Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'de 715 Şehrin 'Kardeşleri' Var

Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan ''kardeş şehir'' anlaşmalarıyla uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş şehirlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor. Türkiye'de belediyelerin 715 adet kardeş şehir anlaşması bulunuyor.

yapi.com.tr / AA
Türkiye'de 715 Şehrin 'Kardeşleri' Var

Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan ''kardeş şehir'' anlaşmalarıyla uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş şehirlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor. Türkiye'de belediyelerin 715 adet kardeş şehir anlaşması bulunuyor.
    
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, uluslararası ilişkiler terminolojisinde ''sister city'' adı verilen kardeş şehircilik anlayışı, 1950'li yıllardan itibaren ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Avrupa'da da aynı yıllarda özellikle Fransız ve Alman şehirleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacıyla ''twinning'' adı verilen kardeşlik ilişkileri kurulmaya başlandı. Zaman ilerledikçe yerel yönetimlerin kurumsal gelişimlerini tamamlamalarıyla kardeş şehir ilişkileri daha çok kültürel, ekonomik ve ticari boyutuyla öne çıktı.

Kardeş şehir uygulamalarının özellikle son 20 yılda önem kazandığı Türkiye'de, belediyelerin kardeş şehir ilişkileri Belediye Kanunu hükümleriyle düzenlendi. Türkiye'de belediyeler, belediye meclisinin kararına bağlı olarak görev alanıyla ilgili konularda faaliyet gösteren uluslararası oluşum ve organizasyonlara, kurucu üye veya üye olabiliyor. Belediyeler bu oluşum, organizasyon ve yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve hizmet projeleri gerçekleştirebiliyor veya kardeş şehir ilişkisi kurabiliyor. Ancak bu faaliyetlerin dış politikaya ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak yürütülmesi ve önceden İçişleri Bakanlığından izin alınması gerekiyor.

Yasal mevzuata göre, yurt dışındaki bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulması için belediye meclisi kararı alınması, ilişki kurulacak kent hakkında bilgi derlenmesi, ilişkiden beklenen yararların neler olduğunun belirtilmesi, kardeş şehir protokolü metninin hazırlanması isteniyor. Hazırlanan bu belgeler, belediyenin resmi yazısı ekinde İçişleri Bakanlığına izin alınmak üzere gönderiliyor. Bakanlığın onayından sonra kardeş şehir protokolü imzalanarak yürürlüğe giriyor.
    
Anlaşmalarda İstanbul, İzmir ve Ankara önde
    
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) verilerine göre, Türkiye'deki büyükşehir, il merkezi, ilçe ve belde belediyelerinin İçişleri Bakanlığınca onaylanarak başlatılmış 715 adet kardeş şehir ilişkisi bulunuyor. Kardeş şehri en fazla olan ilin, Türkiye nüfusunun yaklaşık 5'te birini barındıran İstanbul olduğu dikkati çekiyor. Belediyelerinin 143 kardeş şehir anlaşması yürürlükte olan İstanbul'u, 84 kardeş şehirle İzmir, 58 kardeş şehirle Ankara, 56 kardeş şehirle Bursa izliyor. Sırasıyla diğer illerin kardeş şehir sayıları şöyle:
    
Antalya (38), Kocaeli (27), Konya (22), Nevşehir (14), Muğla (14), Manisa (14), Amasya (13), Denizli (13), Tekirdağ (13), Adana (12), Edirne (11), Gaziantep (11), Aydın (10), Çanakkale (9), Kayseri (9), Samsun (9), Afyonkarahisar (8), Balıkesir (8), Zonguldak (8), Kırklareli (7), Sivas (7), Trabzon (7), Çorum (6), Mersin (6), Sinop (5), Eskişehir (4), Kırşehir (4), Kütahya (4), Bilecik (3), Hatay (3), Iğdır (3), Karabük (3), Niğde (3), Osmaniye (3), Şanlıurfa (3), Yozgat (3), Erzincan (2), Isparta (2), Kahramanmaraş (2), Kırıkkale (2), Malatya (2), Rize (2), Şırnak (2), Van (2), Yalova (2), Adıyaman (1), Ağrı (1), Aksaray (1), Bartın (1), Bayburt (1), Bitlis (1), Bolu (1), Burdur (1), Düzce (1), Elazığ (1), Erzurum (1), Gümüşhane (1), Hakkari (1), Kastamonu (1), Kilis (1), Mardin (1), Ordu (1), Tokat (1), Uşak (1)
    
Kardeş şehir sayısı fazla olan illerin turizm potansiyelinin zengin, turist sayılarının diğerlerine göre daha çok olduğu dikkate alındığında, kardeş şehir anlaşmalarında belirleyici unsurların başında turizme dayalı karşılıklı işbirliğinin geldiği ifade edilebilir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-715-sehrin-kardesleri-var_83291.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!