Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Uzun Çarşı'da Yıkım Korkusu

Kentte yaşamın devam ettiğini gösteren nadir alanlardan biri olan tarihi Uzun Çarşı’da şimdi de yıkım iddiaları esnafı kaygılandırdı. Esnaf “Yaşayan tek yeri öldürmeyin” diyor.

yapi.com.tr
Tarihi Uzun Çarşı'da Yıkım Korkusu (Fotoğraf: AA)

Türkiye’nin 11 ilini etkileyen depremde en büyük felaketlerden birini yaşayan Hatay’da yeniden yapılanma projeleri tartışmalarla başlıyor. Kentin sembolü Uzun Çarşı da tartışmaların merkezinde. 2 bin civarında işyerinin faaliyet gösterdiği Antakya’daki Uzun Çarşı, depremde büyük hasar almıştı. Şimdi çarşının büyük kısmının yıkılacağı iddiaları gündemde. Esnafa göre kentin tek yaşam alanı olan çarşıda tarih ve kültürel doku yok edilirse şehrin ticaret hayatı da biter.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre; 3.5 kilometre uzunluğundaki çarşıda, 6 Şubat gecesi 600’e yakın işyeri büyük yıkım yaşamıştı. Her ara sokak ve caddesi farklı bir meslek grubuna ayrılan tarihi çarşıda şu anda işyerlerinin yüzde 70’e yakını yeniden açıldı.

Uzun Çarşı belki de Hatay’da yaşamın devam ettiğini gösteren nadir alanlardan biri. Ancak şimdi tarihi çarşıda tam olarak neler yapılacağı netleşmezken beş yılı alacak restorasyon ve güçlendirme çalışması ya da bazı bölümlerinin tamamen yıkılması gündemde. Çarşı esnafına göre buradaki ruh da giderse Hatay’ın tarihle, kültürle bağları tamamen kopar.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fevzi Can Emir, çarşıda ne yapılacağıyla ilgili çok fazla söylenti olduğunu belirterek esnafın da kafasının karıştığını söylüyor. Emir, güçlendirmenin bölüm bölüm yapılacağını o yüzden birçok işyerinin boşaltılacağını ifade ediyor. Güçlendirme çalışmasının en az 2-3 yıl devam edeceğini belirten Emir, şehrin tekrar ayağa kalkması için ticaret hayatının başlaması gerektiğine işaret ediyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-uzun-carsida-yikim-korkusu_204566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!