Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ticari Emlak Sektörünün Zararı 5 Yılda 120 Milyar Doları Bulur

En iyimser uzmanlar bile ofis binaları, oteller ve alışveriş merkezleri gibi ticari amaçlı satılan gayrimenkullerde kriz bekliyor. Son haftalarda ticari emlak satışları adeta dondu. JP Morgan'ın tahminlerine göre ise önümüzdeki 5 ila 8 yıl içinde ticari emlağa yatırım yapanlar 120 milyar dolar zarara girecek.

Referans Gazetesi



b>ABD'de mortgage krizinin ilk vurduğu konut sektörü kan kaybetmeye devam edip, mortgage kredilerine dayalı tahviller değer kaybetmeyi sürdürürken en güvenli yatırım alanı olarak ikisi gösterilmişti: Ticari emlak ve belediye tahvilleri. Şimdi ise her ikisinden de kötü sinyaller gelmeye başladı. En iyimser uzmanlar bile ofis binaları, oteller ve alışveriş merkezleri gibi ticari amaçlı satılan gayrimenkullerde kriz bekliyor.

Son haftalarda ticari emlak satışları adeta dondu. JP Morgan'ın tahminlerine göre ise önümüzdeki 5 ila 8 yıl içinde ticari emlağa yatırım yapanlar 120 milyar dolar zarara girecek. Ticari emlak sektörünün kreditörlerden toplam borçlanmasının boyutu 3.2 trilyon dolar olarak gösteriliyor. Goldman Sachs'ın sigortalama maliyetlerini takip eden CMBX endeksinde de anormal gelişmeler yaşanıyor. Geçen ekim ayında AAA kredi notuna sahip yani oldukça kaliteli ticari emlak kredilerine dayalı tahvillerin sigortalama maliyeti 35 bin dolardı. Şimdi ise iflas etme ihtimali oldukça düşük görülen bu tahvillerin sigortalama maliyeti 2007 sonunda 65 bin doları, geçen ay sonu itibariyle ise 200 bin doları buldu.

Yani artık ticari emlağa yatırım yapmanın riski de artıyor. Öte yandan yeniden yapılandırılmış yatırım araçları piyasasının en masumu ve sorunsuzu gibi görünen belediye tahvilleri için de iflas krizi yolda. Belediye tahvilleri de artık piyasalar için yeni bir risk haline gelebilir.

Bankalara 3 ayda 7.2 milyar dolar zarar

The Wall Street Journal'da yer alan bir habere göre, ABD'deki ticari emlak sektörü her 25 yılda bir kriz yaşıyor. Şu sıralar da sektörde yeni bir krizin ayak sesleri duyuluyor. Son bir kaç haftadır ticari emlak satışları yavaşladığı gibi inşaatçılar da yeni projelerde frene basmaya başladı, arazi satışları yavaşladı. Üzerinde çalışılan ticari emlak projeleri için önceden alınmış kredilerin ödeme vadeleri ise uzatılıyor. Hatta aralarında büyük alışveriş merkezlerine yatırım yapan New York merkezli ünlü inşaatçı Harry Macklowe ise Avustralyalı Centro Properties'in de bulunduğu bir grup müteahhit firma aldıkları borçları ödeyemediklerileri için kredi veren kurumların ipotek baskısı altında. Öte yandan tüm bu olumsuz sinyallere karşın ticari emlak piyasasının subprime piyasası kadar sert bir kriz yaşamayacağı da tahminler arasında. Bunun sebebi ise ticari emlağın zaten gelir yaratma özelliğinin olmasından kaynaklanıyor.

Milyonlarca konut, sahiplerinin kredilerini geri ödeyememesi yüzünden satılma tehlikesi ile karşı karşıya iken ticari emlaklar sağladıkları gelirlerle kredi taksitlerini konut sahiplerine kıyasla daha rahat ödeyebiliyor. 1990'ların başlarında da ABD'de ticari emlak sektöründe kriz yaşanmış aralarında Donald Trump gibi ünlü isimlerin bulunduğu bir çok büyük emlakçı ve emlak piyasası spekülatörü ciddi zararlar etmişti. Şimdi ise Bear Stearns, Citigroup, JP Morgan Chase, Lehman Brothers, Merrill Lynch ve Morgan Stanley'nin ticari emlak piyasasına dayalı yatırımları yüzünden bu yılın ilk yarısında 7.2 milyar dolar zarar yazması bekleniyor. 2007'nin son çeyreğinde bu bankaların ticari emlak zararları 1.8 milyar dolar olarak açıklanmıştı. JP Morgan'a göre ABD ekonomisinde yaşanan bu yavaşlama döneminde ticari emlak fiyatları yüzde 20 düşecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ticari-emlak-sektorunun-zarari-5-yilda-120-milyar-dolari-bulur_60244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!