Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''TOKİ, Küçük Esnafın İş Hacminin Daralmasına Sebep Oldu''

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı Ziya Kahraman, Ortadoğu'da yaşananlara kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirterek, özellikle Mısır ve Libya'daki gelişmelerin, bu ülkelerde yatırımları bulunan Türk işadamlarının belirsiz ve istikrarsız bir sürece girmesine neden olduğunu kaydetti.

yapi.com.tr / AA
''TOKİ, Küçük Esnafın İş Hacminin Daralmasına Sebep Oldu''

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı Ziya Kahraman, Ortadoğu'da yaşananlara kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirterek, özellikle Mısır ve Libya'daki gelişmelerin, bu ülkelerde yatırımları bulunan Türk işadamlarının belirsiz ve istikrarsız bir sürece girmesine neden olduğunu kaydetti.

Kahraman, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yaklaşık 10 yıllık süreçte iç ve dış politikada istikrarı yakalayarak yükselişte olduğunu ifade ederek, sosyal ve ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye tarihinin en parlak dönemlerinden birinin yaşandığını söyledi.

Kahraman, bu iyi görünen tablonun bir başka yüzüne bakıldığında ise işsizlik sorunu ve küçük esnafın yaşadıklarının görmezden gelinemeyecek bir durum olarak sanayici ve iş adamlarının gözünden kaçmadığını kaydetti.

Küçük esnafın durumunun da gün geçtikçe kötüye gittiğine tanık olunduğunu belirten Kahraman, AVM'lerin tüketim kolaylığı sunması nedeniyle küçük esnafa olan ilginin her geçen gün azaldığını kaydetti.

Bakkal, kasap, manav, tuhafiyeci gibi kendini geliştiremeyen ve yenileyemeyen mahalle esnafının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Kahraman, ''Aynı mahallede bulunan üç bakkalın ömrü bir süpermarketin o mahalleye şube açmasıyla son buluyor. O üç bakkal sermaye ve tecrübesini birleştirebilse süpermarkete mağlup olmayacak kendi marketlerini oluşturabileceklerdir. Bu mantıktan hareketle küçük esnaf ya da küçük işletmelerin şirket evliliğine yönelmesinin ülke ekonomisine canlılık getireceği kanaatindeyiz'' dedi.

Ortadoğu'da yaşananlar

Ortadoğu'da yaşananlara kayıtsız kalınmaması gerektiğini, özellikle Mısır ve Libya'da yaşanan gelişmelerin o ülkelerde ticari yatırımları bulunan Türk işadamlarının belirsiz ve istikrarsız bir sürece girmesine neden olduğunu vurgulayarak, bu belirsizlik ortamının Türkiye ekonomisine olumsuzluk olarak geri döndüğünü söyledi.

Ortadoğu'daki bu belirsiz sürecin Türk yatırımcılarının yeni pazar arayışlarına yönelmesine neden olacağını belirten Kahraman, şöyle devam etti:

''Her platformda halk iradesinin önemine vurgu yapan bizler, Ortadoğu halklarının da özgürlük arayışlarına destek vermek durumundayız. İstikrar için demokrasinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu manada karşıt görüşlerin de şiddetten uzak bir şekilde ortaya konması doğru yolu bulmada tüm dünya devletlerine yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki baskıcı yönetimler halka rağmen iktidarda kalamazlar.''

''TOKİ'nin hem olumlu hem olumsuz etkileri oldu''

TOKİ'nin, getirdiği güzel olumlu işlerin yanında olumsuz etkilerinin de görüldüğünü belirten Kahraman, şunları söyledi:

''TOKİ insanları yarıştırdı, ihale etti. İhaleyi alan firma, 'iş alacağım' diye maliyetine yakın bir fiyatla aldı. 'Düzenim devam etsin' diye işi aldı. Ufak tefek enflasyon ve malzeme hareketleri dolayısıyla fiyatlar arttı. Zarar ettiğini görünce bu defa ufak esnafı, iş yaptığı adamları atlatmaya başladı.

2 yıl önce enteresan bir tablo söylediler. TOKİ'ye iş yapan ara taşeronlardan yüzde 50'sine yakınının mevcut işin parasını sağlıklı alamadığı söylendi. Bu nedenle batanlar oldu. TOKİ'nin ülke ekonomisine getirdiği diğer bir olumsuzluk, birçok küçük ilde, kasabalarda yap-satçı müteahhitler vardı. Bunların hemen hemen aradan çıkmasına, küçük esnafın bu manadaki iş hacminin daralmasına sebep oldu.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-kucuk-esnafin-is-hacminin-daralmasina-sebep-oldu_85993.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!