Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihî Irgandı Köprüsü Restore Ediliyor

Bursa’da bakımsızlıktan harabeye dönen tarihî eserler, Osmangazi Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Ş

Zaman



b>Bursa’da bakımsızlıktan harabeye dönen tarihî eserler, Osmangazi Belediyesi tarafından restore ediliyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Şensoy, Bursa’daki tarihî zenginliğin bakımsızlık ve ilgisizlik sebebiyle yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek, “Belediye başkanı olmadan önce yüreğimi yakan bu durumu sona erdirmek için her türlü imkanı seferber ettim.” dedi.

Bursa’nın en büyük merkez ilçesi Osmangazi’deki tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılması ve mevcut olanların da yaşatılması için çalıştıklarını kaydeden Şensoy, dünyanın sayılı mimari harikalarından biri olan 500 yıllık Irgandı Köprüsü’nün restorasyonunun geçmişte sık sık gündeme getirildiğini, fakat şimdiye kadar somut bir adım atılamadığını hatırlattı.

Dünyadaki 4 çarşı–köprüden biri olan Irgandı’nın restorasyonunun belediye seçimlerine kadar tamamlanacağını belirten Şensoy, şu bilgiyi verdi: “1442 yılında inşa edildiğinde 31 dükkan, 2 ahır ve bir mescidi bulunan köprü, aslına uygun olarak restore ediliyor. Dükkanlar yeniden yapılacak ve köprünün ortasındaki 3,60 metre genişliğindeki geçiş yolunun üzeri kapatılacak. Ahır olarak kullanılan bölmelerden biri kafe, diğeri ise çok amaçlı kültürel sergi salonu olarak düzenlenecek. Bittiğinde Bursalılar Irgandı’nın güzelliğini yeniden keşfedecekler.”

Şensoy, Başçı İbrahim Mahallesi’nde bulunan 15. yüzyıldan kalma tarihî yapılardan biri olan Karabaş Tekkesi’nin de onarılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bakımsızlıktan dolayı tekkenin içindeki motifler büyük ölçüde zarar görmüş. Bu çalışmayı yapmasaydık, 2–3 yıl sonra tekke diye bir şey kalkmayacaktı. Bu eserlerin bizim geçmişimiz olduğunu unutmamalıyız. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ifadesiyle, Bursa’nın ruhaniyetli kimliği bu eserlerde gizli.”

Şensoy, tekkenin restore edildikten sonra eğitim ve kültürel faaliyetlerde kullanılacağını söyledi. Diğer taraftan Şensoy, yıkılmaya yüz tutan toplam 3 bin 138 metrelik tarihî surların da yeniden bakımdan geçirildiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-irgandi-koprusu-restore-ediliyor_3922.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!