Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarım Küçüldü, İnşaat Frene Bastı

Kuraklığın etkisiyle tarım sektörü yüzde 7.8 küçüldü. Son dönemde yüzde 15'in üzerinde büyüyen inşaat sektöründe sert düşüş oldu. İnşaattaki büyüme yüzde 5.4'te kaldı.

Milliyet Gazetesi
Tarım Küçüldü, İnşaat Frene Bastı

arımda yaşanan kuraklığında etkisiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde sektör yüzde 7.8 oranında küçüldü. Son dönemde yüzde 15'in üzerinde büyüyen inşaat sektörü ise bu yılın üçüncü çeyreğinde yavaşladı. İnşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 5.4 oranında büyüdü. Sektörel bazda bu yılın üçüncü üç ayında en yüksek büyüme yüzde 14.5 ile ithalat vergisinde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçüncü çeyreğe ilişkin 'üretim yöntemiyle' hesaplanan gayrisafi milli hasıla (GSMH) ve 'harcama yöntemiyle' hesaplanan gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) sonuçlarını açıkladı.

Tarım sektöründe üçüncü çeyrekte, cari fiyatlarla 32 milyar 759.3 milyon YTL'lik, sabit fiyatlarla da 8 milyon 551.9 bin YTL'lik gayrisafi katma değer yaratılırken, geçen yıla göre yüzde 7.8 küçülme kaydedildi. Sabit fiyatlarla, katma değer olarak hububatta yüzde 14.6, bakliyatta yüzde 14.4, ot ve samanda yüzde 13, diğer tarla ürünlerinde yüzde 7.8, meyvede yüzde 8, sebzede yüzde 2.9, çiçekte yüzde 6.7, çiftlik üretiminde yüzde 9.3, hayvancılıkta yüzde 2.8 azalma oldu.

İthalat vergisi sürükledi
2007'nin üçüncü çeyreğinde tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmadı. Üçüncü çeyrekte sektörel bazda en yüksek büyüme ise sabit fiyatlarla yüzde 14.5 ile ithalat vergisinde yaşandı. Üçüncü 3 ayda sanayi yüzde 3.7, ticaret sektörü de yüzde 1.3 büyüdü. Büyüme, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 3.6, mali kuruluşlarda yüzde 7.5, konut sahipliğinde yüzde 2.4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 1.1, devlet hizmetlerinde yüzde 1.2, kâr amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.

9 ayda inşaat sevindirdi
2007'nin dokuz aylık döneminde de (ocak-eylül) tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmadı. Bu dönemde sektörel bazda en yüksek büyüme ise sabit fiyatlarla yüzde 11.5 ile inşaat sektöründe yaşandı. Ocak-eylül döneminde, tarım yüzde 5.6 küçülürken, sanayi yüzde 5, ticaret sektörü de yüzde 3.4 büyüdü.
Büyüme, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 4.4, mali kuruluşlarda yüzde 7.4, konut sahipliğinde yüzde 2.4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 3, devlet hizmetlerinde yüzde 1.2, kâr amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 0.4, ithalat vergisinde ise yüzde 10.9 olarak gerçekleşti.

TZOB: Dikkat edilmeli
Tarım sektöründeki küçülmeyi değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Önümüzdeki dönem için belirlenecek politikalarda bu durum dikkate alınmalıdır" dedi. Bayraktar şöyle dedi: "Üçüncü dönem için belirlenen rakamlara göre üretim değeri olarak hububatta yüzde 14.6, bakliyatta yüzde 14.4, diğer tarla ürünlerinde yüzde 7.8 gerileme oldu. Bu durumun etkisiyle çiftçilik üretimi (bitkisel üretim) değerinde yüzde 9.3 gerileme ortaya çıktı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarim-kuculdu-insaat-frene-basti_57943.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!