Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Arasta Camisi Yeniden Kapılarını Açtı

Üsküp'teki Türk Çarşısı'nda bulunan 600 yıllık tarihi caminin restorasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, İstanbul ve Bursa'dan işadamlarının maddi destekleriyle tamamlandı.

yapi.com.tr / AA
Tarihi Arasta Camisi Yeniden Kapılarını Açtı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki tarihi Arasta Camisi, uzun yıllar sonra yeniden hizmete açıldı. Türk Çarşısı'nda bulunan ve uzun yıllar harabe görünümünde olan tarihi caminin yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törene, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Üsküp'ün Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, Makedonyalı müftüler, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Süleyman Recebi, caminin komünizm döneminde çöplerin atıldığı bir yer olduğunu hatırlatarak, "bu kutsal mekanın hayatını yeniden iade ettiklerini" söyledi.

Caminin yeniden ibadete açılmasına öncülük eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Anadolu ile Balkanlar'ın aynı yönetim altında, aynı medeniyet kültürünü ve güzellikleri paylaştığına dikkat çekti. Bursa ile Balkanlar arasında güçlü köprüler kurulmasını arzuladıklarını söyleyen Altepe, ''Buradaki insanlarımız, kültürümüz ayakta kalsın istiyoruz. Tüm Balkanlar'da refahın gelişmesi, insanların sıkıntılarının kaldırılması bizim en büyük temennimiz'' dedi.

"Üsküp'ün sureti değişti"

Altepe, ecdat yadigarı topraklarda inşa edilen eserlerin yok olmaması adına, harabe durumundaki tarihi eserleri ilk günkü haline getirebilmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu eserlerin yeniden inşasıyla, tadilatıyla Üsküp'ün, Balkanlar'ın suretinin değiştiğini anlattı. Türk Çarşısı'nın orta yerindeki 600 yıllık Arasta Camisi'nin son 100 yıldır harabe olduğunu ve bu camide 80 yıldır ezan okunmadığını belirten Altepe, son 50 yıldır sadece kapı duvarları ayakta kalan caminin kümes olarak kullanılan bir harabeye dönüştüğünü söyledi. Altepe, ''Bu, bize yakışmıyordu. Ecdadımıza yakışmıyordu. Bursalı ve İstanbullu hayırsever dostlarımızın desteğiyle, bu eseri yeniden ibadete açtık'' diye konuştu.

Arasta Camisi

15. yüzyılda inşa edilen Arasta Camisi, Yugoslavya döneminde gördüğü zararların ardından 1963 yılındaki büyük Üsküp depreminde yerle bir oldu. Restorasyon çalışmaları 22 Nisan 2010'da başlayan cami, çalışmanın tamamlanmasının ardından Türk Çarşısı'ndaki küçük ama gözde camilerden biri haline geldi. Caminin restorasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, Çayır Belediyesi ve Üsküp Müftülüğü işbirliğince, İstanbul ve Bursa'dan işadamlarının maddi destekleriyle tamamlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-arasta-camisi-yeniden-kapilarini-acti_122269.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!