Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Yapı Teknolojileri Platformu Sektörle Buluşuyor

Türkiye yapı sektörünün tüm taraflarının bir araya geleceği bir platform oluşturmak, sektör için bir yol haritası çizmek ve stratejiler oluşturmak amacıyla Kasım 2006’da kurulan TYTP bugün sektörün paydaşlarıyla buluşuyor.

yapi.com.tr/Mesut TUFAN
Türkiye Yapı Teknolojileri Platformu Sektörle Buluşuyor

ürkiye yapı sektörünün tüm taraflarının bir araya geleceği bir platform oluşturmak, sektör için bir yol haritası çizmek ve stratejiler oluşturmak amacıyla Kasım 2006’da kurulan Türkiye Yapı Teknoloji Platformu (TYTP), bugün Ankara’da yapılacak toplantıyla sektörün paydaşlarıyla buluşuyor. TÜBİTAK Feza Gürsey Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek olan buluşma, yapı sektöründe şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı toplantı olacak.


Toplantıda, daha önce yaşanmış çeşitli platform deneyimleri üzerinden TYTP ve yapı sektöründeki yeri, ulusal ve uluslararası destek programları, AB Çerçeve Programları ve Avrupa Yapı Teknolojileri Birliği’nin yeri (ECTP) gibi konu başlıklarına odaklanacak. Toplantıya katılacak isimler arasında Avrupa Komisyonu Arş. Gen. Müd. Uzmanı Christophe Lesniak, Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) Baş Danışmanı Adrian Joyce, Avrupa Yapı Teknoloji Platformu (ECTP) Destek Grubu Başkanı Jesus Rodriguez de bulunuyor.

Başından beri platformun kuruluş çalışmalarında yer alan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Koordinatörü Barış Onay ile platformu, Ankara’da yapılacak toplantının önemini ve TYTP’nin önceliklerini konuştuk.

Ankara’da yapılacak olan toplantı neden önemli?

Platform’un kuruluş çalışmaları tamamlandı, bu toplantı ile sektörle buluşacak. Platformun asıl amacı, bazı kurumların işi sürüklemesi değil; sektörün elini taşın altına sokması ve gerçekten orada kendini temsil etmesi. Avrupa’da kurulmuş olan platformlara bakarsanız, onları özel sektörün sürüklediğini görürsünüz. Platform, yapı sektörünün bütün taraflarının bir araya geleceği ortak bir buluşma ortamı yaratmayı amaçlıyor. Bütün taraflar derken, malzeme üreticilerini temsilen İMSAD’ı, mimar ve mühendisleri temsilen meslek odalarını ve derneklerini, müteahhitleri temsilen birlikleri, kullanıcıları, araştırma yükünü üstlenecek üniversiteleri ve devleti kastediyorum. Şu anda bu taraflardan dördü zaten platform içerisinde aktif olarak bulunuyor, platformun kurulmasına öncülük edenler de onlar. Ama şu noktadan itibaren, platformun, taraflarının tamamına yayılması, ulaşması gerekiyor. Avrupa Yapı Teknolojileri Birliği (ECTP) konuyla çok yakından ilgileniyor ve bu anlamda süreci de çok yakından izliyor.

Toplantının gündemi ne olacak?

Sektörde, son zamanlara kadar platformdan haberdar olmayan pekçok insan vardı. Gerçi basın üzerinden olmasa da birebir yoğun bir tanıtım çalışmamız olmuştu. Özellikle Uluslararası Yapı İstanbul 2007 Fuarı’nda kurduğumuz standla, sektöre ulaştık. Toplantıda, bu tanışıklığı ilerletmeyi amaçlıyoruz. Yapı sektörünü oluşturan pekçok alt sektör var, isteğimiz bütün bu alt sektörlerden eşit bir katılımın olması. Çağrımızı, her alt sektörden birilerinin olmasına dönük yaptık.

Toplantıda, platform kısaca tanıtılacak, diğer sektörlerde benzer oluşumlarda sürecin nasıl geliştiği ve şu an ne yaptıkları üzerinde durulacak. TÜBİTAK tarafından, bu platforma yönelik ulusal ve uluslararası destek programlarını anlatan bir sunum yapılacak. Büyük, kurumsal firmalar hangi fonlardan yararlanabileceklerinin farkındalar, ama bunu bilmeyen o kadar çok firma var ki. TÜBİTAK kısaca kendisine ait, yönettiği ulusal fonları tanıtacak, uluslararası ölçekte de ECTP üzerinden ya da 7. Çerçeve Programı kapsamında ne tip fonlar nasıl alınabilir, TUBİTAK burada nasıl yardımcı olabiliri anlatacak.

Firmaların, platform içinde yer almasının avantajı nedir, kendilerini nasıl temsil edecekler?

Hiç kimse sizin sektörünüzü sizden daha iyi bilemez. Öncelikle sektörlere yönelik büyük bir anket hazırlanacak. Türk yapı sektörünün sorunlarının bir envanterini oluşturmalıyız. Bu envanterden yola çıkarak da bir strateji geliştirmeliyiz. Dolayısıyla bizim firmalardan beklentimiz, kendi özel durumları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları bir envanter haline getirmeleri ve ayrıca yapmak istedikleri Ar-Ge çalışmalarının bir envanterini oluşturmaları.

Afetler, erişebilirlik, enerji verimliliği, kalite ve standartlar, eğitim, yasalar ve politikalar başlıklarının Türkiye’nin öncelikle çözmesi gereken sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Elbette bu konularda komisyonlar oluşturulacak ve bu komisyonlar, yapılacak envanter çalışmasının altyapısını oluşturacak. Daha sonra araştırmacıların biraraya gelmesiyle, elde edilen raporların sentezi oluşturulacak. Böylece Türk yapı sektörünün yol haritası oluşturulacak, stratejiler belirlenecek. TYTP, aynı zamanda diğer ülkelerdeki eş kurumlardan bilgi akışını da sağlayacak bir kurum olacak.

TYTP'yi daha yakından tanımak için tıklayın

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-yapi-teknolojileri-platformu-sektorle-bulusuyor_54453.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!