Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Çevre Yoksa Oy da Yok!

''Türkiye, İklim Değişikliğinden En Olumsuz Etkilenecek Ülkeler Arasındadır''

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu belirterek, ''Dolayısıyla firmalarımız hem yatırım hem de inovasyon alanı olarak mutlaka bu konuyu gündemlerine almalıdır'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Türkiye, İklim Değişikliğinden En Olumsuz Etkilenecek Ülkeler Arasındadır''

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu belirterek, ''Dolayısıyla firmalarımız hem yatırım hem de inovasyon alanı olarak mutlaka bu konuyu gündemlerine almalıdır'' dedi.

Küçük, ''Avrupa Birliği Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı EKO İnovasyon Bilgilendirme Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, günümüzde rekabette avantaj için bilgi ve teknoloji içeriği yoğun, katma değeri yüksek bir üretim yapısı gerektiğini ifade ederek, katma değeri artırmanın en önemli araçlarından birinin ise inovasyon olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ekonomilerde son yıllarda büyümenin yarıdan fazlasının inovasyondan kaynaklandığını dile getiren Küçük, Türkiye'de de inovasyon konusunun sanayinin gündemine girdiğini ve önemli bir farkındalık oluştuğunu gördüklerini ifade etti. Küçük, geçmiş yıllarda inovasyonun temel unsurlarından biri olan Ar-Ge harcamalarında Türkiye'nin iyi durumda değilken, son dönemde çok olumlu gelişmeler kaydedildiğini, 2002-2009 yılları arasında Ar-Ge harcamalarının yüzde 381 oranında arttığını anlattı.

Çevre konusuna da değinen Küçük, iklim değişikliği başta olmak üzere ekolojik dengenin bozulması ve çevre kirliliğinin tüm insanlığı tehdit ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Su kaynakları giderek azalıyor. Karbon salınımı, atmosferi tahrip etmeye devam ediyor. Ünlü gelecek bilimci James Martin, iklim değişikliğini insanlık için terörden çok daha büyük bir tehdit olarak ifade ediyor. Dünya üzerindeki varlığımız tehdit altındayken, insanlık bir taraftan da baş döndürücü teknolojik gelişmelere imza atıyor. Bu noktada kanaatimizce insanlığın yapması gereken elindeki bu büyük teknolojik imkanları ve inovatif kapasitesini gezegenimiz için devreye sokmaktır. Teknolojik imkanlar ekolojik tehditlerden arınmış bir dünya kurmak için seferber edilebilmelidir. Kaldı ki bu ideal, çevre teknolojilerine yatırım boyutuyla büyük bir ekonomik potansiyeli de beraberinde getirmektedir.

Çoğunlukla büyük avantajlar getiren coğrafi konumumuz, iklim değişikliği konusunda ne yazık ki aleyhimize işlemektedir. Türkiye, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkeler arasındadır. Dolayısıyla firmalarımız hem yatırım hem de inovasyon alanı olarak mutlaka bu konuyu gündemlerine almalıdır.''

Küçük, AB'nin EKO-İnovasyon Projeleri Hibe Programı'nın, çevre dostu ürün, hizmet ve teknolojilere yönelik projelere destek sağlayarak bu alanda girişimde bulunmak isteyen kurum ve kuruluşlara önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

İSO'nun yaptığı çalışmalar içinde çevre, AR-GE , teknoloji geliştirme ve inovasyon konularının ağırlıklı olarak yer aldığını, İSO'nun, çevre çalışmaları alanında öncü kuruluşlardan biri olduğunu belirten Küçük, önümüzdeki günlerde EKO-İnovasyon Proje Destek Programı'na yönelik çalıştaylar düzenleyerek başta firmalar olmak üzere kurumların bu fondan yaralanmaları için projeler hazırlamalarını teşvik etmeye çalışacaklarını anlattı.

Avrupa Komisyonu Rekabet Edebilirlik ve Yenilik İcra Ajansı yetkilisi Anita Fassio da proje teklif çağrısına ilişkin bir sunum gerçekleştirirken, 200 milyon avro civarında bütçeleri bulunduğunu ifade ederek, temel hedef gruplarının KOBİ'ler olduğunu, ancak üniversiteler, özel ve kamu sektörünün de hazırladıkları projelerle fonlara başvurabileceklerini bildirdi

Toplantıda daha önce Eko-İnovasyon Programı kapsamında desteklenen başarılı proje örneklerini tanıtmak üzere Ekodenge Çevre Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Genel Müdürü Dr. Zeynep Yöntem ve SETAŞ Kimya A.Ş. İş Geliştirme ve Proje Yönetimi Bölüm Sorumlusu Dr. Rezzan Karaaslan da birer sunum yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-iklim-degisikliginden-en-olumsuz-etkilenecek-ulkeler-arasindadir_87580.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!