Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taşınmayan Balık Çiftliklerine Ceza Yağıyor

Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden üç ekip Güllük, Ziraat Adası, Salih Adası, Kıyıkışlacık ve Güvercinlik bölgesinde yeni yerlerine taşınmayan ve bunun için girişim de başlatmayan 9 balık çiftliğini tespit ederek kapatma kararını iletti. ÇED raporu almak ve kiralama sözleşmesi için girişimde bulunmayan 9 çiftliğe ayrıca işletme başına 25 bin

Yeni Asır Gazetesi
Taşınmayan Balık Çiftliklerine Ceza Yağıyor

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Mart sonuna kadar taşınacağını açıkladığı balık çiftlikleri taşınmaya başladı. Taşınmak için kiralama sürecini tamamlayan 98 çiftliğe cezai işlem uygulanmazken, 6'sının da İl Özel İdare Müdürlüğü'nden kiralama sürecini başlattığı bildirildi. Kiralama işlemi başlatmayanlara ise ceza yağdı. Muğla'nın Güllük ve Güvercinlik körfezlerinde, çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle sık sık çevreciler ve turizmcilerle karşı karşıya gelen 133 çiftlikten dokuzu, 25'er bin 885 TL para cezası kesilip kapatıldı. Diğer işletmelerin taşınması işlemleriyle denetimlerin sürdüğü bildirildi.

Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden üç ekip Güllük, Ziraat Adası, Salih Adası, Kıyıkışlacık ve Güvercinlik bölgesinde yeni yerlerine taşınmayan ve bunun için girişim de başlatmayan 9 balık çiftliğini tespit ederek kapatma kararını iletti. ÇED raporu almak ve kiralama sözleşmesi için girişimde bulunmayan 9 çiftliğe ayrıca işletme başına 25 bin 885 TL para cezası uygulandı.

Yasal süreç başladı

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, balık çiftliklerine verilen sürenin sona erdiğini söyledi. Altıparmak, "Balık çiftliklerine verilen süre 29 Mart'ta bitti. Bunu bir yıl önceden işletmecilere tebliğ etmiştik. Yasal süreç başladı ve sonuna gelindi. Talimatlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Çiftliklerin taşınması için yasal bütün yolları kullanacağız" dedi.

Sahipleri tepkili

Uygulanan cezalara tepki gösteren çiftlik sahipleri, kiralama yapan çiftlik sahiplerinin bile bugünkü hava koşullarında taşınmalarının imkansız olduğunu belirtti. Muğla Su Ürünleri Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Sami Kont şunları söyledi:

"Bakan, 'ÇED alındıktan sonra bir yıl içinde, yani 29 Mart 2009'a kadar çiftlikler taşınacak' diye bilgilendirilmiş. Bunu Muğla'da da açıkladı. Ancak bu doğru değil. Çünkü çiftlik sahipleri ÇED raporu aldıktan sonra İl Özel İdaresi tarafından Muğla'ya davet edilip yeni yerlerin kiralanması için anlaşma yapılıyor. Özel İdare her hafta 20 şirketi çağırıp masaya oturuyor. Teminat isteniyor, rakamlar yüksek olduğu için kriz döneminde bankalardan almak güçleşiyor. Süreç de uzuyor. Dolayısıyla 29 Mart'a kadar çiftliklerin taşınmış olma ihtimali zaten yoktu. Anlaşmanın ardından çiftlikler üç ayda taşınacak şartı var. Sözleşmesini erken yapan bazı işletmelerin bu süresi dolduysa bile bugünkü hava koşullarında açık denize çıkarak taşınması imkansız."

1 milyon Euro

Kont, bakanlığa taşınma için ek altı ay süre istemiyle başvurduklarını da belirtti, "Buzdolabı, bilgisayar değil canlılar taşınıyor. Taşınma maliyeti çiftlik başına 1 milyon eurodan fazla. Bize ceza yazarlarsa öderiz. Yasal prosedüre göre kira sözleşmelerinin yapılmasının ardından 3 aylık taşınma süresi var. Bakanımızı sanırım eksik bilgilendirmişler. Biz yasal hakkımızı kullanacağız. Bürokrasinin ağır işleyişi nedeniyle durum bu hale geldi" dedi.

Yeni yerler

Balık çiftliklerinin Bodrum'da Salih ve İkiz Adalar'ın kuzey batısı, Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın'ın Didim İlçesi'ne bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır Adası güneyi, Milas'ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzey batısı, Akbük Vardal Kapı güneyi ve Bayrak Adası açıklarına, kıyıdan en az bir kilometre açığa, en az 30 metre derinliğe taşınacağı belirtildi.

60 bin ton balık

Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'deki koylarda 350 civarında balık çiftliği bulunuyor. Muğla'da 129 balık çiftliği bulunuyor. Deniz ve göllerdeki kafeslerde orkinos, levrek ve çipura başta olmak üzere, alabalık, sivri burun karagöz, sinarit, eskina, çizgili mercan ve midye gibi türler yetiştiriliyor. Sadece Ege Bölgesi'nde 10 bin kişi istihdam ediliyor. Yan sanayi ile bu rakam 25 bin kişiye çıkıyor. Çiftliklerde yıllık yaklaşık 60 bin ton balık üretiliyor. Diğer türlerle birlikte çiftliklerde üretilen deniz mahsülü miktarı 120 bin ton. İhracatın büyük bölümünü alabalık, levrek, çipura ve orkinos oluşturuyor. Dünya genelinde tüketilen 130 milyon ton balığın yüzde 33'ü çiftliklerden temin ediliyor. 20 yıl içinde tüketimin yüzde 50'sinin çiftlik kaynaklı olacağı tahmin ediliyor.

İhracatın yüzde 60'ı AB ülkelerine

* Türkiye çapında yaklaşık 350 adet balık çiftliği bulunuyor.
* Bu çiftliklerde ağırlıklı olarak çipura ve levrek yetişiyor.
* Çiftliklerde yıllık tüketilen yem miktarı 100 bin ton.
* Sektörün ihtiyacını karşılayan 9 adet yem fabrikası bulunuyor.
* Balık, yurtdışına ihraç edilen hayvansal tek ürün.
* İhracatın yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor.
* Çin 25 milyon ton ile üretim ile dünyanın en büyük kültür balığı üreticisi.

Çiftliklerin illere göre dağılımı (Yüzde)

Muğla 51
İzmir 30
Aydın 6
Dİğer 13

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasinmayan-balik-ciftliklerine-ceza-yagiyor_67897.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!