Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’den Çıkan Yeşil Vagon Avrupa’ya Örnek Oldu

REC tarafından Avrupa çapında uygulanan ve Türkiye’de, REC, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğinde 2005’ten bu yana sürdürülen uluslararası Yeşil Kutu Projesi’nin, 2008 yılından bu yana Bosch Ev Aletleri’nin desteği ile tamamen Türkiye’ye özgü bir uygulama fikri olarak hayata geçirilen Yeşil Vagon dünyaya ilham

yapi.com.tr
Türkiye’den Çıkan Yeşil Vagon Avrupa’ya Örnek Oldu

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi’nin (UNECE – United Nations Economic Commission for Europe) bu yıl altıncı kez gerçekleştirdiği toplantı, 7 - 8 Nisan tarihlerinde İsviçre - Cenevre’de, 'Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim' başlığıyla düzenledi. Toplantı, Türkiye’den ve dünyadan Çevre ve Eğitim Bakanlıkları’ndan temsilciler ile sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla gerçekleştirildi. Sürdürülebilir kalkınma için eğitim konusunda yapılan ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgi paylaşımlarının yapıldığı toplantının yıldızı; fikri, içeriği ve uygulaması tamamen Türkiye’den çıkan Yeşil Vagon oldu. Konsey tarafından 'eğitimde iyi örnekler ve özgün fikirler' statüsünde değerlendirilen Yeşil Vagon, dünyada eşi benzeri olmayan bir proje ve dünya çapında farklı ülkelerde de hayata geçirilebilecek sürdürülebilir bir eğitim metodu olarak örnek gösterildi.

Mobil eğitim üssü Yeşil Vagon: Uluslararası bir projede Türkiye’ye özgü bir uygulama

Yeşil Vagon, sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitiminin desteklenmesi amacıyla Türkiye’de 2005 yılında hayata geçirilen ve 2008’den bu yana da Bölgesel Çevre Merkezi (REC), T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğinde ve Bosch Ev Aletleri’nin maddi ve manevi destekleri ile sürdürülen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi’nin mobil eğitim üssü. Yeşil Vagon, projenin Türkiye ayağına özgü bir uygulaması olması nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Yeşil Kutu, öğretmen eğitimlerinde geçtiğimiz yıllarda bir ilki hayata geçirerek, eğitimi son derece farklı bir metotla gerçekleştirdi. Proje kapsamında Yeşil Vagon’a dönüştürülen T.C.D.D. Konferans Vagonu’nun uğradığı 8 ilde (2008 - Malatya, Elazığ, Muş ve Van. 2009 - Niğde, Adana, Mersin ve Karaman) Yeşil Kutu’nun eğitim programlarında ne şekilde kullanılacağı konusunda ildeki öğretmenler eğitildi. Yeşil Vagon sayesinde Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi ile yerelde çok daha fazla öğretmene ve öğrenciye ulaşıldı. Yeşil Kutu eğitimleri verilmek üzere özel olanaklarla donatılan Yeşil Vagon, nitelikli bir eğitim için bir sınıfta bulunması gereken tüm ses ve görüntü sistemleri ile her türlü teknik altyapıya sahipti.

Yeşil Kutu nedir, proje nasıl yürütülüyor?

Merkezi ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından geliştirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi; Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın işbirliği ile 2005 yılından bu yana yürütülüyor. 2008 yılı itibariyle projenin sponsoru olan Bosch Ev Aletleri’nin desteğiyle Yeşil Kutu Türkiye’de yaygınlaştırılıyor ve tüm illerde çok daha yaygın kullanılması hedefleniyor. Yeşil Kutu, öğrencilerin çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma konularında bilgilerini ve farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak çok yönlü bir eğitim seti. Proje kapsamında Yeşil Kutu’yu eğitim programlarında nasıl kullanacakları konusunda eğitilen öğretmenler daha sonra 10-14 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine ulaşarak eğitim veriyor.

Yeşil Kutu farklı, çünkü öğrencileri bilgi deposuna çevirmiyor

Yeşil Kutu, kapsadığı konulara ilişkin olarak öğrencileri birer bilgi deposu haline çevirmek yerine, temel bazı değerlerin ve davranış biçimlerinin gelişmesini sağlayacak biçimde tasarlandı. Bu nedenle de eğitim programında ayrı bir ders olarak yer almıyor. Yeşil Kutu, her branştan öğretmenin ve eğitimcilerin var olan her derste çevreyle ilgili bir bağlantı kurmalarını sağlayıp öğrencileriyle karşılıklı olarak çözümler geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Yeşil Kutu’nun uygulamasında Türkiye’deki bir başka fark: İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitim

2010 – 2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle Yeşil Kutu eğitimlerinde bir ilk niteliğinde olan yeni bir uygulama başlatıldı. E-learning olarak da bilinen internet tabanlı uzaktan eğitim uygulaması sayesinde Yeşil Kutu, öğretmenlere artık internet üzerinden de kaynaklar ve yeni olanaklar sunuyor. Öğretmenler, ders planları ve bilgi içeren çalışma notlarının yer aldığı bir öğretmen el kitabı, animasyon ve kısa filmlerin yer aldığı bir DVD, çevre konularında kapsamlı bilgilerin yer aldığı etkileşimli bir CD ve ikilem oyunlarından oluşan setin tamamına internet sayfası üzerinden ulaşabiliyor.

Yeşil Kutu hakkında daha fazla bilgi için: www.yesilkutu.net

ETİKETLER: yeşil firma kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeden-cikan-yesil-vagon-avrupaya-ornek-oldu_87281.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!