Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye yine Taksim Çıkmazında

1 Mayıs’a iki gün kala Başbakan Erdoğan, “Taksim Meydanı’nda miting yapma talebini doğru bulmadığımızı kendilerine geçen yıl da ifade etmiştik” diyerek Taksim’de kutlama kapısını kapattı. Cumhurbaşkanı Gül de “İstanbul Valisi ve hükümetin samimi görüşleri dikkate alınmalı” diyerek hükümetten yana saf tuttu.

Radikal Gazetesi
Türkiye yine Taksim Çıkmazında

1 Mayıs’a iki gün kala Başbakan Erdoğan, “Taksim Meydanı’nda miting yapma talebini doğru bulmadığımızı kendilerine geçen yıl da ifade etmiştik” diyerek Taksim’de kutlama kapısını kapattı. Cumhurbaşkanı Gül de “İstanbul Valisi ve hükümetin samimi görüşleri dikkate alınmalı” diyerek hükümetten yana saf tuttu.

Geçen yılda söyledik

Emek ve Dayanışma Günü ilan edilerek tatil yapılan 1 Mayıs günü yapılacak kutlamaların Taksim’de olması konusundaki tartışmada hükümet cephesi son kararını açıkladı. Başbakan Erdoğan, partisinin ilçe belediye başkanları toplantısında şunları söyledi:

“1981’den sonra bu konu her hükümet döneminde defalarca gündeme gelmesine rağmen 1 Mayıs tatil olarak ilan edilemedi. 22 Nisan’da tasarı görüşüldü, oylandı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak tatil ilan edildi. Bu konudaki ‘hassasiyetimizin, samimiyetimizin görülmesi gerekir’ diyorum. Özellikle bir sendikanın, yanında kimler olacak onu bilemem, Taksim Meydanı’nda miting yapma talebini doğru bulmadığımızı kendilerine geçen yıl da ifade etmiştik.

Güzellikle dedik ama...

Taksim Meydanı bir miting alanı değildir. Bu bizim dönemimizde alınmış bir karar da değildir. Geçen yıl sendika temsilcilerine, ‘Üst düzey temsilcileriniz gelin, orada çelenginizi koyun ama miting alanı olarak Kadıköy’ü mü, Çağlayan’ı mı, Kazlıçeşme’yi mi istersiniz. Buralarda gidip mitinginizi rahatlıkla yapabilirsiniz’ diye söylemişiz. Eğer burada sadece işçi sendikalarına burayı miting yapmak üzere verdiğiniz andan itibaren bu her kuruluşun miting yapma hakkını doğurur. Siz kalkıp sadece bir kuruluşa Taksim Meydanı’nı miting alanı olarak tahsis edemezsiniz. Yarın partiler de haklı olarak orada miting yapma hakkına sahiptir, vakıflar da, dernekler de. Bunu da kendilerine biz güzellikle anlattık. Buna rağmen burada ısrarlılar. İnanıyorum ki çalışanlarımız ve aklıselim burada galip gelmelidir. Nitekim şu anda iki önemli sendikamız zaten valilik açıklamasını yaptıktan sonra miting alanlarının neresi olduğunu da açıkladılar ve onlar da farklı yerlerde şu anda kutlamalarını yapacaklar. Temenni ediyorum ki diğer sendika da aynen bu şekilde bir karara varır ve böylece geçen yıl yaşananları bu yıl yaşamamış oluruz. Çünkü illegal yaklaşımlar bu işi provoke edebilir. Bunu da açıkça söylemek istiyorum. Geçen yıl yaşananların içinde bunları bizzat gördük. Nitekim şu anda son zamanlardaki gelişmelerde buna yönelik bazı sinyalleri görüyoruz.”

Gül: Neresi uygunsa...

Cumhurbaşkanı Gül de Prag’a hareketinden önce sorular üzerine 1 Mayıs’ın Türkiye’de ilk kez resmi tatil olarak kutlanacağını anımsatarak, şunları söyledi: “Bu bayram büyük topluluklarla coşkuyla kutlanmalı. Büyük kalabalıkların güvenli bir şekilde nerede bir araya geleceğini en iyi devletin yetkilileri bilir. Ülkemizde terörle mücadele var, bir çok provokasyon söz konusu. Sendikaları bundan tamamen uzak tutuyorum. Birçokları için karışıklık çıkartma fırsatı olarak görülüyor. Bunları da sendikalarla paylaştım.

‘Vali dikkate alınmalı’

1977’deki elim olaydan sonra sendikalar için Taksim sembolik anlam ifade ediyor. Onu da anlamamız gerekir. Şu da bir gerçek ki sonradan tatsızlığa meydan vermemesini temin etmek gerekir. İstanbul Valisi ve hükümetin samimi görüşleri dikkate alınmalı. İnatlaşma fayda getirmez. Hep beraber coşkuyla neresi uygunsa orada kutlanabilir. Önemli olan bir meydanda toplanmak değil, bunun coşkuyla en iyi şekilde kutlanabilmesi. Yetkililerin tavsiyelerini ihmal etmemek gerekir. Umarım ki bir yanlış anlama olmaz, bu iş tatlı bir şekilde kutlanır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-yine-taksim-cikmazinda_68650.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!