Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tek Bir 'Duvar' Nelere Kadir!

Son olarak, 'duvar' terimini de reddeden İsrail inşa etmekte olduğu tartışmalı yapının yanlış lanse edildiğini savunuyor. Yapıyı doğru şekilde anlamak için yüksekliğine değil genişliğine bakmak gerek.

Radikal Gazetesi
Tek Bir 'Duvar' Nelere Kadir!

enişlik önemlidir. İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili semantik tartışmalar yıllardır varlığını sürdürüyor. Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın İsrail yönetimindeki topraklarda yaşayan Filistinlilerin tabi olduğu sistemi 'apartheid' diye tanımlaması konusunda da tartışmalar yapılıyor. İsrail kampı bu topraklara 'Yudea-Samarya' diyor ve 'ihtilaflı' diye niteliyor; diğer kampsa 'Batı Şeria' diye anıyor ve 'işgal altında' sayıyor.

Son olarak, 'duvar' terimini de reddeden İsrail inşa etmekte olduğu tartışmalı yapının yanlış lanse edildiğini savunuyor. İsrail'in iddiasını destekleyenler, yapının sadece küçük bir yüzdesinin 8 metre yüksekliğinde beton duvardan oluştuğunu öne sürüyor. Geri kalanı, duvarla bir tutulamayacak basit bir dikenli 'tel' sayılıyor. Gerçekteyse bu tanımların hiçbiri yapının esas niteliğini anlatmıyor.

Kalıcı yurtsuzlaştırma söz konusu
Yapıyı doğru şekilde anlamak için yüksekliğine değil genişliğine bakmak gerek. Batı Şeria'nın en kuzeydeki noktasından başlayan yapı, üzerine siperlerin, dikenli tellerin, iki şeritli devriye yolunun ve gözetleme kulelerinin yerleştirildiği, 60 ila 80 metrelik buldozerle düzlenmiş bir alana yayılıyor. Bir uçtan diğer uca ölçüldüğünde yapı bir futbol sahasının uzunluğunun yarısına eşit.

Yapının yayılma biçimi ve yüzde 80'inin Filistin topraklarına inşa edildiği göz önüne alındığında, Filistin toplumuna nasıl vahim bir etki yarattığı da anlaşılır. Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, 700 kilometre uzunluğunda olması planlanan yapının tamamlanan bölümlerinin, on binlerce dönüm arazisinin dümdüz edildiği, zeytin ve meyve ağaçlarının söküldüğü, evlerin, ticari binaların, seraların, altyapının ve su kuyularının yıkıldığı büyük bir mülkiyet hasarına yol açtığına dikkat çekiyor.

Bu rakamlar yapının, ikiye böldüğü köylerde yol açtığı sosyal mahrumiyeti hesaba katmıyor. Binlerce Filistinli yerinden edilmiş veya ailelerin, işlerinden, sağlık kurumlarından, okullarından, çiftliklerinden ve su kaynaklarından koparılmış durumda. Kentler, kasabalar ve köyler, Filistin toprakları üzerine yapımı süren ve sadece İsrail'in kullanımına açılan 400 kilometrelik baypas yollarla zaten bölünüyor. Yüzlerce kontrol noktası ve barikatın yanı sıra, Filistinliler sürekli İsrail yerleşimlerinin fiziksel tacizine maruz kalıyor ve bu yüzden özgürce hareket edemiyor, normal hayatlar yaşayamıyor.

'Duvar' ve 'tel' kavramları yanlış bir biçimde havadan ibaret bir dikey yurtsuzlaştırma görüntüsünü çağrıştırıyor. Oysa biraz yakından bakıldığında muazzam boyutlarda toprak, mülk ve nüfus gaspına yol açan kalıcı bir yurtsuzlaştırma söz konusu. Genişliği anlamak önemli. Ancak bu şekilde yapının Filistin toplumuna etkisi ve olası bir bağımsız devlet üzerinde yaratacağı uzun vadeli sonuçlara dair gerçekçi bir algıya sahip olunabilir.

Bu yapı, Filistin'in herkesin görmezden geldiği acılarının teyidi; İsrail'in işgal altındaki insanları korumayı amaçlayan uluslararası yasaları nasıl fütursuzca ihlal ettiğinin göstergesi. Ayrıca adaletin yokluğunda barış da olmayacağını anlatıyor.

Susan MILLER
(ABD merkezli internet sitesi, 17 Temmuz 2007)

http://www.yapi.com.tr/haberler/tek-bir-duvar-nelere-kadir_55387.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!