Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Zirvede İstediğini Aldı, Hedef Açıklamayacak

Türkiye, Kopenhag’da devam eden Birleşmiş Milletler Küresel İklim Değişikliği zirvesinde özel şartlarını kabul ettirdi: Gelişmekte olan ülke statüsünde finans ve teknoloji yardımından yararlanacak, karbon azaltımı hedefiyle ilgili hedef rakam açıklamayacak.

Radikal Gazetesi
Türkiye Zirvede İstediğini Aldı, Hedef Açıklamayacak

Kopenhag’da devam eden Birleşmiş Milletler Küresel İklim Değişikliği zirvesinde Türkiye istediğini elde etti. Türkiye, kendi özel şartlarını (gelişmekte olan ülkeler statüsüne girerek, kendisine finans ve teknoloji transferinin yapılması) zirve sonunda ortaya çıkacak ‘final dokümanı’ için hazırlanan taslak metne yazdırmayı başardı. Türkiye adına kapalı görüşmelere katılan Büyükelçi Mithat Rende, “Konferans Başkanı Connie Hedegaard’la yapılan görüşmede derdimizi anlattık. Buradan bağlayıcı bir belge de ortaya çıkmayacağına göre, Türkiye’nin bir rakam telaffuz etmesine gerek yok” dedi.

‘Hopenhagen’ işe yaramadı

Kentin İngilizce adı ‘Copenhagen’, Çevreciler İngilizce’de ‘umut’ anlamanı gelen ‘Hope’ kelimesiyle küçük bir oynama yaparak kentin duvarlarını ‘Hopenhagen’ adıyla donatmış, isim zirvenin sloganı haline gelmişti. Ancak zirvede sona yaklaşılırken bu umutlar iyice tükendi. Konferans sonunda hukuki bağlayıcı bir metin yerine siyasi içerikte bir belge hazırlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu da şöyle yorumlanıyor: ‘Ey dünyanın 192 ülkesi! Bu metni iyi oku. Tanı. Düşün. Seneye görüştüğümüzde hukuki bir anlaşma imzalayalım.’ Bir sonraki COP16 - Taraflar Toplantısı - 2010’da Meksika’da yapılacak.

Kopenhag’daki Türk heyeti, iki haftalık iklim zirvesinde birçok toplantıya katıldı. Kapalı kapılar ardından azarlıklarda bulundu, derdini anlattı. Ve sonuçta hazırlanan ‘taslak metinde’ Türkiye istediği yazdırdı. Eğer umut edilen olur da, yeni bir protokol taslak metne göre hazırlanırsa, Türkiye istediği özel şartları garanti altına almış olacak.

Taslak metinde ‘pazar ekonomisine geçiş sürecindeki ülkelerin özel ulusal şartlarının tanındığı’na dair bir ifade geçiyor. Türkiye’nin bu özel şartları şöyle: ‘Gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer alarak, sürecin getirilerinden faydalanıp, finansal ve teknoloji desteği almak, tüm bunları yaparken de herhangi bir taahhüt altına girmemek.’
Türkiye’de çevreciler, Türkiye’nin karbon salımı konusunda mutlaka bir azaltım yapması gerektiğini söyleyerek ‘İklimle Değişiklik Strateji Belgesi’ni eleştirmişti. Çevre Bakanı Bakan Veysel Eroğlu ise hedef indirimi konusunda son sözlerini 17’sinde söyleyeceklerini bildirmişti. 

Rakam söylemeye gerek yok

Dışişleri Bakanlığı’ndan merkez Büyükelçisi Mithat Rende, Türkiye’nin zirve sürecini şöyle anlattı:
“Ayın 15’inde zirvede tıkanma yaşandı. Kriz, ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerin ciddi taahhüt altına girmek istememesinden kaynaklandı. Gelişmekte olan ülkelerse en çok kirletici olan ABD’nin hukuki bağlayıcılığı olan bir taahhüde girmesini istiyor. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğinde tarihi sorumluluğu olan ülkelerin kendilerine para ve teknoloji transferi yapmalarını istiyor. Çok farklı çıkarlar söz konusu. Tüm bunların bir konferansta ortak paydada buluşması çok güç.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-zirvede-istedigini-aldi-hedef-aciklamayacak_75068.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!