Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tepebaşı’ndaki Pürüz Çözülüyor

Bazen kavgadan hayır doğar. Birkaç hafta önce Hürriyet yazarı Eyüp Can, Tepebaşı için tasarlanan ancak 2005’ten beri buzdolabında olan Suna Kıraç Kültür Merkezi konusunda arsanın sahibi olan TRT’yi eleştirmemiş, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de zehir zemberek bir cevap yayımlamış olmasa, belki İstanbul uzunca bir süre bu şahane projeden mahrum

Milliyet Gazetesi
Tepebaşı’ndaki Pürüz Çözülüyor

Bazen kavgadan hayır doğar. Birkaç hafta önce Hürriyet yazarı Eyüp Can, Tepebaşı için tasarlanan ancak 2005’ten beri buzdolabında olan Suna Kıraç Kültür Merkezi konusunda arsanın sahibi olan TRT’yi eleştirmemiş, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de zehir zemberek bir cevap yayımlamış olmasa, belki İstanbul uzunca bir süre bu şahane projeden mahrum kalacaktı.

Hikâyeyi hatırlayalım.

İnan Kıraç ve ailesi, 2005’ten bu yana Tepebaşı’nda Pera Palas’ın hemen ilerisindeki TRT binasının olduğu yere dev bir konser salonu ve sanat merkezi inşa etmek istiyor. Halihazırda o arazide bir otopark ve dehşetengiz Doğu Bloku binalarını andıran çirkin bir TRT stüdyosu var. Kıraç ailesi bu proje için 200 milyon dolar ayırmış ve projeyi yaşayan en ünlü mimarlardan Frank Gehry’ye çizdirmiş.

Gehry, tarihi Pera’yla tatlı bir tezat oluşturan Bilbao’daki Guggenheim Müzesi tarzında modern bir bina tasarlıyor. Proje, hem Gehry’yle görüşen Başbakan Erdoğan hem de arazinin kalan bölümünün sahibi olan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın desteğine sahip.

Ancak kamu bürokrasisinde ‘ha’ deyince adım atamıyorsunuz. Arsanın sahibi TRT, binayı, kültür amaçlı bile olsa hibe edemeyeceği için bir ekspertiz yaptırıyor. Binanın gayrimenkul değeri, Kıraç ailesinin arazi için düşündükleri 13 milyon doların üstünde çıkıyor. Bunun üzerine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve İnan Kıraç yeniden görüşüyor, TRT bağımsız 3 ayrı şirkete yeniden arsa değerlendirmesi yapıyor. Fakat gayrimenkul fiyatlarının her geçen gün yükseldiği Beyoğlu’nda bu kez de arsa için 20 ve 26 milyon dolar arasında fiyatlar biçiliyor.

Arsa fiyatının yüksek çıkması, projenin neredeyse buzdolabına kaldırılmasına neden oluyor. Kıraç ailesi kendi köşesine çekiliyor; Frank Gehry 81 yaşına giriyor; TRT Genel Müdürü, “Hukuken ortaya çıkan bedelin altına devredemem” diyor ve proje arsa meselesine kilitleniyor. İşte Eyüp Can’ın yazıları tam o sırada herkesi biraz silkeliyor.

Sonunda pürüzü gideren, iki hafta önce TRT Genel Müdürü Şahin, İnan Kıraç ve Kadir Topbaş arasındaki toplantı oluyor. Şahin, ‘Projeyi engelleyen isim’ ve ‘kültür düşmanı’ gibi yansıtılmaktan son derece rahatsız. Ancak yine de hukuken eksper bedellerinin altına arsayı devretmesinin mümkün olmadığını anlatıyor.

Bunun üzerine 3 adam yine TRT’den gelen takas formülü üzerinde anlaşıyor. Buna göre arazi için bir kez daha fiyat tespiti yapılacak. Ekspertizden sonra İstanbul Belediyesi, TRT’ye o bina için eşdeğerde başka bir arsa ve mekân vermeyi vaat ediyor. (Binada halen her gün kullanılan TRT’nin müzik stüdyoları var) Böylece arsanın tümünün sahibi konumuna gelen belediye, hemen ardından bölgede bir kültür merkezi için ihaleye çıkmayı planlıyor. Sunan ve İnan Kıraç Kültür Vakfı’nın, araziyi ihaleyle satın alması ya da belediyeden 49 yıllığına kiralaması söz konusu olabilir.

Duydum ki Frank Gehry geçen hafta İstanbul’daymış. Demek ki 2010’a yetişmemiş olsa da pek yakında ‘modern mimari’ fakiri İstanbul, yeni bir kültür merkezine kavuşacak. Az sonra...

http://www.yapi.com.tr/haberler/tepebasindaki-puruz-cozuluyor_76645.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!