Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye, 2013’te Üretimde 9. Yassıda ‘Net İhracatçı’ Olacak

Yatırımlarına krize rağmen ara vermeyen, yassı çelik yatırımlarında ise hız kazanan sektörde, devreye giren ve devreye girmesi beklenen yeni kapasitelerle, 2013 yılında Türkiye’nin dünya çelik üretiminde 9’uncu sıraya yükselmesi, yassı üründe ise ‘net ihracatçı’ olması bekleniyor.

kobiden.com
Türkiye, 2013’te Üretimde 9. Yassıda ‘Net İhracatçı’ Olacak

Yatırımlarına krize rağmen ara vermeyen, yassı çelik yatırımlarında ise hız kazanan sektörde, devreye giren ve devreye girmesi beklenen yeni kapasitelerle, 2013 yılında Türkiye’nin dünya çelik üretiminde 9’uncu sıraya yükselmesi, yassı üründe ise ‘net ihracatçı’ olması bekleniyor.

Krize rağmen geçen yıl ham çelik üretimindeki daralmayı sınırlı tutan ve dünya ham çelik üretiminden daha az daralan Türk demir çelik sektörünün, 2010 yılında üretimindeki artış, kriz dönemindeki sınırlı daralmanın yol açtığı baz etkisi sebebiyle, daha makul seviyelerde seyrini sürdürdü. Bu arada sektör geleceğe yönelik yatırımlarında hız kesmezken, özellikle yassı çelikte hali hazırda devreye giren ve süren yatırımların etkisiyle devreye girmeye devam etmesi planlanan yeni kapasitelerle, 2013 yılından itibaren net ihracatçı konumuna gelmesi bekleniyor. Bu sayede ülkenin, uluslararası pazardaki konumunu daha da güçlendirmesi öngörülürken, sektörde, gerek ithal ikamesi gerekse ihracatta sağlanacak artış sayesinde Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına olan katkının, önemli ölçüde artırılması hedefleniyor.

Dünya ham çelik üretiminin yüzde 8.1, Çin hariç dünya ham çelik üretiminin yüzde 21.5 oranında gerilediği kriz yılı 2009 yılında, Türkiye’nin üretimi yalnızca yüzde 5.6 oranında geriledi. Geçen yıl demir çelik sektörünün üretimi, 26.8 milyon tondan 25.3 milyon tona, çelik ürünleri tüketimi ise yüzde 16.1 oranında düşüşle 21.4 milyon tondan 18 milyon tona geriledi. Bu yönüyle Türkiye, dünyanın en büyük 15 çelik üreticisi arasında, Çin ve Hindistan’ın ardından en iyi performansı gösteren üçüncü ülke oldu. Krizin etkilerinin tam anlamıyla hissedildiği söz konusu yıl, Türkiye’nin üretimindeki daralma sınırlı seviyede kalırken, bu durum 2010 yılında gözlenen toparlanmaya olumsuz yansıdı. 2009 yılında, büyük üreticilerde gözlenen yüzde 30-35’lere varan üretim düşüşü, 2010 yılında yerini yüksek üretim artışlarına bırakırken, Türkiye’nin üretimindeki artış, kriz dönemindeki sınırlı daralmanın yol açtığı baz etkisi sebebiyle, daha makul seviyelerde de olsa seyrini sürdürdü.

Çelik üretiminde hedef dünyada dokuzunculuk

2010 yılının ilk çeyreğinde dünya ham çelik üretimindeki yüzde 29’luk artışa karşılık, Türkiye’nin üretimi yalnızca yüzde 7.6 arttı. 2010 yılının Ocak-Eylül döneminde ise, sektörün ham çelik üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11.9 oranında artışla, 18.6 milyon tondan 20.9 milyon tona yükseldi. Sektör temsilcileri, söz konusu üretim artışında, yassı ürün üretimine yönelik olarak yeni devreye giren kapasitelerin önemli payına dikkat çekiyor. Yıl sonu itibariyle Türkiye’nin ham çelik üretiminin, 28.5 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Geçen yıllarda dünyanın 11’inci, Avrupa’nın ise üçüncü büyük ham çelik üreticisi olan Türkiye, krizden görece az etkilenmesi sayesinde dünyanın 10’uncu, Avrupa’nın ise ikinci en büyük üretici ülkesi konumuna yükselmişti. Türkiye’nin dünyanın en çok ham çelik üreten ülkeler sıralamasında, bu yılı 10’uncu sırada tamamlaması; 2013 yılına kadar ise, bir kademe daha ilerleyerek dünya çelik üretiminde 9’uncu sıraya yükselmesi hedefleniyor. 

İhracat, ‘miktar’da daraldı ‘değer’de ise istikrarlı

Türkiye’nin demir çelik sektörü ihracatında, 2010 yılının ilk 10 ayında 2009 yılının aynı dönemine göre miktar olarak daralma olmasına rağmen değer olarak istikrarlı bir iyileşme eğilimi görüldü. Sektör 2010 yılının ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 9 oranında düşüşle 14.3 milyon tona kadar gerilemesine rağmen, değer bazında yüzde 8.2 oranındaki artışla 10 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2010 yılında, Yakın ve Ortadoğu Asya, Orta ve Güney Amerika ve Kuzey Amerika ülkelerine yapılan demir çelik mamulleri ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre artarken, Kuzey Afrika ülkelerine ise azaldı. Demir çelik ihracatında en dikkat çekici noktalardan biri, Suudi Arabistan’a yapılan ihracattaki artış oldu. Buna göre Suudi Arabistan’a, 2009 yılının ilk 10 ayında 627 bin ton ve 329 milyon dolar demir çelik ihracatı gerçekleştirilirken, 2010 yılının aynı döneminde 1.35 milyon ton karşılığı 810 milyon dolar ihracat yapıldı. Suudi Arabistan bu dönemde, miktarda yüzde 145 oranlık artışla en çok ihracat yapılan ikinci ülke oldu. Sektör, söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) ise 1.93 milyon ton karşılığı 1.07 milyar dolar demir çelik ihracatı gerçekleştirdi.

Yassıda kapasite artıyor

Geçen yılın ilk yarısında sektörde, yüzde 84 uzun, yüzde 16 yassı mamul üretilirken, 2010’un ilk yarısında toplam üretim içinde uzun oranı yüzde 79’a düşerken, yassı mamul yüzde 23’e yükseldi. Böylece yassı mamul üretimi yüzde 58 artarak, 1.95 milyon tondan 3.1 milyon tona çıktı. Türkiye’nin 2010 yılına kadar açık verdiği sıcak haddelenmiş yassı çelikte, 2011 yılında yaklaşık olarak 2-3 milyon ton civarında yassı mamul fazlası olması bekleniyor. Son yıllarda yassı ürüne yapılan yatırımların artması ve devreye alınacak yeni kapasitelerle, 2013-2014 yıllarından itibaren, Türkiye’nin yassı mamulde net ihracatçı olması bekleniyor. Buna göre, 2013 yılında 54 milyon ton olması beklenen üretim kapasitesinin, 39 milyon tonunun uzun çelik, 15 milyon tonunun yassı çelik olması öngörülüyor. 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-2013te-uretimde-9-yassida-net-ihracatci-olacak-_84648.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!