Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Firmaları Cezayir'de 5 Milyar Dolarlık Camiye Talip

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayir’de 5 milyar dolara yapılacak ve tamamlandığında dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak projenin yapımına Türk firmalarının talip olduğunu söyledi. Çağlayan, içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği dünyanın en büyük üçüncü büyük camisinin projesinin hazırlandığını belirterek,

Radikal Gazetesi
Türk Firmaları Cezayir'de 5 Milyar Dolarlık Camiye Talip

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayir’de 5 milyar dolara yapılacak ve tamamlandığında dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak projenin yapımına Türk firmalarının talip olduğunu söyledi. Çağlayan, içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği dünyanın en büyük üçüncü büyük camisinin projesinin hazırlandığını belirterek, “Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz” dedi. Bakan Çağlayan, 20 hektarlık bir alanda inşa edilecek caminin adının ise Cezayir Camisi olacağını kaydetti. 

Mimarisi Almanlardan

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Cezayir’e, Kâbe ve Mekke’den sonra dünyanın en büyük üçüncü camisinin yapılacağını söyledi. Projenin mimarlığının Alman firmalar tarafından hazırlandığını ifade eden Çağlayan, “Yaklaşık 5 milyar dolarlık, 40 bin kişilik bir cami projesi hazırlanıyor. Türk firmalarımız da bu işe ilgi gösteriyor” dedi.

Caminin ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: “Bu işi en iyi yapacak olan Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslimin cami yapmasıyla bir Müslümanın cami yapması arasında bana göre dağlar kadar fark var. Yanlış anlaşılmasın ama bunu hissederek yapmak önemli. Şu anda proje ihale aşamasında, şartname hazırlık aşamasında. Bunu Türk firmalarının en iyi şekilde yapacağını düşünüyoruz. Firmalarımız bir araya gelip bu konuda konsorsiyum oluşturabilir. Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz".

Cezayir temaslarının oldukça verimli geçtiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, ilk günden sekiz firmanın 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığını, bu rakamın önümüzdeki günlerde iki-üç katına çıkacağını söyledi. Cezayir’in gelecek beş yılda altyapı ve müteahhitlik sektörüne 200 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığına işaret eden Çağlayan, bu yatırımdan Türk firmalarının da pay alması gerektiğini belirtti. Çağlayan, “Oturduğunuz yerden kimse sizden mal almaz, gidemediğin yer de senin değildir” dedi.

Afrika’nın giriş kapısı

Cezayir’i Afrika’nın giriş kapısı olarak nitelendiren Çağlayan, bu ülke üzerinden Nijerya’ya inmeyi planladıklarını kaydetti. Çağlayan, ay sonunda da Güney Afrika’ya ardından Kenya, Kongo, Senegal, Ekvator Ginesi başta olmak üzere Afrika’nın birçok ülkesine ziyaretlerde bulunacaklarını ifade etti. Temasları kapsamında 400 Cezayirli işadamının 180 Türk işadamıyla ikili görüşmeler yaptığını belirten Bakan Çağlayan, ortak yatırım ve ticaret konusunda her iki ülkenin de istekli olduğunu ifade etti.

Kültür merkezi gibi cami

Cezayir’de içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği ve dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak Cezayir Camii projesinde, müştemilat, kütüphane ve konferans salonu olan dev bir kültür merkezi de bulunacak. 300 lisansüstü öğrenci için Kuran evinin (doktora evi) de yer alacağı camide, külliye idaresi, muhtelif konutlar, itfaiye, karakol ve yönetim binası yer alacak. Caminin altında 6 bin araç kapasiteli otopark da planlanıyor. Cami minaresi, tarih alanında çalışmalar yürütecek merkezleri barındıracak ve halka açık olacak. 270 metrelik yüksekliğe sahip minare beton ve çelik kazıklar üstüne oturtulacak. Projede yer alacak konferans salonu, 1500 kişilik kapasitesiyle çeşitli kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapacak. Dev sergi salonu ve sanat atölyeleri de, sanatsal faaliyetlerin halka ulaşmasını sağlayacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-firmalari-cezayirde-5-milyar-dolarlik-camiye-talip_73646.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!