Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarih Çöpten Çıktı!

Bodrum'da 1. dereceden 3. derece arkeolojik sit alanına çevrilip üzerine villa yapılan bölgeden tarihi parçalar çıktı; eserler molozlarla birlikte çöpe atıldı.

Milliyet Gazetesi/Yaşar ANTER
Tarih Çöpten Çıktı!

odrum'da 1. derece arkeolojik sit alanıyken 3 yıl önce 3. derece arkeolojik sit alanına çevrilerek yapılaşma izni verilen bölgede yapılan villa inşaatının temel kazısında çıkan tarihi eserler çöpe atıldı. Olay, eski müze çalışanının kaymakamlığa ihbarıyla ortaya çıktı.
Çarşı Mahallesi Mars Mabedi Caddesi'nde, müteahhit Rıza Kösem'in yaptığı 4 villanın hafriyatından yaklaşık 1 yıl önce çıkarılan eserler, kimseye bilgi verilmeden moloz gibi yandaki boş arsaya atıldı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 23 yıl iç hizmetler şefi olarak çalışıp 5 yıl önce emekli olan ve aynı mahallede oturan Ali Uçarer, önceki gün kaymakamlığa suç duyurusunda bulundu ve tarihe yapılan saygısızlığa daha fazla tahammül edemediğini söyledi.

2000 yıllık eserler
Uçarer, suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi: "1800-2000 yıllık tarihin çöpler arasında kaderine terk edilmesini ve yağmalanmaya karşı davetiye çıkarılmasına dayanamadım. Daha önce de müzeyi birçok kez uyarmıştım. Eserlerin durumunu fotoğraflarıyla birlikte kaymakamlığa iletip acil tedbir alınması gerektiğini, aksi taktirde paha biçilmez eserlerin çalınacağını söyledim." Uçarer, durumu eski müze müdürü Oğuz Alpözen'e de iletti.
Kepçe ve iş makineleriyle çıkarılıp taşınırken kırılan eserleri inceleyen Alpözen, bunların MS 2'nci yüzyıldan kalma, kentin stoasına (antik Yunan'da üstü kapalı sütunlu yol) ait paha biçilmez eserler olduğunu söyledi.

6 sütun başı, kemerler

Latince, Halikarnassos yazılı sütunlar, stoaya ait kalıntılar, 6 sütun başı ve kemerlerin, ünlü İngiliz araştırmacısı Charles Newton'ın 1856-1858 yılları arasında antik Halikarnassos kentinde yaptığı araştırmalarda bulduğu ilk Dor Stoası'na ait eserlerin devamı olduğu belirtildi. Sualtı Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ise olayı DHA muhabirinden duyduğunu söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarih-copten-cikti_56810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!