Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Teminat Bulamayan İnşaat Sektörü Kan Kaybetti

Bankacılık sektörü teminat mektubu vermeyince, daha önce uluslararası piyasalarda milyar dolarlık teminatla Türk ekonomisine büyük katkılarda bulun

Ticaret



b>Bankacılık sektörü teminat mektubu vermeyince, daha önce uluslararası piyasalarda milyar dolarlık teminatla Türk ekonomisine büyük katkılarda bulunan Türk müteahhitlik sektörü, eski performansını kaybetmeye başladı.

Teminat mektubu bulamayan ve uluslararası ihalelere katılamayan Türk müteahhitler, kısa sürede dış pazarı yabancı müteahhitlere kaptırmaya başladılar.

Önce Libya, ardından Suudi Arabistan ve savaş nedeniyle de Irak pazarını büyük ölçüde kaybeden Türk müteahhitleri, şimdi Rus pazarında faaliyetlerini sürdürürlerken, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, bu pazarın da en geç altı yıl içinde kaybetmesinden korkuluyor.

Özal’lı yıllarda, uluslararası pazarda yıldızı parlayan Türk müteahhitlerinin dünyadaki pazar payı 2 milyar dolardan, yılık 450 milyon dolara kadar geriledi. Söz konusu bu olayda ve pazar payının kaybedilmesinde, bankaların teminat mektubu vermemeleri etkili oldu.

Bu dönemde sektörün büyük firmaları birleşerek yabancılara karşı rekabet gücünü yeniden yakalamaya çalışıyorlar.

TİCARET muhabirinin belirlemelerine göre, “Türk müteahhitlik firmalarının başarılı oldukları pazarlardan çıkışları çoğunlukla Türk firmalarının hatalarından değil, dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi krizler” etkili oluyor.

Dünya pazarlarına Libya ile giren Türk müteahhitleri, Libya pazarında büyük projelere imza atıp, Türk ekonomisine büyük kaynak yarattı. Libya’nın dev projelerinin peşpeşe, Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirdiği dönemlerde ABD- Libya krizi ve ardından, Libya’ya uygulanan ABD ambargosu, Türk müteahhitleri için büyük darbe oldu. Aynı şekilde Irak’ta onlarca dev proje Türk müteahhitleri tarafından gerçekleştirilirken, bu defa yine ABD-Irak krizi ve Körfez Savaşı Türk müteahhitlerine büyük darbe vurdu. İki büyük pazarın ardından, Türk müteahhitler Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nde büyük projelere imza atarken, son dönemde müteahhitlerimiz Rusya pazarında da zorlanmaya başladılar.

TEMİNAT MEKTUBU SORUNU

Bankacılık sektörünün, teminat mektubu konusunda Türk müteahhitlerine çıkardığı zorluklar, müteahhitlerimizin uluslararası birçok ihalede, daha baştan rakipleri karşısında, rekabet imkanını kaybettiklerini ortaya koyuyor. Birçok uluslararası ihaleye, teminat mektubu nedeniyle giremeyen ve ihaleleri rakiplerine kaptıran müteahhitler, Hükümet’ten teminat mektubu sorununa çözüm bulmasını istiyorlar.

Türk müteahhitlerin yurtdışında kazandıkları uluslararası ihalelerde, istihdam sorununa da çözüm getirdiklerini kaydeden müteahhitlik kuruluşları, “Teminat mektubu sorununa çözüm bulunmaması durumunda, Türk müteahhitlerin, uluslararası ihalelerden büyük ölçüde dışlanacaklarını kaydediyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/teminat-bulamayan-insaat-sektoru-kan-kaybetti_5345.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!