Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tortum Şelalesi’nin Suyu Tamamen Kesildi

Tortum Hidroelektrik Santrali'nin özelleştirilmesi sonrası UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Tortum Şelalesi tamamen susuz kaldı. Saniyede 3 metreküp su akması gereken çağlayanda son günlerde yarım metreküp su bırakılıyordu. Şirket, 15 Şubat Salı günü itibari ile o suyu da kesti.

yapi.com.tr
Tortum Şelalesi’nin Suyu Tamamen Kesildi

Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrallerinden olan Tortum Hidroelektrik Santrali’nin özelleştirilmesi sonrası dünyaca ünlü Tortum Şelalesi’nin suyu 15 Şubat Salı gününden itibaren tamamen kesildi. Günler önce CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, suyu kesilen Tortum Şelalesi'nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını Meclis gündemine taşımıştı.

Tanal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ayrı ayrı cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi vermişti.

Sözcü’den Orhan Bozkurt’un haberine göre; Tortum Şelalesi'nin, “özelleştirme kurbanı olduğu” haberleri sonrası Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü'ne ait Tortum Hidroelektrik Santrali'nin işletme hakkını 49 yıllığına devralan Lara HES Enerji adına bir açıklama yapan Avukat Abdulvahap Erdönmez, şelalenin suyunun geçici olarak kesildiğini belirtmişti.

Erdönmez, yaptığı açıklamada, Tortum HES tesisinin 60 yıldır hizmet verdiğini ‘su iletim tüneli ve iletim kanalının’ eski olmasından kaynaklı olarak, beton yapılarda çatlaklar oluştuğunu, çatlakların giderilmesi, kanallarda biriken atıkların temizlenmesi, regülatörlerin, su alma yapılarının ve tünellerin bakıma alınmasının gerektiğini anlattı.

“Kanallarda bakım ve onarım yapılıyor”
Olası bir facianın önüne geçebilmek için bir çalışma başlatıldığını ifade eden Erdönmez, “Beton yapılardaki çatlakların onarılmaması, kanallarda tıkanmaya sebebiyet veren atıkların temizlenmemesi, regülatörlerin, su alma yapılarının ve tünellerin bakım ve onarımının yapılmaması durumunda barajın taşması, çatlakların zamanla yıkıma sebebiyet vermesi söz konusudur.

Bu durumda çevre halkının canına, malına gelen zararlar yanında doğal güzelliğimiz şelalelimizin göreceği tahribat, doğal yaşamdaki varlıkların göreceği tahribatta büyük olacaktır. Şirketimiz, hali hazırdaki durum itibariyle su iletim tüneli ve iletim kanalındaki çatlaklar, biriken atıklar ve AGİ gözlem istasyonun, sağlıklı hale getirilmesi için alınması gerekli önlemler noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü, Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü, Erzurum Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlükleriyle aylardır irtibat halindedir.” dedi.

“Nisan ayı içerisinde 3 metreküp su verilecek”
Erdönmez, şirketin, ilgili kurumlara yapılan başvurular ve verilen müsaadeler dahilinde çalışmaya başladığını belirterek şunları söyledi: “Tortum Şelalemizi korumak, bölgedeki doğal yaşamın sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak ve bölge halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak adına gece gündüz demeden çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda da belli bir süreliğine bırakılan su miktarının azaltılması zorunluluk haline geldiğinden bu önlem alınmak durumunda kalınmıştır. Nisan ayı içerisinde çalışmalar sonlandırılacak olup Tortum Şelalemize gerekli saniyede 3 metreküplük su akımı daha verimli ve sağlıklı bir şekilde sağlanacaktır.”

“Şelalenin doğal yapısı ve ekolojik dengenin bozulmaması için suyun 12 ay akması gerek”
Tortum Şelalesi'nin bulunduğu alandaki sosyal tesislerin işletmecisi olan Recep Ata, Tortum Şalelesi’nin son anının fotoğraflarını paylaştı. Ata, “Tüm insanlığın ortak malı çağlayanın işte son hali…” dediği fotoğraf ve görüntülerde şelalenin tamamen kuruduğu görülüyor. Turizm işletmecisi Ata, “Bu doğa harikasını tanıtmak, turizme kazandırmak, istihdam sağlamak ve bölgemizin kalkınmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Ancak gelin görün ki bir şirket geliyor, memleketimizdeki en önemli doğa harikasını kendi çıkarları için heba ediyor. Mahkeme kararları gereği 12 ay 24 saat saniyede 3 metreküp su bırakılması gereken asırlık çağlayandan iki gündür su akmıyor. Resmen kurutuldu.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tortum-selalesinin-suyu-tamamen-kesildi_189317.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!