Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Medrese'nin Altındaki Geçit Değil Altyapı

Sivas'ta, 1271 yılında Selçuklular döneminde yaptırılan ve kentin simgesi haline gelen Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmında yapılan kazılarda tesadüfen bulunan ve gizli geçit olarak nitelendirilen tünelin geçit değil altyapı olabileceği belirtildi.

yapi.com.tr
Tarihi Medrese'nin Altındaki Geçit Değil Altyapı

Selçuklu Sultanı 1'inci İzzeddin Keykavus'un yaptırdığı Çifte Minareli Medrese'de Ekim ayında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen düzenleme çalışmaları sırasında eserin eyvan kısmında gizli geçide rastlandı. Bulunan geçit kentte heyecan yarattı. Sivas'ta yıllardır, tarihi kent kalesinden şehre inen bir tünel olduğu ve ucunun şehrin farklı noktalarına uzandığı söylentisi nedeniyle bu gelişme heyecan yarattı. Geçidin nereye uzandığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

DHA'da yer alan habere göre Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Erdal Eser ise, daha önce 2008 yılında kazı çalışması yaptıkları aynı bölgede benzer yapılar bulduklarını belirtti. Çifte Minareli Medrese'de bulunan yerin bir gizli geçit değil, su transferi için kullanılan bir alt yapı tesisi olabileceğini söyledi.

"Su sistemi ve altyapı ile ilgili bir detay"
Sivas'ta birçok tarihi özelliğin bir araya geldiğini söyleyen Prof.Dr. Erdal Eser, "Sivas gerçekten bir sanat tarihçisi olarak beni her gün şaşırtan bir yerdir. İki tane kalesi olması mesela en başta bizim iki iç kale olarak bildiğimiz başka bir yerleşmemiz yok. Sivas'ta iki tane iç kalenin varlığından söz ediyoruz. Muhakkak ki bunların çeşitli tehlike zamanlarında, gerekli hallerde kullanmak için yaptıkları bazı geçitler olmalıdır. Ancak Çifte Minaredeki durumla ilgili değerlendirmem biraz farklı. Nedeni 2008 yılında biz orada Koruma Kurulu Kararı ile bir kazı gerçekleştirdik. Bugün ortaya çıkan geçidin ya da tünelin aslında biraz daha doğusunda bir tane daha var. Biz onu gördük. Bu yapıyla ilgili aslında binaya su girişini sağlayan bir geçit olduğunu değerlendirdik. Çünkü orada yaptığımız sondajlarda çok ciddi bir su vardı.

"Tüneller jeoradar teknikleriyle tarama yapılarak bulunabilir"
Olası tünel ya da gizli geçit var ise bunun çeşitli yöntemlerle bulunabileceğini belirten Eser, "Tünel olduğunu varsayarsak bu jeoradar teknikleriyle tarama yapılarak bulunabilir. Sadece problem bu tür mekanların üzerinde çok büyük moloz yığınları olabiliyor. Bu konularda tecrübeli bir ekibin bakması gerekir. Biz de aslında Cumhuriyet Üniversitesi bu konuda çok şanlı. Jeofizik bölümünde bu konularla ile ilgili çalışan ve arkeolojik çalışmalara katılan ekipler var. Bu tip yöntemlerle takip edilmesi mümkündür" diye konuştu.

Henüz kazı yapılmayan medresede, bir proje dahilinde önümüzdeki günlerde çalışılması bekleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-medresenin-altindaki-gecit-degil-altyapi_168621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!