Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Bina Sanat Kurumu’nda Kalacak

Gençlik Parkı’nın içinde bulunan ve 1942 yılında “Göl Gazinosu” olarak kullanılan yapı, Sanat Kurumu binası adıyla yaşamaya devam edecek. Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi’nin, Milli Komite’ce, 1994 yılında Sanat Kurumu’na tahsis edilen binanın, kurum tarafından tahliye edilmesi için açtığı

Cumhuriyet Ankara
Tarihi Bina Sanat Kurumu’nda Kalacak

br />
“Belediye bize, Gençlik Parkı alanında yaptığı düzenleme projesi kapsamında, tahliye davası açmıştı. Çünkü kendisine verilen Gençlik Parkı projesi kapsamına bizim binamızın da girdiğini düşünüyordu. Biz de belediyenin açtığı davaya yanıt olarak, ‘Bina bize Milli Komite’ce tahsis edilmiş bir binadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da koruma altında olan bir binadır. Siz ise böyle bir binayı Belediye Encümen Kararı doğrultusunda tahliye etmek istiyorsunuz. Bu esas ve usul yönünden aykırıdır’ dedik. Ayrıca bina Atatürk Kültür Merkezi diye de anılan ve Gençlik Parkı’nın da üçüncü bölgesini oluşturduğu bir yerde yer alıyor. Yani aslına bakarsanız, Milli Komite, Büyükşehir Belediyesi’ne demiş ki, ‘Sen bana bir proje sun. Ben projeni kabul edeyim, sen de peyzaj düzenlemesini yap.’ Ancak Anakent Belediyesi, bizim binamızı da bu projeye dahil etmek istemiş. Milli Komite de, ‘Hayır bu binayı projeye dahil edemezsin. Düzenlemeyi bu bina dışında yap’ demiş. Mesela, Gençlik Parkı içinde bilindiği gibi bir de Sağlık Müzesi var. Hani parkın havuzunun başında bulunan kadın, erkek heykelleri kaldırılmıştı. O heykellerin konduğu müze burası. Bu binanın kullanımını Anakent Belediyesi’ne vermiş. Ya da yine parkın içinde bir açık hava tiyatrosu vardı. Vedat Dalokay zamanında yaptırılmıştı. Projede o tiyatronun da yıkılması durumu vardı. Ama bizim binamız yok. Bizim lehimize çıkan mahkeme kararında da bu husus vurgulanıyor. Yani binanın Sanat Kurumu’na tahsis edildiği ve proje dışında tutulduğu belirtiliyor. Öyle olduğu için de bizi tahliye edemez belediye.”

‘Krokilerde nikâh salonu...’

Çetin, Anakent Belediyesi’nin binanın tahliye edilmesi konusunda neden ısrarlı olduğunu anlamakta güçlük çektiklerini belirtti. “Bana gelen duyumlara göre bina belediyenin projesinde, yani krokilerde, nikâh salonu olarak gösterilmiş” diyen Çetin, “Gençlik Parkı, Ankara’nın en önemli mekânlarından bir tanesi. Parktaki havuz düzenlemesi de, ki havuz göl anlamına da geliyordu, Ankaralının en çok özlemini duyduğu şeyi, suyu simgeleyen bir yaklaşımdı. Fıskıye de devrimin, Türk devriminin gücünü gösteriyordu. Bu tür anlamları olan, Cumhuriyet devriminin simgesi bir mekândır Gençlik Parkı. Bizim binamız da gazino olarak yapılmış. Gazino, o dönemin anlayışı içinde bir kültürel mekândır. 1942’de açılmış. Dolayısıyla Gençlik Parkı’yla özdeşleşen bir yapısı var” görüşünü dile getirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-bina-sanat-kurumunda-kalacak_77075.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!