Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Trakya Plansızlıktan Yok Oluyor

ÇORLU Çevre Gönüllüleri Derneği, önceki gün Atatürk Kültür Merkezi Tamer Levent Sahnesi’nde düzenlediği ‘Başka Bir Çorlu Mümkün’ konulu panelde, Çorlu ve Trakya’yı tehdit eden çevre sorunlarını masaya yatırdı. Panel yönetimini Prof. Dr. Halim Orta’nın üstlendiği etkinlikte konuşan Prof. Dr. Cemil Cangir, İstanbul Metropoliten Planı’nın (İMP)

Evrensel Gazetesi
1 Trakya Plansızlıktan Yok Oluyor

ÇORLU Çevre Gönüllüleri Derneği, önceki gün Atatürk Kültür Merkezi Tamer Levent Sahnesi’nde düzenlediği ‘Başka Bir Çorlu Mümkün’ konulu panelde, Çorlu ve Trakya’yı tehdit eden çevre sorunlarını masaya yatırdı. Panel yönetimini Prof. Dr. Halim Orta’nın üstlendiği etkinlikte konuşan Prof. Dr. Cemil Cangir, İstanbul Metropoliten Planı’nın (İMP) Trakya’yı kuraklaştırdığını söyledi. Hükümetin ise bu planı hayata geçirmek istediğini belirten Cangir, Türkiye’nin dünyadaki kuraklık bölgesinin ucunda olduğuna dikkat çekti.

Çölleşme tehlikesi

Dünyada dört milyar hektar alanın çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Cangir, “Bundan en çok etkilenecek yerlerin başında Türkiye gelmektedir. Ülkemiz topraklarının yüzde 5.1’i tarım arazisi. Bu alanlar plansız sanayi ve göçlerin oluşturduğu kentleşme sayesinde tehdit altındadır. Trakya toprakları verimlilik açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, plansız sanayi ve kentleşme yüzünden yok ediyoruz. İMP’nin planına göre dört milyonluk nüfusun Silivri-Çorlu arasına yerleştirilmesi söz konusu. Bu gelişme tarım alanlarının bitmesidir” diye konuştu.

Saniyede 8 kişi susuzluk kurbanı

Dünya ve Türkiye Genelinde Su Sorunları konulu bir sunum yapan Dr. Arif Akalın, dünyada susuzluktan kaynaklı ortaya çıkan nedenlerden dolayı saniyede sekiz kişinin öldüğüne dikkat çekti.

İnsanların temiz suya ulaşımının önündeki engellerin piyasalaşma ve özelleştirmeden kaynaklı olduğunu belirten Akalın, Dünya Su Formu’nun beşinci toplantısının 16 Mart’ta İstanbul’da yapılacağını hatırlattı. “Dünya Su Tekelleri, ülkelerin su kaynaklarının piyasalaşması ve özelleşmesi için gerekli hukuki altyapılarının düzenlenmesini istiyor. Dünya Su Forumu da bunun bir aracıdır. Çeşitli meslek örgütleri ve sendikaların oluşturduğu Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu olarak, ülkemizde suyun ticari meta haline getirilmesine karşı çıkıyoruz. Bu kapsamda 15 Temmuz Kadıköy Mitingi ile başlayıp 22 Mart’a kadar seri etkinliklerle mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Akalın, su forumuna karşı yapacakları etkinliklere katılım çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Emre Aysu, Trakya Üniversitesi öncülüğünde yapılan 1/100.000’lik planın, 13 Temmuz 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen yürürlüğe giremediğini açıkladı. Aysu, ilk bölge planı olma özelliği taşıyan Ergene Havzası Çevre Planı’nın onaylanmasına rağmen delik deşik edildiğini ifade etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/trakya-plansizliktan-yok-oluyor_67084.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • YEŞİL TRAKYAya yazık etmeyin yetkililer. Türkiyenin en verimli topraklarını sanayiye peşkeş çekenler, şimdid e yerleşim alanı için planlar yapıyorlar. ABye girmeye hazırlanan TÜRKİYENİN avrupadaki topraklarını yok etmek vicdanınızı sızlatmıyor mu. 25 yıldan beri fabrikalara arıtma kurduramayan yerel ve devlet birimleri Ergene nehirini yok etti tarım sulaması bitti KANSERLİ insan sayısı çok çok arttı doğal yaşam için çevre korunması için çalışılmalı, içme suları kirletildi, içecek su yok. Gelecek nesillere ölü bir Trakya mı bırakılacak. Trakyanın milletvekilleri uyumayın. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!