Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Yemiş Kapanı Hanı Kazısı Sona Erdi

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Selimiye Camisi Meydanı'nda yapılan kazı tamamlandı

yapi.com.tr / AA
Tarihi Yemiş Kapanı Hanı Kazısı Sona Erdi

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Selimiye Camisi Meydanı'nda yapılan "Tarihi Yemiş Kapanı Hanı Kazısı"nın sona erdiğini bildirdi. Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, handaki kurtarma kazısını Edirne Valiliği ile yaptıklarını söyledi. Selimiye Camisi'nin 2011'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini hatırlatan Gürkan, "Selimiye'ye ziyaretçi sayısı arttı ancak eser artık sadece Türkiye'nin, Müslümanların değil, bütün dünyanın ortak mirası haline geldi. Selimiye Camisi'ni bütün dünya insanlarına karşı koruma, bakımını yapma ve gelecek nesillere, aldığımızdan daha iyi bir şekilde teslim etme sorumluluğu altına girdik" diye konuştu.

Geçen yıl valilikle beraber Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararları doğrultusunda Yemiş Kapanı Hanı Kazısı'nı başlattıklarını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti: "Kazıyı Edirne Arkeoloji Müzesi'nin denetiminde ve başkanlığında başarılı bir şekilde bitirdik. Orada muhteşem şeyler bulduk. Orada Mimar Sinan'ın su kemerlerini ortaya çıkardık. Müthiş bir şadırvan ortaya çıktı. Bence bu kazının en başarılı kısmı, gelecek yüzyıllara taşınacak kısmı odur.

EdirneEdirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

UNESCO sorumluluğunda bir Selimiye Camisi ve Külliyesi rekreasyon projesi yapmıştık. Bu daha önce bir yarışma projesiydi. Yenileyerek günün koşullarına uygun hale getirdik. Yemiş Kapanı Hanı donatısı ilave edildi projeye. Valilikle birlikte hazırladığımız projemiz hem Marmara Belediyeler Birliği hem de Tarihi Kentler Birliği'nden üst üste birincilik aldı. En yüksek puanla birincilik kazanan bu projenin ödülünü 16-17 Kasım'da Antalya'da düzenlenen törenle alacağız."

Uygulama projesinin bittiğini ve Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduklarını dile getiren Gürkan, "Proje kurulda tartışıldı şimdi hanın güneydoğu cephesinde kalan ve ortaya çıkardığımız dört deponun fonksiyonuyla ilgili bir çalışma istendi bizden. 15 gün içerisinde uzman sanat tarihçiler ve restoratörler tarafından bu çalışma hazırlanacak. Kurulun 15 gün sonraki toplantısında bunu tekrar görüşeceğiz. En kısa zamanda Yemiş Kapanı Hanı ile beraber Selimiye Camisi'nin etrafını hem Edirne'nin, hem Türkiye'nin, onların da ötesinde Selimiye ve Mimar Sinan'ın hak ettiği biçimde düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı. Selimiye Camisi ve Külliyesi projesini Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya ilettiğini ifade eden Gürkan, destek beklediklerini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-yemis-kapani-hani-kazisi-sona-erdi-_151560.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!