Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

ÇEDBİK artık Tam Üye

Türk Tipi Çevre Dostu Yeşil Bina Sertifikası Geliyor

Küresel sertifikalardan tam verim alınamayacağını düşünen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Türkiye'ye uygun yeşil bina sertifikası üretmeye soyundu. Üç yıl içinde Türkiye'nin kendi yeşil bina sertifikasının hazır hale gelmesi planlanıyor.

Referans Gazetesi
Türk Tipi Çevre Dostu Yeşil Bina Sertifikası Geliyor

Türkiye'de yeşil bina konusunda oluşmaya başlayan hassasiyet, Türkiye'yi de kendi sertifikasını üretmek için harekete geçirdi. Her ülkenin iklim, coğrafi özellik, enerji tüketimi, kültürel yapıları bakımından birbirinden farklılık gösterdiğini ve bu nedenle BEES, LEED, BREEAM, CASBEE gibi küresel sertifikalardan tam verim alınamayacağını düşünen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Türkiye'ye uygun yeşil bina sertifikası üretmeye soyundu. İngiliz BREEAM sisteminden yola çıkarak ekim ayında çalışmalara başlayan ÇEDBİK, üç yıl içinde Türkiye'nin kendi yeşil bina sertifikasını hazır hale getirmeyi planlıyor.

Ülkelerin iklim, malzeme yeterliliği, coğrafi özellik, enerji üretimi, kültürel ve hukuki yapıya kadar birçok konuda farklı yapıya sahip olduğunu belirten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten, "Var olan sertifikalar, bu durumlarıyla Türkiye'nin yapı sektörüne minimum etki yapabilir. Ayrıca sertifikalar arasında da farklar var. Bu yüzden Türkiye'ye en uygun olanını bulmak gerekiyor. Biz, AB normlarına yakın diye BREEAM'ı model olarak kullanacağız" açıklamasını yaptı.

Erten, BREEAM'ın ayrıca enerji alanındaki koşullarını Avrupa Birliği'nin enerji performans sertifikası (EPC) sistemine uyarlamaya çalıştığına dikkat çekti
 
Çevreye Türk katkısı

Dünyada en popüler yeşil bina sertifikaları BEES, BREEAM, CASBEE, ECO-QUANTUM, ECOPROFILE, GBC, GREENSTAR, LCAid, LEED ve SBtool. Bu sertifikalar, Kuzey Amerika'nın soğuk bölgelerinden dört mevsimi bir arada yaşayan Akdeniz ülkelerine kadar yaygın bir kullanım ağına sahip. Birçok ülke kendi şartlarına yakın olan sertifikalar üzerinde düzenlemeler yaparak özel bir model oluşturuyor. Örneğin halen 15 ülkede BREEAM'ın adaptasyon çalışmaları yapılıyor. Ülkeler kendi kaynakları ve coğrafi konumlarına göre sertifikayı şekillendiriyor. ÇEDBİK'in çalışmasına göre Türkiye'ye özgü sertifikalandırmada deprem parametreleri de eklenecek. Bu, sertifika sisteminin Türkiye için daha değerli ve geçerli olacağını belirten Erten, "Su ve enerji puanlarını artırmak gerekecek. Türkiye'de yeşil malzemeler kıt olduğu için bunun puanı düşük olacak. BREEAM'a bir de Türk katkısı eklemek istiyoruz. Home office kavramının kredilendirilerek sertifikaya dahil etmeyi düşünüyoruz" dedi. 
 
BREEAM nedir?

BREEAM (Bina Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme-Metodu Building Research Establishment Environmental Assessment Method) İngiltere'deki yeni konut dışı binaların sürdürülebilirliğini ölçen bir araç olarak 1990'da oluşturuldu. Ağırlıklı bir puanlama sistemi kullanan BREEAM, binaları geçer, iyi, çok iyi, mükemmel ve seçkin olarak sertifikalandırıyor. Şimdiye kadar 714 bin bina kayıt ettirildi. 116 bin bina sertifikalandırıldı.
 
Dubai de BREEAM'i kendine uyarladı

Çıkartılan konular: Isıtmadan kaynaklanan NOx emisyonları; Doğal havalandırma potansiyeli; Bisiklet imkânları
 
Eklenen konular: Sigara içme politikası; Soğutucuların ODP/GWP'leri
 
Değişen konular: Sel riski ; Arazi kullanımı ve ekoloji; Su geri kazanımı

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-tipi-cevre-dostu-yesil-bina-sertifikasi-geliyor_75139.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!