Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taşocakları Gidiyor Yeşil Alan Geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yakın markaja aldığı Belkahve'deki taşocakları ve kırma-eleme işletmeleri, sonunda tesislerini taşımaya başladı. Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan yeni alanları yeşillendirecek. Bornova Belkahve'deki taşocaklarını uygun alanlara taşımak konusunda kararlı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önce Nisan 2007'de ilgili

Yeni Asır Gazetesi
Taşocakları Gidiyor Yeşil Alan Geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yakın markaja aldığı Belkahve'deki taşocakları ve kırma-eleme işletmeleri, sonunda tesislerini taşımaya başladı. Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan yeni alanları yeşillendirecek. Bornova Belkahve'deki taşocaklarını uygun alanlara taşımak konusunda kararlı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önce Nisan 2007'de ilgili işletmelerle taşınma konusunda anlaşma imzaladı, daha sonra da süreye uymayanları mühürleyerek yaptırım uyguladı.

Zorlu sürecin sonunda, çevre ve insan sağlığını tehdit eden taşocakları ile kırma-eleme tesisleri daha uygun alanlara taşınmaya başladı. İşletmelerde söküm işlemleri sürerken, boşaltılan alanlarda yeşillendirme çalışmalarının yapılacağı, böylece hem kirliliğin ortadan kaldırılacağı hem de kentin yeşil dokusunun zenginleştirileceği bildirildi.

Kirliliğe son

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bölgede faaliyet gösteren işletmeler arasında imzalanan anlaşma uyarınca, taşocakları, çevresel ve topografik olarak daha uygun olan arka vadiye taşınması gerekiyordu. İşletmelere taşınma ve rehabilitasyon için verilen süre, 2007 Aralık'ta sona erdi. İşletmecilerden gelen talep üzerine süre, 2008 Haziran sonuna kadar uzatıldı. Bu süreçte taşınmayı gerçekleştirmeyen şirketlere ceza uygulanırken, firmaların çalışmaları durduruldu. Sonunda işletmeler, tesislerini taşımak için söküm çalışmalarına başladı.

Erkoç ve Bemaş şirketleri, faliyetlerini durdurarak söküm işlemine başladı. Taşocaklarının ön cephesinde rehabilitasyon çalışması yapan ve 15 kilometrelik hattın 12 kilometrelik bölümünü tamamlayan Batı Anadolu Çimento'ya da bu çalışmaları tamamlaması için ek süre verildi.

Firmalar bir yandan söküm çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da arka vadideki yeni tesisleri kurmaya başladı. Bemaş, fabrikasını ara vadiye taşıdı. Yeni fabrika kurma çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği öğrenildi. Erkoç firması ise ara vadiye taşınma işlemlerini başlattı. Fabrikanın kurulacağı alanı hazırlayan Erkoç da fabrika kurma çalışmalarına hız verdi. Öte yandan rehabilitasyon çalışmasını bitirmesi için kendisine izin verilen Batı Anadolu da belirlenen yerde yeni tesisini kurdu.

Yeni alanlarına taşınmak üzere söküm işlemlerini sürdüren firmalar, yeni taşınacakları yerlerinde hem görsel hem de çevresel zararları en aza indirmek amacıyla, taban seviyesinden yaklaşık 15-20 metre aşağıda konumlandırılacak. İşletmeler, tümüyle kapalı alanlarda tüm tedbirleri alarak, olası çevre kirliliğini minimumda tutacak şekilde yapılanacak.

20 bin bitki dikildi

Belkahve'de ön cephede tekrar taşocağı faaliyeti gösterilmeyeceğinden, anlaşma imza tarihinden itibaren Batı Anadolu tarafından basamakların düzenlenmesi ve güvenli hale getirilmesiyle ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Düzenleme yapılacak tüm alanın basamaklandırılma ve bitkilendirme çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı. Belkahve'de, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilirken, çok zor coğrafi koşullara rağmen, alanın yeşil bir örtüye sahip olması amacıyla bugüne kadar toplam 20 bin  ağaç, çalı ve yer örtücü bitki dikildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasocaklari-gidiyor-yesil-alan-geliyor_65592.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!