ulaştı.

yapi.com.tr
Süs Bitkileri Pazarı Hedef Büyüttü

Bugün kapılarını açan ve 1 Aralık Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek Flower Show Türkiye öncesi açıklamalarda bulunan CYF Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Hakan Yüksel, "Süs bitkileri sektörü, dışarıdan bakıldığında çoğu kimsenin yakından tanımadığı; ama her geçen gün isminden biraz daha fazla söz ettiren ve çok büyük alanlarda üretim yapılan dev bir ticari alan" dedi. Türkiye'nin uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı, ucuz işgücüne sahip olması gibi nedenlerle süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli avantajlara sahip olduğuna dikkat çeken Yüksel, şu anda toplam 3 bin 359 hektar alanda ve 28 ilde süs bitkileri üretimi yapıldığına dikkat çekti.

Yüksel, üretimin yüzde 62’sini iç ve dış mekan bitkileri, yüzde 36’sını kesme çiçekler, yüzde 2’sini de doğal çiçek soğanlarının oluşturduğuna işaret ederek; üretim alanları açısından ise İzmir 8 bin 16 dekar alanla ilk sırada yer aldığını kaydetti. "Dünyanın birçok ülkesi Türkiye’den besleniyor" diyen Yüksel, sözlerine şöyle devam etti:

HakanHakan Yüksel"Türkiye’de 20 yıl önce başlayan süs bitkileri ve mamulleri ihracatı, 2012 yılında toplam 73 milyon 176 bin dolara ulaşmış olup, her yıl düzenli bir şekilde gelişim gösteriyor. Türk çiçekleri dünya üzerinde 55’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'nin süs bitkileri ihracatındaki ana ürün gruplarını ise canlı bitkiler (iç ve dış mekân bitkileri, fideler, fidanlar), kesme çiçekler, çiçek soğanları, yosunlar ve ağaç dalları oluşturuyor. Önemli  ürün  gruplarından canlı  bitkiler, ihracattan  yüzde 47  pay  alırken; canlı bitkileri, kesme çiçekler yüzde 41; yosunlar ve ağaç dalları, yüzde 9 ve çiçek soğanları yüzde 3 ile izliyor".

Dünyada 50’den fazla ülkede süs bitkileri üretimi yapıldığını ve Asya'nın alan büyüklüğü açısından ilk sırada yer aldığını ifade eden Yüksel, Türkiye'nin merkezi konumuna dikkat çekti ve hedeflerini şöyle özetledi:

"Flower Show; bitki ve peyzaj sektörüne yönelik 24 bin metrekare brüt, 11 bin 750 metrekare net sergileme alanı ile Avrasya’nın en büyük ihtisas fuarı olma özelliğini taşıyor. Amacımız, yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçiler ile katılımcıların ihracat ve ithalat ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte profilleri bünyemizde barındırarak, sektörün çözüm noktası olabilmek".

5. kez düzenlenecek Flower Show Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı’nda 20 farklı ülkeden 300’e yakın katılımcı yer alacak. Slovenya, Kolombiya, Polonya ve Avusturya ülkelerinin ilk kez katılacağı fuarda, katılımcıların yüzde 20’si fuarda ilk kez yer alacak firmalardan oluşacak. Fuarda, profesyonel ihtiyaç sahipleri kadar, müstakil konut sahipleri de villalar ve siteler için bahçe tasarımı, peyzaj uygulaması, bakım hizmeti ve süs bitkileri ile ilgili ürün ve hizmetleri bir arada bulabilecek. Ayrıca belediyeler, sivil ve askeri tüm kamu kurumlarının, peyzaj uygulaması gereken tüm projeleri için, ihtiyaç duyulabileceği her tür bitki, ekipman, proje ve uygulama firmaları da Flower Show’da yer alacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sus-bitkileri-pazari-hedef-buyuttu_114418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!