Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOBB İnşaat Sektöründe Patlama Bekliyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi Mayıs ayı toplantısına konuk olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gündemdeki ekonomik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, ''2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkmasıyla yabancının gayrimenkul edinmesiyle gelecek dönemde inşaat sektöründe müthiş bir

yapi.com.tr / AA
TOBB İnşaat Sektöründe Patlama Bekliyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi Mayıs ayı toplantısına konuk olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gündemdeki ekonomik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, ''2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkmasıyla yabancının gayrimenkul edinmesiyle gelecek dönemde inşaat sektöründe müthiş bir patlama bekliyoruz. Hazırlıklı olmanız gerekiyor'' dedi. Canlı iç piyasa ve yatırım hacmi, kamu borçlanmasının düşük seviyede olması ve yatırım teşvikinin olumlu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
    
''Artan enerji bağımlığı, yetersiz tasarruf oranı ve Suriye-İran kaynaklı gerilimler olumsuz faktörler arasında yer alıyor. Avrupa'nın kriz seyri çok önemli. Avrupa'daki bankalar batacak mı, batmayacak mı- Borçlanmamızın büyük kısmını Avrupa'daki bankalardan yapıyoruz. Suriye'deki gerginlik nasıl seyredecek- Rekabet gücümüzü arttıracak önlemler gerekiyor. Küresel rekabet her geçen gün artıyor.''
    
''Hapis cezasını görenlerin gözü açıldı''
    
Hisarcıklıoğlu, ihracatta enerji fiyatlarının yüksekliğinin rekabeti olumsuz yönde etkilediğini anlatarak, şunları vurguladı:
    
''Bizim en büyük zenginliğimiz girişimcilerimiz. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Bunu arttıran üzerindeki vergilerdir, rekabetimizi olumsuz yönde etkiliyor. 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu (TTK) yenisinin çıkması için özellikle çaba gösterdik. 1535 maddelik yasa tasarısı tamam ama; 60 tanesi var. Değişiklik sözünü verip çıkarılmasını taahhüt ettiler. 3 senede çıkacak yasa tasarısı 3,5 günde çıktı ama; içinde bulunmasını istemediğimiz 60 madde içinde kalarak çıktı. Biz de İstanbul'da toplantı yaptık toplantıya gelen 150 kişiydi. 20 işadamı vardı. 92 sayfalık özet yaptık, okuyan olmadı. Ceza maddelerini koyduk, bakan yok. İstanbul'da böyle de, başka yerde farklı mı- Onlar da öyleydi. Bir köşe yazarımız 'hapis cezası var' deyince herkes tepki gösterdi. 'Odalar uyuyor mu-' dediler. 2 ay önce Bakanın katıldığı toplantı 850 kişilikti ve yarısı iş adamıydı. 10 bin 234 kişi aynı anda canlı olarak internetten yayın izledi. Hapis cezasını görenlerin gözü açıldı''.
    
''Biri, dükkan tabelasını indirdiğinde 72 bin liralık cezası olacak''
    
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bütün usul ve esasların değişeceğini belirterek, ''Ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Biri, dükkan tabelasını indirdiğinde 72 bin liralık cezası olacak. İstanbul için 72 bin lira bir şey ifade etmeyebilir ama Anadolu'da bu bir sermaye nitelinde olabilir'' diye konuştu.

''Çek sorgulama sistemi hayata geçirilmeli''
    
Türkiye'deki karşılıksız çek sorununa değinen Hisarcıklıoğlu, ''Bu yılın ilk 3 ayında karşılıksız çek oranı, geçen senenin ilk 3 ayına göre yüzde 39 arttı. Karşılıksız çeklerin, geçen senenin ilk üç ayında yüzde 78'i, bu sene yüzde 51'i ödendi. Bir an önce çek sorgulama sisteminin hayata geçirilmesi gerekiyor'' talebinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, çekte hapis cezasının kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
    
''Ekonomik suça ekonomik ceza uygulanmalı, ancak, burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Çek, Türkiye'de dünyadan farklı biçimde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Piyasada çarkın dönmesi için önemli bir unsur. O yüzden çekte hapis cezasını kaldırırken beraberine ek önlemler alınması gerektiğini vurguladık. Bankaları koruyan beni de korusun. Bize güvenmiyorlar, bankacılara güveniyorlar. Onlar sır tutarmış.''
    
''Zengin olmak istiyorsak, Çin ve Hindistan'ı ihmal etmemeliyiz''
    
Çin ve Hindistan pazarlarında Türk işadamlarının da bulunması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Çin ve Hindistan'da 500 milyon kişi var ki, Avrupalı'dan daha fazla kazanıyor, ondan daha fazla harcıyor. Zengin olmak istiyorsak, bu pazarları ihmal etmeden zenginleşemeyiz'' dedi. Yapısal reformların yapılması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Dünya rekabet endeksinde 65. sıradayız ve dünyanın 18. büyük ekonomisiyiz. Bu tabloya bakıldığında, devlet madalya verse yeridir. İş yapma kolaylığı sağlayın'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tobb-insaat-sektorunde-patlama-bekliyor_91769.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!