Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Tamamen Dolandırıcılık'

Temeli 2005 yılında atılan, 89 dükkanın yer aldığı, 13 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip Bentderesi Caddesi'ndeki alışveriş merkezinin inşaatındaki çöpler ve güneş görmeyen yerlerdeki yosunlanmalar dikkati çekiyor. Yapımının üç yılda tamamlanması planlanan alışveriş merkezinde dükkanları bulunan İrfan Seçkin, AltınBel Şirketinin anlaştığı

NTV
'Tamamen Dolandırıcılık'

emeli 2005 yılında atılan, 89 dükkanın yer aldığı, 13 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip Bentderesi Caddesi'ndeki alışveriş merkezinin inşaatındaki çöpler ve güneş görmeyen yerlerdeki yosunlanmalar dikkati çekiyor.        

Yapımının üç yılda tamamlanması planlanan alışveriş merkezinde dükkanları bulunan İrfan Seçkin, AltınBel Şirketinin anlaştığı özel bir müteahhitlik firmasından 2006 yılında iki dükkan satın aldığını söyledi.        

Medikal sektöründe çalıştığını ve dükkanları emeklilik döneminde kendisine gelir sağlamak için satın aldığını anlatan Seçkin, ''Müteahhit ile pazarlık ettik. Müteahhidin parasını ödeyerek iki dükkan satın aldım. 2006'da satarken bana '6 ay içinde bitecek. Zaten belediye ile anlaşmam da neredeyse doldu. Bitirmek zorundayım' demişti'' dedi.        

Dükkanları aldığında havalandırma sisteminin yapımının sürdüğünü belirten Seçkin, müteahhidin, ''havalandırmanın ardından asma tavanlar ve yürüyen merdivenlerin yapılarak çarşının faaliyete geçeceğini anlattığını'' ancak çeşitli gerekçelerle kendisini oyalayan müteahhidin ortadan kaybolduğunu söyledi.        

Anlaştıkları paranın tamamını müteahhide ödemesine rağmen dükkanlarına kavuşamadığını ifade eden Seçkin, yaklaşık 300 bin TL zarar ettiğine dikkati çekti.        

Müteahhidin AltınBel Şirketi ile sözleşmesi olması ve tapularının verilmesi nedeniyle müteahhitle sözleşme yapmadığını anlatan Seçkin, ''Mağdurlar olarak biz, buradaki bu inşaatın bitmesini gerçekten bölge halkına hizmet yapacak bu projenin tamamlanmasını istiyoruz'' dedi.
       
''Tamamen dolandırıcılık''

Alışveriş merkezinde dükkanları bulunan Fatih Öztaş ise dükkanları satın aldığı firmanın belediyeyle anlaşması bulunmadığını savundu.        

Dükkanları 2008 yılında satın aldığını ifade eden Öztaş, ''Müteahhide, 'senin mali durumunun sarsılıp da buranın bitmeme ihtimali var mı?' dedim. 'Yok. Gerçek müteahhit AltınBel Şirketi. Zaten dünya kadar dükkanı var. Ben bitirdikçe onlar bana devrediyorlar. Eğer ben bitiremezsem belediye kendi dükkanlarını satar' dedi'' diye konuştu.        

Öztaş, belediyenin herhangi bir teminat almadan dükkanları müteahhit firmaya verdiğini öne sürdü.        

Belediyenin birkaç ay önce alışveriş merkezindeki süpermarketi açık artırmayla yaklaşık 3 milyon TL'ye sattığını belirten Öztaş, bu parayla inşaatın tamamlanabileceğini söyledi.        

2008 yılında altı dükkan satın aldığını ifade eden Öztaş, ''Tapusu da var elimde. Bitmiş olsa ciddi bir yatırım olacak, gelir getirecek. Oldukça yüksek meblağ verdim. Tahmin ediyorum 400-500 milyar civarında verdim'' dedi.       

Ellerinde müteahhitten aldıkları teminat senedi bulunduğunu da anlatan Öztaş, ''Teminat senedi var elimde. Ama bir şey yok adamın üzerinde. Tamamen dolandırıcılık'' diye konuştu.
      
''Cenazeyi kaldıracağız''


Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Gökalp Yılmaz da projeyi 2004 yılında ihale ettiklerini, müteahhit firmaya işin tamamlanması için üç yıl süre verildiğini söyledi.  Yılmaz, ''Üç yıllık bir süresi olmasına rağmen malum şu anki sıkıntılı müteahhitten dolayı orası teslim edilemedi. Gerekçesi de şu, bize taahhüdünü yerine getiremedi. Mahkemelik olduk. Şu anda mahkeme devam ediyor'' dedi.     

Temel problemin müteahhidin taahhüdünü yerine getirmemesi olduğunu savunan Yılmaz, müteahhidin, kendi üzerindeki dükkanları mağdur olan vatandaşlara sattığını ifade etti.        



Projenin, anlaşması kat karşılığı üzerinden yapılmış bir iş olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Arsa sizin, siz müteahhitle anlaşıyorsunuz. Müteahhit size bir oranla bunu yapmayı taahhüt ediyor. O oran nispetinde peyderpey dükkan ve daireleri size teslim ediyor. Biz bu noktada belediyeye ait olan dükkan ve daireleri teslim aldık. Ancak çarşının bazı ince işleri bitmediği için bu mağdurlar sıkıntı çekti. Daha doğrusu dükkanı alan vatandaşlar mağdur oldu'' diye konuştu.        

Belediyenin, ''herhangi bir teminat almadan işi müteahhit firmaya devrettiği'' iddialarını da yanıtlayan Yılmaz, şöyle devam etti:        

''Sözleşmede inşaatın oranları vardır. 'Kaba inşaatı bittiği zaman şu kadar dükkan, şu kadar metrekare devredilebilir'. O noktada belediye zaten kendini sağlama almıştır. Nedir? Orada bizim müteahhide devretmediğimiz daire ve dükkanlarımız var. Onlar bizim teminatımız şu anda. Müteahhit firma işe girmeden belli bir teminat yatırır. O teminatı da hala biz de.''        

Konu yargıda olduğu için şu aşamada binaya müdahale edemediklerini belirten Yılmaz, mahkeme süreci tamamlandıktan sonra  ellerindeki teminat ve müteahhit uhdesinde kalan dükkan ve dairelerin satışıyla projeyi tamamlama imkanları olduğunu söyledi.        

İşin tamamlanmamasından dolayı müteahhit firmaya devredilmeyen daire ve dükkanların bulunduğunu anlatan Yılmaz, müteahhit firmanın bu zamana kadar yaptığı iş ne ise o oranda devir gerçekleştiğini bildirdi.        

Yılmaz, ''Altı yıldır buradayız. Onlarca inşaat yaptırdık, iş yaptırdık. Bizim hiçbir işimiz bir yılı geçmemiştir. Bu, kat karşılığı ve biraz daha büyük inşaat olduğu için süresi uzun tutulmuştur'' görüşünü dile getirdi.        

AltınBel şirketinin, binanın farklı amaçlarla kullanılmasını engellemek için bekçi bulundurduğunu ifade eden Yılmaz, ''Hukuki süreç sonuçlandıktan sonra biz, müteahhit uhdesinde kalıp da vermediğimiz dükkan ve dairelerin satışını yaparak orayı sonlandıracağız'' diye konuştu.        

Yılmaz, üç ay önce KDV hariç 2 milyon 200 bin TL'ye satılan süpermarketin satışından elde edilen gelirin inşaatın tamamlanması için kullanılmayacağını da söyledi.       

Belediyenin, üzerinde olan dükkan ve daireleri sattığını da belirten Yılmaz, belediyenin bizzat satış yaptığı vatandaşlar açısından bir mağduriyet olmadığını kaydetti.        

Yılmaz, ''Maalesef biz altı yıldır yapmış olduğumuz bu kadar çalışma içerisinde tabiri caizse bir cenaze var kaldırılması gereken. Onu da inşallah kaldıracağız'' diye konuştu. (AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/tamamen-dolandiricilik-_78756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!