Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TCDD'den 6 Milyar TL'lik Tarihi İhale!

Devlet Demiryolları'na 6 milyar TL'lik tren alınacak. İhaleye giren dünya devlerine yüzde 51 yerli alım ve Türkiye'de vagon fabrikası kurma şartı getirildi.

yapı.com.tr
TCDD'den 6 Milyar TL'lik Tarihi İhale!

Devlet Demiryolları, tarihinin en büyük ihalelerinden birine çıkmaya hazırlanıyor. Radikal'in haberine göre, TCDD, 6 milyar TL’lik tren alımı yapacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “Kalkınma Bakanlığı’ndan onay aldık. Bakanlar kurulu kararını bekliyoruz. O da kısa sürede çıkar. Onun akabinde ihale süreci başlayacak” diye konuştu. İhale 106 tren setini içerecek. Alman markası Siemens’ten İtalyanlara kadar şu anda uluslararası firmalardan ihaleye yoğun ilgi olduğunu söyleyen Karaman, “İhale çok büyük olduğu için yüzde 51 yerli alımı ve Türkiye’de vagon fabrikası kurma şartı da koyacağız” diye konuştu.

106 tren seti alınacak

2017-2018 dönemine kadar Türkiye’nin yeni açılacak hızlı tren hatlarındaki ihtiyaçların karşılanması için, 6 milyar TL’lik tren alım ihalesi yapılacak. Kalkınma Bakanlığı’nın onayını alan ihalenin maliyeti bütçeden karşılanacak. Karaman, “2-3 aya ihaleyi yaparız. 6 milyar TL’lik tren seti alımı için tek bir ihale yapacağız” diye konuştu. İhale kapsamında alınması öngörülen 106 tren setinin genel olarak 6’şar vagondan oluşacağı ve hızlı tren olacağı belirtiliyor.

İhalenin yapılmasının ardından ilk yıl 20 tren seti talebinde bulunacaklarını kaydeden Karaman, diğer tren setlerini ise yıllara böleceklerini ve sonraki 5 yılda alımları tamamlayacaklarını belirtti. Merkezi bütçeden yapılacak ödemelerin de yıllara bölüneceğini belirten Karaman, ihaleye uluslararası düzeyde de yoğun ilgi olduğunu açıkladı. “Alman Siemens firması yakın takipte. Zaten fabrikalarına gittim, çalışanların üçte biri Türk. İtalyanlar ilgileniyor” diyen Karaman, ihalede firmalardan bazı şartlara uymalarını isteyeceklerini de söyledi. Buna göre Türkiye’de vagon fabrikası kurulması ve vagonlar için 51 yerli alımı önkoşullar olacak. Karaman, “Yılda 1 milyar TL vereceğiz. Belli koşulları olacak” dedi.

İspanya’daki kaza bizde yaşanmaz

İspanya’da önceki gün meydana gelen tren kazasıyla ilgili olarak da TCDD Genel Müdürü Karaman “Şükürler olsun bu kazalar ülkemizde bir daha olmayacak şekilde tedbirler alındı. Çünkü bizim trenlerimiz makiniste bağlı değil. Makinistin dışında tren kontrol sistemi var” dedi. Kazanın ardından İspanyol demiryollarının genel müdürünü aradığını söyleyen Karaman, “Hep 80’le geçilen yerden 180 kilometre hızla geçilmiş. Türkiye’den 2 TCDD görevlisini de gönderdik. 1 hafta önce de Fransa’da meydana gelen kazayla ilgili olarak bilgi aldık” dedi.

Uçaktan ucuz ama hangi uçaktan

TCDD Genel Müdürü Karaman, İstanbul ve Ankara arasında bu yıl devreye girecek hızlı trende bilet fiyatı belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Karaman, daha önce “Otobüsten pahalı uçaktan ucuz bir bilet politikası olacak” yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak da gülerek “Öyle olacak da benim kafam karıştı. Hangi uçak bileti olacak? 80 liraya da var, 400 liraya da...Hangisini dikkate alaca-ğız onu bilemedim” dedi. Karaman, hattın devreye girmesinden sonra 1-2 haftalık bir dönem için promosyonlu fiyatların uygulanabileceğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tcddden-6-milyar-tllik-tarihi-ihale_111106.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!