Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Hastane TOKİ’ye mi Verilecek?

Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan tarihi Çorlu Askeri Hastanesi’nin kaderi belli oluyor. Koruma Kurulu, yarın tarihi yapıyla ilgili son kararını verecek.

yapi.com.tr
Tarihi Hastane TOKİ’ye mi Verilecek?

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan tarihi Çorlu Askeri Hastanesi için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yerinde inceleme kararı aldı.  Hastane 13 Nisan 2016’da 1. Derece tarihi eser olarak Koruma Kurulu’nca tescil edilmiş ancak Milli Savunma Bakanlığı bu karara itiraz etmişti. Hastane ve bahçesinin TOKİ’ye verilmek istendiği ortaya çıkmıştı. Koruma Kurulu 25 Ekim 2016 günü (yarın) tarihi yapıyla ilgili son kararını verecek.

Toki’ye mi Veriliyor?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 82 dönümlük yeşil bir alanın içerisinde bulunan Çorlu Askeri Hastanesi, 13 Nisan 2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca 1.Grup Yapı olarak tescillenerek koruma altına alındı. Ancak, 31 Mayıs 2016 tarihinde binanın kullanımında söz hakkına sahip olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı’nın itiraz başvurusu ile tescilin kaldırılması hususu gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında yapıldığı ileri sürülen protokol kapsamında Askeri Hastane’nin yıkılmasının planlandığı ve mevcut arazinin bir kısmının da daha küçük yeni bir hastane binası yapılacağı, arazinin geri kalanın da konut olarak ayrıldığı iddia edilmişti.

Soru Önergesi Verildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazılı cevaplanması istemiyle soru önergeleri verilerek bahsi geçen tescilli yapının hangi amaçla tescilinin kaldırılması istendiği ve neden yıkılmak istendiği soruldu. Henüz önergelere bir cevap verilmedi.

Trakya’nın En Görkemli Yapısı

21 Eylül 1940 yılından itibaren Asker Hastanesi olarak kullanılan bina Ağustos 2016 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Şuanda, Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet eden tarihi hastane erken cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Dönemin 5. Kolordu Komutanı Salih Omurtak Paşa’nın şahsi çabaları ile projesi hazırlattırılan bina, krom nikel mutfak gereçleri, kalorifer tesisatı, çamaşır yıkama ve kurutma dolapları ile dönemin oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor. Dönemdaşı kamu binalarında bulunan en önemli özelliklerinden olan Avusturya Kübiği tarzında olan bina 150 metrelik bir cephesiyle Trakya’ da bulunan en görkemli devlet binalarından biridir.

Kurul Çorlu’da Toplanıyor

Kurul 6 ay önce 1. Grup tarihi eser statüsüne aldığı Çorlu Askeri Hastanesi’nin tescilinin kaldırılmasını görüşmek üzere yarın Çorlu’da toplanıyor. Kurul binayı yerinde inceleyip tescilin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Bu arada 6 ay önce Koruma Kurulu’nda tescili onaylayan üyelerden 3’ü görevden alındı yerine 1 üye atandı. İki üyenin ise yeri hâlâ boş.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-hastane-tokiye-mi-verilecek_151546.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!