Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Firmalarına Singapur Desteği

Yurtdışı yatırımlarda ve projelerde kaynak sıkıntısı çeken Türk firmaları, Singapurlu şirketlerle ortaklık kurabilirler.

yapi.com.tr
Türk Firmalarına Singapur Desteği

Singapur, Güneydoğu Asya'nın yüzölçümü olarak küçük, ancak dünya ekonomisindeki yeri ile oldukça büyük olan bir ülkesi. Knowhow'da  oldukça başarılı olan Singapur, güçlü mali yapısıyla dünyanın dört bir tarafındaki projelerde kendisine yer edinebiliyor. Türkiye ile de ortak projelerde hareket etmek isteyen Singapur, bunun göstergesi olarak son dönemde çeşitli adımlar attı ve Ankara'da büyükelçilik açtı. Singapur'un dünyada sayıca çokça elçiliği olmadığı göz önüne alınırsa, Ankara'ya elçilik açma kararı Türkiye ile daha fazla iş yapılabileceği inancının açık bir göstergesi olarak yorumlandı.

Türkiye'ye olan ilginin arttığını anlatan DEİK Türk-Singapur İş Konseyi Başkanı ve Singapur Fahri Başkonsolosu Mehmet Pınar Aran, Singapur'un işbirliği ve iş yapılabilecek bir ülke olduğunu söyledi. Özellikle büyük ölçekli işlerde Singapurlularla işbirliğine gidilmesi gerektiğini belirten Aran, Singapur'da coğrafi nedenler nedeniyle üretim olmaması nedeniyle güçlü bir knowhow olduğunu dile getirdi. Bu nedenle büyük şirketlerin Singapur ile iş yapabileceğini anlatan Aran, Singapur'da doğrudan CEO'lar gibi üst düzey yöneticilerle temasa geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Pek çok sektörde potansiyel var

Singapur'un özellikle liman işletmeciliğinde dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Aran, bunun dışında çevre teknolojileri, şehir planlama ve elektronik gibi sektörlerde de ortaklıklar kurulabileceğini aktardı. Şehir planlamacılığına özellikle dikkat çeken Aran, Türkiye'deki belediyelerin bu alanda Singapurlu ortak hareket edebileceğini vurguladı. Singapur'un turizmde de oldukça iyi bir konumda bulunduğunu belirten Aran, özellikle golf turizminde karşılıklı işbirliği fırsatlarının yaratılabileceğini söyledi.

Singapur ve Türkiye arasında çok kapsamlı ticaret işbirliği imkanları olduğuna dikkat çeken Ankara Singapur Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Lorling Lee, "İnşaat, enerji ve nakliye sektörlerinin Türkiye'de önemli sektörler olduğunu biliyorum. Bu alanlarda beraber  alışabiliriz. Ayrıca otomotiv, şehir ve endüstriyel planlama ve geliştirme ile ekolojik altyapı alanlarına da odaklanabiliriz. Singapur firmalarının Türk firmalarına sunabileceği değer, küresel rekabet gücü yüksek ürün ve hizmetleri ile geniş çaplı uluslararası deneyim ve iletişim ağlarıdır. Türk firmaları da, girişimci ruhları ve iç bölgelere erişimleriyle Singapur firmalarını pekala tamamlayacaklardır" diye konuştu. Singapur ve Türkiye'nin karşılıklı farkındalık ve bilgi düzeyini artırması gerektiğini ifade eden Lee, şunları söyledi: "Singapur halen birçok Türkün Uzakdoğu olarak adlandırdığı bir coğrafyada yer almakta. Elbette, günümüz dünyasında, fiziki mesafeler sorun olmaktan çıkmıştır. Zihinlerdeki mesafelerin aşılması daha güç. Ankara Singapur Büyükelçiliğinin temel görevlerinden biri ticaret, yatırım ve diğer ortak çıkar alanlarında işbirliğini geliştiren, iki ülke arasında karşılıklı bilinci artırmaya yönelik faaliyetleri desteklemektir."

Güneydoğu Asya'ya açılan bir kapı

Türkiye ve Singapur'un kendi coğrafyalarında önemli birer ülke olduklarını aktaran Lee, karşılıklı bu avantajın kullanılması gerektiğini kaydetti. Lee, "Kendi bölgelerimize açılan kapı ve yerel merkez olma gibi güçlerimizi avantaja dönüştürmeliyiz. Singapur, APEC ve ASEAN gibi yerel teşebbüslere üye olmakla birlikte, Güneydoğu Asya'da önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Türkiye için Singapur Asya'nın geri kalanına uzanan bir sıçrama tahtası görevi görebilir ve Türk işletmelerinin yeni çözüm arayış ve pazarlama gayretlerine destek olabilir. Benzer şekilde Türkiye, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yükselen bir merkez olarak görülmektedir. Singapur-Türkiye ilişkilerinin artan yoğunluğu sadece iki ülke için önemli değil, kendi bölgelerimizdeki üçüncü ülkelere de kapı açar nitelikte. Singapur ve Türkiye iyi arkadaş ve ortaktır. Üst düzey siyasi temaslarımız yanında, ekonomik anlamda, planlama ve bilgi iletişim teknolojileri de dahil çeşitli sektörleri kapsayan işbirliğimiz var. Ankara'da Singapur Büyükelçiliği'nin açılmasıyla ilişkiler hız kazanmış ve canlanmıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye yatırım yapan firma sayısı artıyor

İki ülke arasında daha ileri ekonomik işbirliği için muazzam bir potansiyel olduğunu vurgulayan Lee, bir grup Türk firmasının Singapur'da işyeri açtığını açıkladı. Singapurlu firmaların Türkiye'deki yatırımlarına değinen Lee, "Az bilinen  bir gerçek ama Singapur Formula 1 gece yarışının aydınlatması bir Türk firması olan Genpower tarafından yapılıyor. Ayrıca, Port of Singapore Authority, Phillips Securities, Charles&Keith ve Jurong Consultants dahil artan sayıda Singapur firması Türkiye'de yatırım yapıyor. Singapur merkezli bir finans kurumu olan Phillip Capital, geçen yıl İstanbul merkezli hisse ve vadeli işlemler aracı kurumu Hak Menkul Kıymetler'i satın alarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kote olan ilk Asya firması oldu. Singapur Borsası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Eylül 2012'de yatırım imkanları, bilgi ve tecrübe paylaşımını desteklemek amaçlı bir mutabakat anlaşması imzaladı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-firmalarina-singapur-destegi-_109130.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!