Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Teknokent'te Çözüm Arayışı

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.'nin (İZTEKGEB) önceki gün yapılan genel kurulunda Urla'da teknokent kurmaya talip olan Fransız C.I.COM firmasına 3 ay ek süre verilirken, tartışmanın altında Fransızların İZTEKGEB'e nakit para yerine know how (bilgi) transferi karşılığında ortak olma önerisinin yattığı öne sürüldü.

Yeni Asır Gazetesi
Teknokent'te Çözüm Arayışı

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.'nin (İZTEKGEB) önceki gün yapılan genel kurulunda Urla'da teknokent kurmaya talip olan Fransız C.I.COM firmasına 3 ay ek süre verilirken, tartışmanın altında Fransızların İZTEKGEB'e nakit para yerine know how (bilgi) transferi karşılığında ortak olma önerisinin yattığı öne sürüldü. Öte yandan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Cemal Elmasoğlu, Fransızlarla yeni bir teklif üzerinde çalışmak üzere bu hafta sonu Fransa'ya gideceğini açıkladı. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ile Fransız C.I.COM'un Urla'yı çekeceği 4 milyar dolarlık yatırımla uluslararası teknoloji üssü haline getirmeyi hedeflediği Teknokent projesinde tartışmalar devam ediyor.

Sıkıntılı maddeler

Mevzuat gereği teknoparkın kurulması için Fransız firmanın bölgenin işletme hakkına sahip olan İZTEKGEB'e ortak olması gerekiyor. Ancak, Nisan ayında C.I.COM Üst Yöneticisi Alain Andrea imzasıyla sunulan teklifteki bazı maddeler sıkıntı yarattı. Fransızlar, sundukları teklifte İZTEKGEB'in yüzde 90 hissesine karşılık bilgi birikimini transfer etmeyi öneriyor. Yine teklifte ilk iki yıl kira ödenmemesi, takip eden 5 yılda ise bölge gelirlerinin yüzde 12.5'unun kira geliri olarak ödenmesini öneriyor. Teklifte bölgenin işletme hakkı ise EGİAD'ın yüzde 25, Fransız firmanın yüzde 75 ortak olduğu Türk C.I.COM  şirketine verilmesi öngörülüyor.

Tartışma sürüyor

Buna karşı İZTEKGEB'in 20 ortağı, şirkete ortaklık için bilgi transferinin yeterli olmadığını, nakit olarak 2.5 milyon TL aktarılması gerektiğini savunuyor. Ortaklar, şirketin çoğunluk hisselerinin Fransız şirketin eline geçmesinden sonra kira gelirlerinin de şirketin bir cebinden diğer cebine aktarılacağını öne sürüyor. İZTEKGEB Genel Kurulu'nda Fransız firmasına ek süre verilmesinin arka planında da bu tartışmanın yattığı iddia ediliyor. Ortaklar, böyle bir ortaklık formülünde mevcut şirkette ve 2.1 milyon metrekarelik teknopark alanı üzerinde söz haklarının kalmayacağını da savunuyor.

Açıklama yapılacak

C.I.COM ile bölgeyi işletmeye talip olan ve Türk C.I.COM adlı bir şirket kurmaya hazırlanan Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu da bu hafta sonu Fransa'ya gideceğini açıkladı. Fransızlar ile yeni bir teklif üzerinde çalışacaklarını açıklayan Elmasoğlu, "C.I.COM yetkilileri ile konuşmadan herhangi bir açıklama yapmak doğru değil. Ortaklık konusunda yaşanan tereddütlerin giderilmesi için yeni bir teklif için konuşacağız. Daha sonra İzmir'de bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Bu projeyi İzmir'e mutlaka kazandıracağız" dedi.

C.I.COM'un teklifinin ayrıntıları neler?

* Know how karşılığı İZTEKGEB'e yüzde 90 ortak olunacak.
* İki yıl kira geliri ödenmeyecek.
* Takip eden 5 yıl kira gelirinin yüzde 12.5'u, 8. yıldan itibaren yüzde 25'i kira geliri olarak ödenecek.
* Türk C.I.COM, 2.184 bin metrekarelik bölgenin işletme hakkına sahip olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/teknokentte-cozum-arayisi_70191.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!