Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye, Irak’taki Osmanlı Eserlerinin Onarımı İçin 100 Bin Dolar Verecek

Irak'ta yaşanılan iki ayrı savaşta zarar gören Osmanlı mirası tarihî eserlerin onarımı için Türkiye, UNESCO'ya 100 bin dolar vermeyi teklif etti. U

zaman
Türkiye, Irak’taki Osmanlı Eserlerinin Onarımı İçin 100 Bin Dolar Verecek

rak'ta yaşanılan iki ayrı savaşta zarar gören Osmanlı mirası tarihî eserlerin onarımı için Türkiye, UNESCO'ya 100 bin dolar vermeyi teklif etti.

UNESCO'ya bağlı Irak'ın Kültürel Mirasının Korunması Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin Tokyo ve Paris'te gerçekleştirdiği toplantıya Türkiye adına katılan temsilciler, eserlerin onarımı için Türkiye'nin 100 bin dolar ayıracağını taahhüt etti.

Son olarak 24 Mayıs'ta Paris'te toplantı gerçekleştiren komiteye temsilci gönderen Türkiye, 100 bin doların yanında; Irak'taki sanat tarihi uzmanlarının eğitimini üstlenmeyi ve Irak'a restorasyon uzmanı göndermeyi de teklif etti. Komitenin teklifleri kabul etmesi halinde Irak'tan gelecek uzmanlar; Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi'nde, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı'nda ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde eğitime tabi tutulacak. Türkiye'de yetiştirilen uzmanlar Irak'ın kültürel yapılanması için çalışmalarını kendi ülkelerinde sürdürecek. Irak'a gidecek Türk restorasyon uzmanları ise Irak'taki Osmanlı mirası tarihî eserlerin restorasyon çalışmalarını gerçekleştirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı kanalı ile Amerika ile Irak arasında gerçekleşen savaştan sonra 'onarımı acil olan yapılar' olarak tespit edilen Bağdat'ta bulunan Ahmediye Camii Osmanlı Kışlası, Abdülkadir Geylani Türbesi ve İmam-ı Azam Türbesi ile Musul'da bulunan Nebi Sit Külliyesi ve Rabia Hatun Camii'nin onarımı öncelikli olarak gerçekleştirilecek. Türkiye'nin taahhüt ettiği 100 bin dolar da yine bu eserlerin onarımı için kullanılacak. Irak'ta yaşanılan iki savaştan önce Irak'ta irili ufaklı birçok tarihî yapının bulunduğuna işaret eden uzmanlar, bu eserlerin kaç tanesinin hâlâ ayakta durduğunun bilinmediğini ifade etti. Komitenin Irak'ın kültürel yapılanması için çalışmalara başlamasının ülkedeki barış ortamına bağlı olduğunu bildiren genel müdürlük yetkilileri, Türkiye'den gidecek restorasyon uzmanlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. UNESCO bünyesinde kurulan Irak'ın Kültürel Mirasının Korunması Uluslararası Koordinasyon Komitesi'ne üye diğer ülkeler olan Amerika, Mısır, İtalya, Japonya, Almanya, İngiltere, Ürdün ve Avusturya'nın da bölgenin kültürel yapılanması için çeşitli önerilerde bulunduğu, ülkedeki barış ortamının sağlanması ile birlikte önerilerin hayata geçirileceği belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-iraktaki-osmanli-eserlerinin-onarimi-icin-100-bin-dolar-verecek_14315.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!