Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Kentler 2014 Hedefleri için Samsun'da Buluştu

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Samsun Buluşması, 6-8 Eylül tarihlerinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TKB'nin üye sayısı, yeni katılımlarla 402’ye yükseldi.

yapi.com.tr
Tarihi Kentler 2014 Hedefleri için Samsun'da Buluştu

'2013 Uygulamalarının Tartışılması ve Yeni Hedefler' üst başlığını taşıyan buluşmada; kent müzeleri ve müze eğitimleri, kültür öncelikli bölgesel yol haritaları, Karadeniz Bölgesi’nde doğal ve kültürel mirasın dinamikleri, IPSOS tarafından beş tarihi kentte yapılan araştırmanın sonuçları, Karadeniz’e kıyısı olan kentlerle işbirlikleri, Samsun sahil şeridinin kentle bütünleşmesinin nasıl sağlandığı, TKB’nin 2014 hedeflerinin belirlenme süreci, tarihi kentlerde mahalle ölçeğinde çalışmalar yürütülmesi gibi birçok konu ele alındı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış toplantısında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentlerin, kozmopolit yapı içinde ortak hareket edebilme ve proje üretebilme kabiliyeti için sosyal ve kültürel çalışmaların gerekliliğine vurgu yaptı. Yılmaz, bu anlamda kent müzelerinin önemine işaret ederek, "Kent müzeleri bugünkü ve gelecek nesillerin yaşadıkları kenti sevmeleri ve onu sahiplenmelerini sağlayacak en önemli kurumlardan biridir. Kent sakinlerini bilinçlendirmek, onların geçmişi ve geleceği kavramalarına yardımcı olmak gibi hedefler taşırlar. Üç yıl önce Samsun’da başlayan kent müzesi çalışmaları tamamlandı ve müze ziyarete açıldı" dedi.


"Kent demek bilinç ve birikim demektir"

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise kentin bilinç ve birikim anlamına da geldiğini kaydederek, yaşanan zamana neler katılabildiğinin önemine değindi:

"Samsun’da üç tane büyük höyük var. Onlar bir zamanlar bu toprakların en büyük yerleşimleriydi. Tarih, geçirdiği zaman dilimindeki uygarlıkların kattığıyla ölçülür. Şimdi yaşadığımız zamana bizim de neler kattığımız çok önemli. İnsan ve çocuk üzerine kurulu kültürel bir eğitimden geçmedikçe, kentsel dokulardan büyük bir eğitim laboratuarı gibi faydalanmadıkça, Türkiye’nin eğitim politikasında sorun var demektir. TKB üyesi başkanlar, uygulamaya dayalı bilgileriyle Türkiye’de yeni bir siyasal söylem geliştiriyorlar. Siyasi partilerin bu söylemden dersler almaları gerekir. Enerjilerini, birbirlerini karalama üzerine kurulmuş karşılıklı konuşmalardan ziyade, kentlerden gelen büyük hareketin, kültür öncelikli bir Türkiye gündemi yaratmaya dönük olduğunu görmeye harcamaları gerekir. Önceliğimiz olan tüm bu kültür odaklı yaklaşımlarla, dünya ulusları içinde paylaşılabilir hedefler ve uygulamalarla, elini sıktığımız toplumlara güçlü bir Türkiye olduğumuzu göstermek zorundayız. Bu nedenle Samsun Buluşması, Karadeniz kıyısındaki kentlerle yeni ağlar kurulabileceğinin temellerini atmak için de önemlidir. Uluslararası ağların TKB’nin gelecek hedeflerinde yer aldığını bu vesileyle yeniden hatırlatmak istiyorum".

TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey, yeniden aday olmayacak

2011 yılındaki Samsun buluşmasında TKB Başkanı olarak seçilen Dr. Asım Güzelbey, seçimlerde aday olmayacağını da burada açıkladı. TKB’nin, ÇEKÜL’ün gönülden destekçisi olmaya devam edeceğinin altını çizen Güzelbey, 13 yıl önce tarihi ve kültürü seven bir avuç bilim insanı, yerel yönetici ve STK’nın bir araya gelerek kurduğu TKB'nin ülke gündemine kültürel mirası sokmayı başardığını söyledi. "Bugün artık ülkeler yarışmıyor, şehirler yarışıyor. Yarışan şehirler içinde tarihine, kültürüne ve geçmişine sahip çıkanlar bir adım öne çıkıyor" diyen Güzelbey, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne başvuruların artmasında TKB’nin katkısının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi. "Kültürel mirasın korunması hareketi ÇEKÜL ve TKB'nin emekleriyle başladı"

Türkiye’de kültürel mirasın korunması hareketinin ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in ve TKB’nin emekleriyle başladığını kaydeden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise "Öncesinde biz bu tarihi binalara eski ve kullanılmaz binalar olarak görüp, ilk fırsatta da yıkma gayreti içindeydik" dediği konuşmasında şunları söyledi:

"Ama bu süreç ve gelişen bakış açısındaki farklılıklarla, tarihi eserlerin değerlerinin farkına vardık. Artık tüm kentlerimizde korumak, yeniden fonksiyonlar yüklemek ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak için çalışmalar yürütülüyor. Bizler de görev yaptığımız kentlerde bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Samsun’da 2006 yılından bu yana toplam 43 projeye yaklaşık; 10 milyon 615 bin TL kaynak kullanıldık. Belediyenin 23 projesine 7,5 milyon TL ve İl Özel İdaresi’nin de 20 projesine 3 milyon TL harcama yapıldı. Bu amaçlarla toplanmış kaynaklar, ilgili belediyelerimizce hemen İl Özel İdaresi’nin hesabına aktarılıyor. Fakat bu aktarmada maalesef bazı sorunlar yaşıyoruz. Bazı belediyelerden almamız gereken ve vatandaşlardan bunun için tahsil edilmiş olan yaklaşık 10 milyon TL var. Bu paraları tahsil edebilirsek, tarihi mirasın ortaya çıkmasında çok hızlı bir şekilde mesafe alabiliriz".


TKB üye sayısı 402'ye yükseldi

7 Eylül’de yapılan TKB Meclis toplantısıyla Ayancık Belediyesi, Çarşamba Belediyesi, Reşadiye Belediyesi ve Emirseyit Belediyesi’nin TKB üyeliği kabul edildi ve böylece üye sayısı 402’ye yükseldi. Meclis gündemine gelen ve kabul edilen diğer başlıklar ise kısaca şunlar oldu:

* 'Kültür Rotaları Planlama Çalışmaları' başlatılması konusunda birlik encümenine yetki verildi.
* 'Kentlerin ve Mahalle Birimlerinin Sağlıklı Gelişmesi için Yöntem ve Eğitim Çalışmaları'nın yapılması konusunda encümene yetki verildi.
* Tarihi Kentler Birliği dışa açılma hedefleri kapsamında, 'İpek Yolu Kültür Yolu Projesi'nde yerel yönetimlerle yeni bir ağ kurulması için çalışma başlatılması; Trakya ile Balkan ülkelerindeki kentlerle yeni bir ağ oluşturulması ve bu görevin Bursa, Konya ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri’nce üstlenilmesi; Karadeniz’e kıyısı olan kentlerle yeni bir ağ oluşturulması ve bu görevin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilmesi; Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’na (TÜRKSOY) üye ülkeler ile kent müzesi ve sanayi mirasının korunması ve işbirliği ağlarının genişletilmesi; inanç turizmine yönelik çalışmaların başlatılması; Akdeniz’e kıyısı olan şehirlerin oluşturdukları (ARLEM) ile çalışma programı başlatılması konularında encümene yetki verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-kentler-2014-hedefleri-icin-samsunda-bulustu_112187.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!