Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Torba Yasa, Anayasayı ve Çevre Sözleşmelerini Hiçe Sayıyor

Yeni torba yasa teklifi, çevre ve yaşam alanlarına yönelik sermaye odaklı müdahalelere yasal kılıf hazırlıyor. ÇED süreçleri işlevsiz hale getirilirken yerel yönetimler ve kamu denetimi devre dışı bırakılıyor. EGEÇEP’e göre yasa, anayasayı ve çevre sözleşmelerini hiçe sayıyor.

yapi.com.tr
Torba Yasa, Anayasayı ve Çevre Sözleşmelerini Hiçe Sayıyor (Fotoğraf: ANKA)

TBMM’ye sunulan yeni torba yasa teklifi, doğal ve kültürel varlıklar ile yaşam alanlarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Teklif, aralarında Çevre Kanunu, Maden Kanunu, Mera Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’un da bulunduğu birçok temel yasada açık ve örtülü değişiklikler içeriyor.

Cumhuriyet’ten Ece İçmez’in haberine göre; Muğla’da 52 köyü etkileyecek teklife karşı Muğlalı köylüler 3 Temmuz’dan beri Meclis etrafında nöbet tutuyor. Evlerinin yok olmaması için mücadele eden köylülere STK’ler ve meslek odaları da destek verirken EGEÇEP sözcüsü avukat Arif Ali Cangı, “Bu teklif anayasa başta olmak üzere doğa yasalarını ve Türkiye’nin taraf olduğu çevre koruma sözleşmelerini açıkça ihlal ediyor. Belediyeler devre dışı bırakılıyor, yerel yönetim yetkileri yok ediliyor.” dedi.

Cangı, TBMM’ye sunulan yeni torba yasa teklifinin, doğal ve kültürel varlıkları, yaşam alanlarını ve kamusal denetimi tamamen devre dışı bırakarak yağma ve talanın önünü açacağını söyledi.

Teklifin, çevreyi ve kamu yararını değil, sermayenin sınırsız kâr hırsını öncelediğini vurgulayan Cangı, “Bu teklif doğa yasalarını, anayasayı ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre koruma sözleşmelerini yok sayıyor.” diye konuştu.

‘ÇED süreci formaliteye dönüşecek’
Avukat Cangı, teklifin 1. maddesiyle Çevre Kanunu’na getirilen değişiklik sayesinde, ÇED Yönetmeliği EK-2 listesinde yer alan projelere ÇED yapılmaksızın izin ve ruhsat verilebileceğini belirtti. Ayrıca EK-1 kapsamındaki büyük projelere de ÇED olumlu kararı beklenmeden onay verilebileceğini söyleyen Cangı, “Bu durumda ÇED süreci sadece formaliteye dönüşür.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/torba-yasa-anayasayi-ve-cevre-sozlesmelerini-hice-sayiyor-_210460.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!