Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taşıma Suyla Baraj Dolacak

Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi, yeni kuyuların açılması ve kirlenen yeraltı kaynakları için arsenik arıtma tesisleri yapılması gibi çalışmalarla küresel ısınmaya karşı tedbirlerini alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecek yıllardaki su ihtiyacına yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Boşa akan kaynak sularını da değerlendirmek için

Hürriyet Gazetesi
Taşıma Suyla Baraj Dolacak

ördes Baraj suyunun kente getirilmesi, yeni kuyuların açılması ve kirlenen yeraltı kaynakları için arsenik arıtma tesisleri yapılması gibi çalışmalarla küresel ısınmaya karşı tedbirlerini alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecek yıllardaki su ihtiyacına yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Boşa akan kaynak sularını da değerlendirmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ayrancılar ve Menderes bölgesindeki kuyulardan Tahtalı Barajı’na su getirecek projeyi hayata geçiriyor. Torbalı Ayrancılar  Tahtalı Barajı Görece Arıtma Tesisi Arası İçmesuyu İletim Hattı 1’inci Etap inşaatı kapsamında, 2.1 milyon liralık yatırımla önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yapacağı 8.5 kilometrelik iletim hattı ile ilk etapta Ayrancılar bölgesinde yaz aylarında tarımsal sulamada kullanılan ve kış aylarında boşa akan kaynak suları ile Menderes bölgesindeki kuyuların suyunu Tahtalı Barajı’na aktaracak.

Boru hattı döşenecek

Bu ilk etap çalışmalarının ardından projenin ikinci etabı hayata geçirilecek ve Torbalı’nın Ayrancılar beldesinden Görece Arıtma Tesisi’ne boru hattı döşenerek kaynak suları doğrudan arıtma sistemine yönlendirilecek. Tahtalı Barajı’nın su rezervini yükseltmeyi hedefleyen proje, Torbalı’nın Ayrancılar beldesi ile Menderes’in Oğlananası Mahallesi’nde uygulanacak. Bu yerleşimlerde, yaz aylarında tarımsal sulamada kullanılan ancak yılın büyük bir bölümünde boşa akan kaynak suları ile yer altı su kuyularından elde edilen su, gerçekleştirilecek yatırım ile Tahtalı Barajı’na aktarılacak.

Su nasıl taşınacak

Ayrancılar beldesindeki mesire alanında bulunan kaynaktan, kış aylarında sulamada kullanılmayan ve dereler aracılığıyla Kuşadası-Pamucak sahillerinde denize akan saniyede yaklaşık 100 litre su, yapılacak 8.5 kilometrelik boru hattından pompalanarak önce Oğlananası Mahallesi’ne gelecek. Burada oluşturulacak toplama haznesine, Oğlananası Mahallesi’nde tarımsal amaçlı kullanılmadığı zamanlarda atıl durumda kalan 4 kuyunun suyu aktarılacak.

İkinci etap için Görece arıtması

Haznede toplanan Ayrancılar kaynak suyu ile Oğlananası kuyularının suyu, 9 kilometrelik Kona deresi aracılığıyla Tahtalı Barajı’na ulaştırılacak. Böylece, saniyede 100 litre Ayrancılar kaynak suyu, 250-300 litre dolayında da Oğlananası kuyularından olmak üzere saniyede toplam 350-400 litre su Tahtalı Barajı’na aktarılmış olacak. Projenin ilk etabında yer alan 8.5 kilometrelik hattın yapımı için İZSU Genel Müdürlüğü ihaleye çıktı. Önümüzdeki günlerde ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalanacak ve çalışmalara başlanacak.

35 bin metreküp ilave su

Ayrancılar ile Oğlananası arasında kurulacak boru hattının uzunluğu 8.5 kilometre olacak. Çalışmalar 4 ayda tamamlanacak. Projenin ikinci etabında ise iki beldeden Kona deresi aracılığıyla Tahtalı Barajı’na aktarılan  suların 10.5 kilometrelik iletim hattı ve yapılacak pompa istasyonu ile doğrudan Görece Arıtma Tesisi’ne iletilmesi sağlanacak. Projesi tamamlanan bu çalışma için de İZSU Genel Müdürlüğü ihaleye çıkacak. Uygulanacak proje sayesinde, halen kente günlük ortalama 120 bin metreküp suyun verildiği Tahtalı Barajı’na, 35 bin metreküp ilave su gelmesi ve barajdan kente verilen suyun yüzde 30’u oranında ek kaynak sağlanması öngörülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasima-suyla-baraj-dolacak_72916.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!