Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’nin Deprem Haritası Değişiyor

17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından aktif fay hatları konusunda yapılan çalışmalar öncelikle bu bölge üzerinde yoğunlaşırken MTA, yaptığı araştırmalarla deprem haritasını büyük ölçüde genişletti.

Akşam Gazetesi



b>17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından aktif fay hatları konusunda yapılan çalışmalar öncelikle bu bölge üzerinde yoğunlaşırken MTA, yaptığı araştırmalarla deprem haritasını büyük ölçüde genişletti. Önemli sonuçların ortaya çıktığı yeni haritaya göre, İstanbul ve Marmara Denizi’nin yanı sıra Eskişehir, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir de büyük depremlere neden olabilecek fayların üzerinde bulunuyor. Türkiye sınırları dışında bulunan Ölüdeniz Fayı’nın kuzey bölümündeki bir kırılma, Güneydoğu Anadolu’yu da etkileyecek potansiyel taşıyor. Yani Güneydoğu Anadolu Bölgesi de deprem riski taşıyor. Yeni harita, Türkiye’nin deprem kuşağını genişletiyor.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer, 2009 yılında tamamlanacak çalışmanın ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile sağlıklı kentleşme üzerine yoğunlaşacaklarını açıkladı.

Gerilim birikiyor
MTA uzmanları Kuzey Batı Anadolu’da, Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı dışında yıkıcı büyüklükte deprem üretebilecek 20’den fazla diri fay tespit edildiğini belirterek, fayların özellikle Eskişehir, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de 6.0 dan büyük deprem üretebileceklerini söyledi. Uzmanlar ayrıca Marmara Denizi altındaki kesimi yanında son 250-300 yılda büyük deprem üretmemiş diğer fayların da öncelikle incelenmesi gerektiğine işaret etti.

Doğuya dikkat!
Doğu Anadolu Fayı ise Erzincan’ın Karlıova’sından Hatay’a kadar uzanıyor ve uzmanlar bir kısmı Türkiye sınırları dışında kalan bu fayda oluşacak kırılmanın Türkiye sınırları dışında bulunsa da Güneydoğu’yu büyük ölçüde etkileyeceğini dile getiriyor. Doğu Anadolu’da bulunan “Balıkgölü, Çaldıran, Tutak, Karayazı, Gaziler, Pasinler, Erzincan, Lice faylarının da aktif olduğuna dikkat çeken MTA uzmanları, “Yıkıcı deprem potansiyeli taşıyan bu fayların hareketlerinin dikkatle izlenmesi gerekiyor” diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-deprem-haritasi-degisiyor_56087.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!